4.5 C
Deurne
zaterdag 24 februari 2024
Home- DeurneBasisschoolleerlingen uit Deurne, Asten en Someren maken eigen journaal voor kids

Basisschoolleerlingen uit Deurne, Asten en Someren maken eigen journaal voor kids

Het journaal op televisie vinden ze vaak maar saai en de nieuwsberichten erin zijn alleen maar interessant voor volwassenen. Daarom hebben kinderen van verschillende basisscholen in de gemeenten Deurne, Asten en Someren nu een eigen journaal gemaakt onder de naam ‘Kids Flits’.

Het tv-programma voor en door kinderen is een initiatief van Stichting Prodas in samenwerking met DMG in Deurne en Siris in Someren. De eerste aflevering van ‘Kids Flits’ zal later vandaag te zien zijn via de websites van beide lokale omroepen.

Very Interessant Persoon
De inhoud van het nieuwe programma bestaat uit een aantal nieuwsreportages uit de drie gemeenten, handige weetjes voor de kinderen en een interview met een echte VIP (Very Interessant Persoon). Het doel van het project is het slaan van een nieuwe brug tussen scholen en omgeving met thema’s als onderwijs, zorg, klimaat, corona, cultuur, erfgoed, natuur in de regio Deurne, Asten, Someren.

Enthousiast
“Het is ontzettend leuk om dit te doen samen met de kinderen en ze zijn er zelf ook erg enthousiast over”, vertelt Sarah Snep van Prodas. “Ze maken op deze manier laagdrempelige kennis met verschillende aspecten van media. De kinderen kunnen met dit initiatief ervaren wat er bij komt kijken om een televisieprogramma te maken. Ze leren tegelijkertijd meer over hun eigen omgeving, over het maken van een video, over het inzetten van sociale media, ze oefenen in samenwerken, communiceren, presenteren en nog veel meer.”

Betekenisvol onderwijs
De eerste aflevering van ‘Kids Flits’ is een pilot voor mogelijk een maandelijkse versie van het journaal voor kinderen. “Er gaat veel tijd zitten in een productie zoals deze. Er moet naar onderwerpen worden gezocht, er moeten gasten gebeld worden en afspraken worden gemaakt en je wilt de kinderen en leraren natuurlijk goed begeleiden. Tot slot moet de productie ook nog goed in elkaar gezet worden wat best een tijdrovende klus is. Dat hebben we nu met een nog klein aantal enthousiaste vrijwilligers gedaan om te kunnen laten zien hoe ‘Kids Flits’ een goed voorbeeld is van betekenisvol onderwijs.”

Creatieve manier
De initiatiefnemers hopen met de pilot meer mensen en organisaties enthousiast te maken over ‘Kids Flits’ waarmee op een creatieve manier vakgebieden als Nederlandse taal, mediawijsheid, wereldoriëntatie, cultuur- en erfgoedonderwijs en creatieve vakken met elkaar worden verbonden.

Sponsoren
De redactie van ‘Kids Flits’ is op zoek naar mensen die kunnen helpen op allerlei gebieden zodat het journaal met de kinderen elke maand gemaakt kan worden. Dat kan zijn in de vorm van hulp bij redactionele taken op de achtergrond of helpen bij het maken van de opnamen of juist de editing van de videobeelden. Daarnaast zijn ook organisaties of ondernemers welkom die het project willen sponsoren en met een financiële bijdrage het initiatief willen steunen.

Wil je meehelpen aan ‘Kids Flits’? Of wil je het initiatief sponsoren? Stuur dan een mailtje naar sarah.snep@prodas.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen