16.5 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneBarth-Misset Fonds geeft 2 ton aan verbeteringen voor klimaat, boer en dier

Barth-Misset Fonds geeft 2 ton aan verbeteringen voor klimaat, boer en dier

Het Barth-Misset Fonds wil initiatieven financieren die verbeteringen voor het klimaat, de boer en de dieren weten te combineren. Het nieuwe thema van de organisatie is voor de komende twee jaar ‘Beter Boeren’, dat zich richt op zogenoemde win-win-winmaatregelen.

Het fonds stelt bij de eerste financieringsronde een bedrag beschikbaar van 200.000 euro. Iedereen die betrokken is bij het welzijn van dieren in de veehouderij kan een plan indienen en daarvoor maximaal 50.000 euro (mee)financiering ontvangen. De achtergrond van de aanvrager kan uiteenlopen van wetenschapper tot dierenwelzijnsorganisatie en van veehouder tot transporteur.

Haalbaar voor veehouders
“In de afgelopen jaren zijn er veel win-verlies maatregelen genomen in de veehouderijsector, en dat dreigt ook de komende tijd weer te gebeuren”, zegt bestuurslid Bert van den Berg van het fonds. “Wij denken dat er maatregelen mogelijk zijn die winst opleveren voor klimaat en milieu én voor het welzijn van dieren en die daarnaast ook haalbaar en houdbaar zijn voor de veehouders.”

Welzijnscoaches
Het Barth-Misset Fonds financiert jaarlijks meerdere projecten die bijdragen aan het dierenwelzijn. Zo kreeg de Producenten Organisatie Varkenshouderij een bijdrage voor het opleiden van welzijnscoaches in de varkenshouderij. Varkenshouder Annechien ten Have ontving subsidie voor de verdere ontwikkeling van vrijloopkraamhokken.

Hittestress
Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals voerde met steun van het fonds een project uit rond hittestress bij veetransport. Wakker Dier kreeg subsidie voor een campagne om supermarkten te bewegen alleen nog eieren en eierproducten aan te bieden met ten minste één Beter Leven-ster.

Een aanvraag indienen voor financiering uit het fonds kan tot 21 maart. Op de website van het fonds vind je een projectformulier en alle informatie. Uiterlijk 30 april krijgen alle indieners te horen of hun project door is naar de laatste ronde en op 1 juli wordt bekendgemaakt wie er dit jaar financiering ontvangen.

Het Barth-Misset Fonds is een initiatief van het echtpaar Else Barth (1928-2015, filosoof ) en Henk Misset (1922-2015, econoom). De organisatie wil de verblijfs- en transportomstandigheden van dieren in de veehouderij verbeteren. Het fonds financiert innovatieve projecten die deze missie ondersteunen. Daarnaast is het fonds een platform voor het maatschappelijk debat over het dierenwelzijn in de veehouderij.

Foto: Barth-Misset Fonds

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen