20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneBende uit Helmond wellicht 11 jaar cel voor overvallen

Bende uit Helmond wellicht 11 jaar cel voor overvallen

Er is tot elf jaar cel gevraagd voor drie bejaardenovervallers, die onder andere de 74-jarige Deurnese weduwnaar op de Wittedijk overvielen. De officier van justitie heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Helmonders. Behalve vele overvallen op bejaarden deden ze aan oplichting, vogeldiefstal en brandstichting. De leider Angelo L. (36) zou elf jaar moeten krijgen, Jozef L. (58) negen en Jos H. (43) 7,5 jaar. Deze laatste komt overigens uit Vught.

De rechtbank had er een hele dag voor uitgetrokken, zo schrijven het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant. Officier van justitie Hugo Storij had vele aanklachten. De straf-eis is vrij hoog vanwege de woningovervallen:

  • De eerste was vorig jaar maart in Helmond. Toen de werkster binnenkwam en aan de voorkant werd gepoetst, slopen de drie mannen met bivakmutsen op naar binnen en bedreigden de 69-jarige vrouw met een schroevendraaier.
  • Twee maanden later werd in Son een alleenstaande man van 83 jaar wakker geslagen. De overvaller nam een kleine radio en kleingeld mee.
  • In juni werd een echtpaar in Well – 83 en 81 jaar, de vrouw is blind – gewekt door twee mannen die deden alsof ze van de politie waren. Ze moesten hun pinpas en code geven.
  • In de nacht van 5 op 6 augustus tijdens de Zeilbergse kermis deden ze de overval op de 74-jarige hartpatiënt op de Wittedijk. Drie man stonden in zijn slaapkamer, gingen op hem zitten en hij sloegen hem met een knuppel en een hamer. “Ik steek je kapot” werd er geroepen. Daarna zijn ze gevlucht met de buit: 6.000 euro, een horloge en een klok. Ze wisten niet goed hoe ze weg moesten vluchten en hebben door heel Zeilberg gereden, zo bleek bij het tv-programma Opsporing Verzocht. Het slachtoffer omschreef één van de mannen als een opgefokte leider (Angelo), de ander als een slome bangerik (Jos) en de laatste als een grote agressieveling (Jozef).

Later in 2017 heeft dit drietal nog vogels gestolen – ook bij een fokker in Deurne – en een kwekerij in Maarheeze in brand gestoken. Ook deden Angelo en Jozef een paar keer alsof ze aardig wat partijen tv’s en gsm’s zouden verkopen. Opkopers betaalden tussen de 20.000 en 50.000 euro en kregen niets.

Vervelend maar niet blijvend
Terwijl Jos en Jozef alles ontkend hebben tijdens de zitting bij de rechtbank, heeft Angelo zich gehuld in stilzwijgen. Alle drie hebben ze een flink strafblad. Advocaten van de drie mannen noemden het geweld ‘vervelend maar gelukkig niet blijvend’ en hebben twijfels bij de bewijzen. Over een maand spreekt de rechtbank haar vonnis uit.

Lees ook bij DMG:
Overval op bejaarde man in Deurne
Man (57) opgepakt voor betrokkenheid bij woningoverval Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen