9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneBibliotheek Deurne in toekomst ook op zaterdagmiddag geopend

Bibliotheek Deurne in toekomst ook op zaterdagmiddag geopend

De bieb in Deurne zal in de toekomst voortaan ook op zaterdagmiddag geopend zijn. Daarnaast wil de bibliotheek zorgen dat er voor een deel van de bestaande zelfservice-uren professionele medewerkers komen om de klanten te helpen.

De verruiming van de openingstijden en inzet van extra personeel is mogelijk door middel van extra geld van de Rijksoverheid uit de landelijke ‘Regeling eenmalige specifieke uitkering lokale bibliotheekvoorzieningen’ (SPUK).

Gemeenten konden hier vorig jaar een aanvraag voor indienen. Naast Deurne zijn ook aan de gemeenten Asten en Someren deze extra financiële middelen toegekend, waardoor ook daar de bibliotheken langer open kunnen blijven en er meer professionele medewerkers komen.

Informatiepunt
Volgens directeur-bestuurder Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel is deze financiering hard nodig: “Door bezuinigingsgolven de afgelopen 15 jaar was de bibliotheek genoodzaakt in de ochtend over te gaan op zelfservice met aanwezigheid van vrijwilligers. De nieuwe rol van de bibliotheek als informatiepunt op het gebied van taal en digitaal, vraagt om een bibliotheek met goed opgeleide professionals die mensen kunnen informeren, adviseren en doorverwijzen.”

Bibliotheekleden en andere bezoekers kunnen hierdoor langer in de bibliotheken terecht met vragen bij bijvoorbeeld het Informatiepunt Digitale Overheid, voor het lenen van materialen, maar ook om te verblijven en te ontmoeten. Het openen van de bibliotheken op zaterdagmiddag biedt ook meer ruimte voor het organiseren van activiteiten.

Zorgplicht
Door gebruik te maken van de zogenoemde SPUK-regeling, versterken gemeenten het bibliotheeknetwerk en bereiden ze zich voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. Gemeenten krijgen vanaf dat jaar de taak om ervoor te zorgen dat alle inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek; de zogenaamde zorgplicht. De landelijke financiële regeling draagt bij aan de overgang naar de wetswijziging in 2026.

“Met deze aanvullende subsidie, bouwen we weer aan een sterke en toegankelijke bibliotheek. Deze uitbreiding kan alleen worden voortgezet als de gemeenten de structurele rijksbijdrage voor bibliotheken via het gemeentefonds inzetten om de gemeentelijke subsidie voor de bibliotheek te verhogen”, aldus Robin Verleisdonk.

Meer personeel
Bibliotheek Helmond-Peel werkt de komende tijd aan de uitbreiding van personeel om de ruimere professionele bemensing mogelijk te maken in onder meer Deurne. In de loop van 2024 worden de openingstijden gewijzigd en de zelfservice-uren vervangen.

Vorig jaar werd de financiële SPUK-impuls al toegekend aan de gemeente Helmond. Daar is de bibliotheek dankzij het extra geld al sinds begin dit jaar langer geopend: doordeweeks van 10.00 tot 20.00 uur, op vrijdagen van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Foto: Bibliotheek Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen