4.5 C
Deurne
zaterdag 24 februari 2024
Home- DeurneBezoek Wieger, Holten's molen en Willibrorduskerk tijdens Open Monumentendagen

Bezoek Wieger, Holten’s molen en Willibrorduskerk tijdens Open Monumentendagen

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn diverse locaties in Deurne gratis te bezoeken. Zo kun je een kijkje nemen in de monumentale Sint Willibrorduskerk op de Markt in Deurne.

Je vindt er allerhande kerkschatten. Zoals het prachtig gerestaureerde Smitsorgel, de glas-in-loodramen, schilderijen van hans van Hoek, heilige beelden en het drieluik van Hendrik Wiegersma (met 14 apostelen). In de grafkelder zijn ooit de beenderen gevonden van de kasteelheren (familie van Doerne) die op het groot kasteel woonden. Ook het altaar, de kruiswegstaties en het mooi beschilderde netgewelf boven het koor trekken de aandacht. Op zaterdag de wordt er, in het kader van Nationale Orgeldag, om 16.00 uur een orgelconcert gegeven door amateurorganisten. De kerk is op zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Holten’s molen
Ook Holten’s molen in Deurne is geopend. In de werkende graan- en oliemolen, tevens loonzagerij lijkt de tijd stil te hebben stilgestaan. Bezoekers kunnen via een speciale looproute de molen bekijken. De molen is een industrieel-agrarisch monument en is uniek vanwege zijn drie functies; olie slaan, graan malen en hout zagen. In het winkeltje bij de molen zijn ambachtelijke producten te koop. Open op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

De Wieger
Museum De Wieger, gevestigd in het voormalig woonhuis, annex praktijk en atelier van dokter-schilder Hendrik Wiegersma, is tijdens het open monumentenweekend ook gratis toegankelijk. In verband met coronamaatregelen mag De Wieger maximaal 37 personen tegelijk ontvangen. Bij drukte wordt er gevraagd even te wachten in de mooie museumtuin, waar je koffie kunt drinken of het werk van Dirk Verberne bekijken. Ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van kunstenaar Pieter Wiegersma kun je dit weekend nog de expositie ‘Pieter Wiegersma, veelzijdig begaafd’ bekijken in De Wieger. Het is tevens het laatste weekend van de exposities ‘De Modernisten en Lucas Gassel’ en ‘De Wieger NU’. In het kader van het Lucas Gasseljaar worden modernistische landschapsschilderijen naast die van Gassel gelegd, dat levert een interessante kijk op de collectie. In de ‘De Wieger NU’ is werk te zien van lokale en regionale kunstenaars die zich hebben laten inspireren op Hendrik Wiegersma, de man, zijn huis en zijn werk. De Wieger is op beide dagen open van 12.00 tot 17.00 uur.

Foto: scatch of the day Henry van den Berkmortel

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen