Als het aan het Den Haag ligt, moet de uitstoot van stikstof sterk omlaag. In de Peel zelfs met 70 tot 95 procent. Daarbij zou het uitkopen van boeren een middel zijn dat kan worden ingezet om die doelen te bereiken. Werkgroep Behoud de Peel geeft aan dat met enkel het opkopen van stallen in een kleine cirkel rond de natuur het doel in elk geval niet wordt bereikt.
Volgens Behoud de Peel moet er in het algemeen fors gereduceerd worden in heel Nederland maar de groep heeft veel vragen over de doelstellingen en de manier waarop die moeten worden behaald: “We hadden gehoopt dat de overheid meer de regie zou nemen. Het wordt nu een jaar lang aan de provincies overgelaten welke maatregelen er getroffen moeten worden om de doelen te bereiken. Dit kan wellicht weer tot vertraging leiden.”
Meest efficiënt
Dichtbij natuurgebieden is volgens de actiegroep de plek waar de meeste stikstofvermindering moet plaatsvinden. “Maatregelen dicht bij de natuur zijn wel het meest efficiënt. Doe je bijvoorbeeld de 70 procent reductie binnen 1 kilometer niet, dan moet de rest van Nederland nog meer reduceren dan nu op de kaart staat aangegeven.”
Buitenland
Daarbij benadrukt de werkgroep dat ook het buitenland hieraan mee zal moeten werken: “Een flink deel van de stikstofneerslag op de Nederlandse natuur, gemiddeld over Nederland zo’n 35 procent komt uit het buitenland waarvan ongeveer de helft weer afkomstig is van de landbouw aldaar. Als het buitenland niet eveneens de emissie flink reduceert, dan wordt het Nederlandse depositiedoel niet behaald.”
Meer natuur
Werkgroep Behoud de Peel is van mening dat er rond de Peel te weinig nieuwe natuur is aangewezen in de plannen: “De overheid zal de transitie naar natuur-inclusief heel goed moeten faciliteren. Er zal een ander verdienmodel moeten komen. Zonder meer nieuwe natuur zal het vernattingsdoel heel lastig haalbaar zijn. En bij meer nieuwe natuur worden voor de resterende landbouwgronden de opgaves ook minder.”
Niet haalbaar
De doelstellingen wat betreft stikstofvermindering zijn volgens Behoud de Peel niet haalbaar voor 2030 maar dat betekent niet de werkgroep niet achter de doelen staat. “Volgens de toelichting bij de doelenkaart zal in 2030 in de Peel in zo’n 90% van het gebied de KDW nog niet bereikt zijn. Dat lukt alleen in de minder kwetsbare gebieden zoals bijvoorbeeld het Leudal en het Swalmdal.”
Verbetering
De werkgroep vindt dat de overheid te lang heeft gewacht met het treffen van maatregelen waardoor dit tot 2030 wellicht het maximaal haalbare zal zijn: “Er zal volgens ons zeker verbetering mee bereikt worden. Maar dan moeten er wel ook maatregelen getroffen worden tegen de verdroging; als de Peel goed nat blijft kan het meer stikstof verdragen.”
Dieselschandaal
In technische innovatieve oplossingen heeft Behoud de Peel weinig hoop. “Er komen steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat de emissie-arme stalsystemen in de praktijk lang niet zoveel reduceren als op papier beloofd wordt. Het is te vergelijken met het dieselschandaal bij de auto’s.”
Biodiversiteit
De opgave waar Nederland nu voor staat, is volgens Behoud de Peel een algehele transitie naar minder stikstof, minder methaan, minder CO2 en minder gifgebruik. “Kortom: een transitie naar meer biodiversiteit. Omdat Nederland ruim 40 jaar lang het probleem genegeerd heeft, het treffen van maatregelen voor zich uit heeft geschoven, moeten er nu zulke drastische maatregelen worden getroffen.”