10.2 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneBeeldhouwer Joep Coppens vertelt over vader

Beeldhouwer Joep Coppens vertelt over vader

De Deurnese beeldhouwer Joep Coppens verzorgt zondag 16 juni een lezing over zijn vader, fotograaf Martien Coppens, in gemeentemuseum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. De lezing begint om 11.00 uur en duurt tot 12.30 uur.

De lezing wordt gehouden in het kader van “Driemaal Coppens in beeld”. Tot 15 september toont de expositie ‘Driemaal Coppens in Beeld’ het werk van de familie Coppens: Joep, Martien en Els. Op drie locaties is een scala aan werken te aanschouwen.

Dit jaar viert Joep Coppens zijn zestigjarige jubileum als beeldhouwer. In 1959 kapte hij uit een blok hardsteen zijn eerste beeld: een portret van zijn vader, de fotograaf Martien Coppens.

Hij begon zijn bij de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, maar al gauw bleek dat zijn hart niet bij design lag. Zijn passie voor beeldhouwen bracht hem bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar hij zich na drie jaar ook vestigde. In 1965 kreeg hij een relatie met Els van de Rijt.

Locatie De Wieger

Bij De Wieger worden bronzen beelden van Joep getoond in combinatie met foto’s van zijn vader. De thema’s variëren van het boerenleven en de Peel tot architectuur en industrie: een bruikleen van de originele vintages van Martien Coppens uit de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg. De beelden van Joep worden ook gecombineerd met olieverven van Els uit de periode 1971-1992: (kinder)portretten, taferelen binnenshuis en daarbuiten, stillevens en landschappen in een naïef-(sur-)realistische stijl. De grote werken staan in het atelier opgesteld. In de tuin van De Wieger zijn nog een aantal grotere bronzen beelden van Joep opgesteld.

Locatie gemeentehuis Deurne 

In het gemeentehuis van Deurne worden, tot 12 juli, beelden van Joep getoond in de hal van het gemeentehuis. Ze worden vergezeld door foto’s van Els, gemaakt in Frankrijk en Italië. Op deze reizen was zij gefascineerd door kerken en kastelen.

Locatie Vlierden

In de beeldentuin en de expositieruimte naast het woonhuis van het echtpaar Coppens in Vlierden zijn beelden van Joep te zien.

Foto: museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen