17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneBevolkingsonderzoek borstkanker van start bij Elkerliek ziekenhuis Deurne

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start bij Elkerliek ziekenhuis Deurne

Vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen komende tijd een uitnodiging voor een borstkankeronderzoek. In Deurne vinden de onderzoeken plaats van half mei tot en met eind augustus.

Vrouwen die in Deurne woonachtig zijn in de postcodes 5751 t/m 5754, 5756 t/m 5759 en 5766 worden voor deze ronde van dit gratis bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum staat op het parkeerterrein achter ziekenhuis Elkerliek aan de Dunantweg 16 in Deurne. Het onderzoek is nodig omdat één op de zeven vrouwen borstkanker krijgt en de meesten van hen ouder zijn dan 50 jaar. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Röntgenfoto’s
José S. is 69 jaar en doet al sinds haar vijftigste mee aan het onderzoek. “Ik vind het belangrijk dat een afwijking in mijn borsten zo snel mogelijk wordt ontdekt. Dan is de kans op genezing groter.” Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de foto worden de borsten samengedrukt. José: “Sommigen merken er bijna niets van, maar in het verleden vond ik het onderzoek weleens gevoelig. De laborante vertelde me dat het helpt om te ontspannen.”

Vertraging
Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Als er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden.

COVID-richtlijnen
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd, geeft de organisatie aan.

Meer informatie kun je op werkdagen krijgen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088-00 01 340 of op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Foto: Bevolkingsonderzoek Nederland

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen