2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneBeweegles in park valt onder samenscholing en mag dus niet

Beweegles in park valt onder samenscholing en mag dus niet

Het ging er de afgelopen week sportief aan toe op het Pastoor Roefsplein in Deurne. De fysiotherapeuten en bewegingsagogen van Zorgboog in Balans organiseerden daar namelijk op maandag, dinsdag en donderdag een beweeg les van een half uur. En dat viel in de smaak, zo zeer zelfs dat deze les niet meer past binnen de aangescherpte kaders van het RIVM.

Zorgboog in Balans houdt in Deurne praktijk in de Nieuwenhof. “Een deel van onze cliënten woont in het gebouw zelf maar we zien ook veel mensen van daarbuiten”, vertelt één van de werknemers van het bedrijf. “De doelgroep die wij behandelen is overwegend wat ouder dus toen het coronavirus uitbrak hebben we ontzettend in tweestrijd gestaan. Enerzijds willen we onze mensen beschermen tegen het virus dat bij uitstek voor hen gevaarlijk is, anderzijds willen we hen natuurlijk wel op de been houden.”

Beweeghalfuurtjes
Rekening houdend met de toen geldende regels hebben de bewegingsagogen en fysiotherapeuten van het eerstelijns behandelcentrum besloten beweeghalfuurtjes te organiseren. Drie keer per week voor bewoners van de Nieuwenhof, drie keer per week een buiten-les voor omwonenden. “Het was natuurlijk even afwachten of mensen wel behoefte zouden hebben aan deze vorm, maar het bleek een schot in de roos te zijn. Ontroerend om te zien hoe mensen gelukkig worden van beweging en hoe ze contact met elkaar maken op afstand.”

Buiten-les
In eerste instantie was de buiten-les bedoeld voor bewoners van de appartementencomplexen rondom het Pastoor Roefspark. Opzet was dat zij vanaf hun balkon konden meedoen met de oefeningen die vanaf een centrale plaats -het grasveld tussen de gebouwen in- worden voorgedaan. “Al vanaf de eerste keer trok onze les ook de aandacht van toevallige voorbijgangers, zij zochten een plekje op het gras en gingen meedoen. Zelf zagen we hier geen kwaad in, dat grasveld is erg groot, mensen hielden zeker vier meter afstand van elkaar en gingen direct na afloop weer hun eigen weg. De tweede les kwamen er speciaal mensen terug omdat ze het zo fijn vonden en zo werd wat wij klein bedoeld hadden onverwacht toch wat groter”, meldt één van de betrokken fysiotherapeuten.

Leuk initiatief
Met het toenemen van het aantal deelnemers en het aanscherpen van de maatregelen van het RIVM twijfelde Zorgboog in Balans of wat zij deden nog wel passend was, daarom werd navraag gedaan bij de gemeente en politie. “We vinden het een bijzonder leuk initiatief”, meldt een woordvoerder van de politie, “maar het is echt in strijd met de huidige regelgeving.” De initiatiefnemers van Zorgboog in Balans zijn erg teleurgesteld maar begrijpen de stellingname.

Vanaf balkon
“De lessen zijn niet helemaal van de baan gelukkig, deelnemen vanaf de balkons valt niet onder samenscholing en mag dus wel. We zullen in deze vorm doorgaan om toch zo veel mogelijk mensen in beweging te houden. Mensen die komen ‘aanwaaien’ moeten we teleurstellen en wegsturen. Ook al zagen wij gezien de grote afstand die mensen van elkaar hielden geen kwaad in wat we deden, Corona moeten we met zijn allen overwinnen. Om dat voor elkaar te krijgen moet iedereen zich aan de regels houden, dat zullen wij dus ook doen. Het is door de steeds veranderende regels lastig om in te schatten wat wel mag en wat niet, we zijn blij dat we nu weten waar we aan toe zijn en we hopen dat er snel een einde komt aan de coronacrisis waardoor beweging voor iedereen weer vanzelfsprekend kan zijn!”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen