8.1 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneBelgische toeristen ontdekken Nederlands Deurne

Belgische toeristen ontdekken Nederlands Deurne

De Belgen hebben natuurlijk een eigen Deurne vlak bij Antwerpen maar veel van onze zuiderburen weten niet dat er in Nederland ook een Deurne bestaat. Daar kwam woensdagmiddag 19 juni verandering in toen 66 Belgische toeristen een drie uur durende rondleiding kregen door de gemeente Deurne.

Met een dubbeldeks-touringcar werden de mensen uit België rondgereden langs verschillende bezienswaardigheden in de regio. De reis begon bij ’t Lijssels Vertier in Liessel waar na de middagmaaltijd rond half drie de reis richting Neerkant ging. Hier kregen zij onder meer uitleg over de geschiedenis van het koperen Heilig Hartbeeld dat tegenover de kerk staat, op de hoek van de Dorpsstraat en de Sint-Vincentiusstraat. Ook werd stilgestaan bij het MH-17 gedenkteken in Neerkant.

Turf

Vervolgens ging de reis naar Helenaveen waar de arbeidershuisjes van de turfstekers werden bekeken en naar Griendtsveen waar door de gids werd verteld over de historie van de Halte. Een plek die vroeger als halteplaats werd gebruikt bij het transport van turf.

Beschermheilige

Via de Zeilberg ging de bus met Belgische toeristen richting Deurne. Bij het beeld van de pottenbakker voor gemeenschapshuis Den Draai aan de Blasiusstraat werd een tussenstop gemaakt. Hier werd vertelt over de vele pottenbakkers die de Zeilberg in het verleden rijk was vanwege de goede kwaliteit leem die op die plek in de grond te vinden was. Ook werd een uitleg gegeven over de historie van de naamgeving van de straten in de Zeilberg. Bijvoorbeeld de Blasiusstraat die vernoemd is naar de Heilige Blasius, die vooral bekend is als de beschermheilige van hen die lijden aan keelaandoeningen.

Sigarenfabriek

Tot slot ging de rondrit met Belgische toeristen in de leeftijd van 45 tot 70 jaar naar het centrum van Deurne waar natuurlijk uitgebreid werd ingegaan op het verhaal achter hoe Deurne aan zo’n mooi en groot gemeentehuis is gekomen. Daarnaast werd verteld over het pand van Plein Vijf waarin vroeger een sigarenfabriek heeft gezeten. En ook de voormalige Pastorie aan de Kerkstraat werd bezocht, dit is het pand waar nu Makelaarskantoor Swinkels gebruik van maakt. Op de Markt werd Grandcafé Beekman & Beekman bezocht en werd de geschiedenis van dit pand uit 1888 belicht. En natuurlijk werd uitgelegd hoe de horecagelegenheid aan zijn naam kwam. Deze is afkomstig uit het boek Beekman en Beekman van Toon Kortooms.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen