4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- DeurneBewoners Veldstraat voelen zich bedrogen: ‘Aldi heeft al koopovereenkomst voor parkeerplaats’

Bewoners Veldstraat voelen zich bedrogen: ‘Aldi heeft al koopovereenkomst voor parkeerplaats’

Tegenstanders van de komst van een Aldi-supermarkt in de Veldstraat in Deurne voelen zich bedrogen. Dinsdag bleek tijdens de zitting voor de Raad van State in Den Haag dat de Duitse supermarktgigant al een koopovereenkomst heeft liggen voor het pand op Haageind 40, waar Aldi een parkeerplaats wil aanleggen voor de toekomstige supermarkt ernaast.

De gemeente Deurne heeft Aldi in het verleden een vergunning verleend voor de realisatie van een vestiging op de plek waar nu nog Van Deursen Bloemen zit. Omdat de supermarktgigant volgens de omwonenden toen nog geen eigenaar was van de grond voor de benodigde extra parkeerplaatsen, had de gemeente die vergunning in hun ogen nooit mogen verlenen.

Feitelijke onjuistheid
“In de aanvraag heeft Aldi toen aan de gemeente gemeld al eigenaar te zijn van Haageind 40, terwijl dit niet zo was. Dat is een feitelijke onjuistheid, op basis waarvan de gemeente de vergunning destijds had kunnen weigeren”, zegt Theo Veltmans die tegenover het terrein woont waarop de supermarkt moet komen staan.

Ook het gerechtshof in Den Bosch oordeelde vorig jaar dat er geen sprake was van een koopovereenkomst tussen Aldi en het bejaarde echtpaar dat voorheen eigenaar was van het pand op de hoek van het Haageind en de Veldstraat. “Het is nu afwachten wat de Raad van State gaat beslissen, maar dat de informatie bij de vergunningsaanvraag van Aldi niet klopte, daar was de rechter in Den Bosch het met ons over eens”, vertelt Veltmans.

Bij de rechtszaak die gisterenochtend diende in Den Haag, onthulde de advocaat van Aldi onverwacht dat het Duitse bedrijf nu in elk geval wel een koopovereenkomst heeft met de nieuwe huidige eigenaar van Haageind 40. Dat is van Henk van der Steijn, maar die wil de deal met Aldi niet bevestigen noch ontkennen. Het gaat om een woonhuis uit 1949 met zeven kamers, dat staat op een perceel met een oppervlakte van 2500 m2. Volgens Huispedia zou de verwachte verkoopprijs uitkomen op ongeveer 890.000 euro.

Geruchten
Voor Theo Veltmans en andere omwonenden kwam het nieuws over de verkoop van het pand niet helemaal als een verrassing: “Er gingen natuurlijk al geruchten rond in de buurt, maar dinsdag kregen we dus de bevestiging van de advocaat van Aldi dat er een koopovereenkomst ligt. Dat doet wat ons betreft niets af aan het feit dat erbij de aanvraag van de oorspronkelijke vergunning géén sprake was van een dergelijke overeenkomst.”

In het geval dat de Raad van State de bezwaarmakers in het gelijk stelt, zou Aldi een nieuwe vergunning kunnen aanvragen, maar daar is Veltmans niet zo bang voor: “Inmiddels zijn er veel dingen veranderd en is het juridisch kader anders dan toen destijds de omgevingsvergunning door de gemeente werd verleend. Er ligt bijvoorbeeld nu een retail-visie, waarin de gemeente Deurne inzet op concentratie van het detailhandels- en horeca-aanbod in winkelgebieden. Dat is dus in het centrum en niet hier midden in een woonwijk. Daarmee heeft de gemeente middelen om een nieuwe aanvraag te weigeren.”

Geen goede plek
Veltmans en andere omwonenden zijn al vier jaar verwikkeld in een strijd tegen de komst van een Aldi in hun straat. Ze vinden het geen goede plek voor een supermarkt en vrezen onder meer voor geluidsoverlast. “Je krijgt dan een Aldi voor de deur die zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend is. Dus je hebt dan de hele dag te maken met geluid van open- en dichtslaande autodeuren, winkelwagentjes, glasbakken en vrachtauto’s die komen laden en lossen”, zegt Theo Veltmans.

Ook hebben de buurtbewoners zorgen over de verkeersveiligheid. “De bedoeling is dat de in- en uitrit van het parkeerterrein op dezelfde plekken gaan komen als nu bij Van Deursen Bloemen. Maar wel met ongeveer 70 parkeerplaatsen in plaats van de huidige elf. Dit betekent dat er vlakbij de scherpe bocht in de Europastraat en heel dichtbij de drukke rotonde van de Veldstraat en het Haageind voortaan heel veel auto’s de hele dag het terrein op- en afrijden”, aldus Veltmans.

Herbouw
De twee omgevingsvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Deurne heeft verleend voor de bouw van de supermarkt van Aldi aan de Veldstraat geven toestemming voor het herbouwen van de winkelruimte en het uitbreiden ervan met ongeveer 45 vierkante meter. Volgens Theo Veltmans wordt dat begrip ‘herbouw’ door de gemeente nogal ruim geïnterpreteerd: “Herbouw is in onze ogen het opnieuw bouwen van iets soortgelijks. Dus niet een enorme supermarkt in plaats van een huis en een bloemenwinkel. Herbouw houdt in dat er iets voor in de plaats komt dat qua aangezicht en omvang hetzelfde is.”

Veltmans is samen met een aantal andere buurtbewoners ook bevreesd over wat een Aldi voor de deur gaat doen met de waarde van hun huizen en hun leefgenot. Dat terwijl er volgens hem toch al genoeg supermarkten zijn in Deurne: “In een onderzoek naar hoeveel supermarkten er per aantal inwoners gewenst is, bleek dat er hier eigenlijk al een halve supermarkt te veel is. Met ook nog een Aldi erbij wordt dat dus anderhalve supermarkt te veel. Wat doet dit straks met andere winkels zoals bijvoorbeeld een Albert Heijn op de Wolfsberg? Ik neem aan dat als die dan straks verdwijnt door de komst van een supermarkt aan de Veldstraat, de omliggende winkeliers in het centrum niet blij zullen zijn.”

De Raad van State doet in principe binnen zes weken uitspraak in de zaak. Theo Veltmans denkt dat het wel langer gaat duren: “Je zit nu nog met de vakantieperiode en ze hebben te maken met een groot personeelstekort. Ik verwacht dat het wel eind dit jaar kan gaan worden voordat we zekerheid krijgen.”

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen