15.8 C
Deurne
dinsdag 15 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBehouden van parkeerplaatsen of nieuw groen Deurnes woonhart in gebied Kerkstraat-Molenstraat

Behouden van parkeerplaatsen of nieuw groen Deurnes woonhart in gebied Kerkstraat-Molenstraat

Het gebied Kerkstraat-Molenstraat in Deurne gaat veranderen, dat staat vast. Maar hoe het er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Er liggen twee scenario’s op tafel voor de nieuwe invulling van het gebied; ‘een nieuw groen woonhart’, waarbij de parkeerplaats tussen de Kerkstraat en Molenstraat verdwijnt of het scenario ‘krachtige aanloopstraten’, waarbij parkeren op het tussenliggende terrein wel mogelijk blijft.

“Er zijn nog geen definitieve regels binnen welke kaders deze veranderingen gaan plaatsvinden. Dit gaan we vastleggen in een zogenaamd gebiedspaspoort”, zegt de gemeente. Om te peilen welke ideeën ondernemers en omwonenden voor het gebied hebben, vindt er op donderdag 31 oktober een inloopbijeenkomst plaats in het Huis voor de Samenleving.

Transformatiegebied
“We willen de economische vitaliteit in het centrum van Deurne verbeteren. Eén van de manieren is door winkels te clusteren. Om dit te bereiken zijn in de integrale centrumvisie enkele gebieden opgenomen als transformatiegebied. Het gebied Kerkstraat-Molenstraat is er daar één van”, aldus gemeente Deurne.

De gemeente heeft de ambitie om te komen tot een compact, gastvrij en aantrekkelijk centrum. Daarbij is het gebied Kerkstraat-Molenstraat een plek waar nog het één en ander kan worden verbeterd, meent de gemeente: “Hier mogen winkelpanden van functie veranderen. Dat betekent dat het bijvoorbeeld woningen mogen worden of een huisartsenpraktijk. Daarnaast willen we ook de openbare ruimte verbeteren.”

Voorkeur
In juli is het eerste concept van het zogeheten gebiedspaspoort voorgelegd aan de eigenaren van de winkels en woningen in dit gebied. Het scenario ‘een nieuw groen woonhart’ bleek bij de pandeigenaren de voorkeur te hebben en zou stedenbouwkundig het meest ideaal zijn.

Het is hierbij volgens de gemeente wel noodzakelijk dat pandeigenaren met elkaar gaan samenwerken om tot een herontwikkeling te komen: “Met name voor de panden in de Molenstraat is dit een uitdaging. Indien dit wel lukt, kan er bijvoorbeeld ook samengewerkt worden aan een gezamenlijke parkeeroplossing.”

Inloopbijeenkomst
De twee scenario’s komen voort uit een onderzoek dat adviesbureau Pouderoyen Tonnaer vorig jaar in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. “De adviseurs hebben een inventarisatie en analyse gemaakt van het gebied. Daarna zijn er gesprekken gevoerd met pandeigenaren om te weten wat er speelt in het gebied.” Met deze input werd de basis gelegd voor het concept gebiedspaspoort dat nu voorligt. Vorige week is het plan ook besproken in de raadscommissie Omgeving.

De gemeente wil met een nieuwe inloopbijeenkomst ook andere geïnteresseerden de kans geven om hun mening te geven over de voorgenomen veranderingen. Deze vindt op donderdag 31 oktober van 17.00 tot 19.30 uur plaats in het Huis voor de Samenleving aan de Markt in Deurne.

De reacties die bij de bijeenkomst worden verzameld, voegt de gemeente toe aan de ideeën uit de politiek die tijdens de commissievergadering aan de orde kwamen: “Daarna maken we het gebiedspaspoort af. Afhankelijk van de reacties willen we het gebiedspaspoort in het eerste kwartaal van 2025 ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad.”

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen