7.4 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- DeurneBibliotheek Helmond-Peel wil meer zijn dan alleen een plek met boeken

Bibliotheek Helmond-Peel wil meer zijn dan alleen een plek met boeken

De Bibliotheek Helmond-Peel wil in haar vier vestigingen de komende jaren meer zijn dan een plek waar je alleen boeken kunt lenen. In Deurne ziet directeur-bestuurder Robin Verleisdonk nieuwe mogelijkheden in de verhuizing van de bieb naar het Huis van de Samenleving, het vernieuwde gemeentehuis.

Verleisdonk vertelt: “We willen de komende jaren werken aan bibliotheken waarin de bezoekers energie krijgen van hun bezoek aan de bibliotheek. Doordat er mensen van jong tot oud kennis met elkaar delen, werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

Stil
De vestigingen van Bibliotheek Helmond-Peel moeten een ontmoetingsplek en studie-werkplek worden. “Er komt meer ‘reuring’ en dynamiek in onze locaties, de bibliotheek is namelijk al lang niet meer een plek waar je stil moeten zijn, alhoewel veel kinderen en volwassenen dat nog denken, dat gaan we veranderen. In Someren werken we nu al veel samen met de lokale Heemkundekring, de gemeente en burgerinitiatieven als Samen voor Someren.  Maar ook in Asten en Deurne zijn er positieve vooruitzichten door de verhuizingen van de bibliotheken naar andere plekken”, legt Verleisdonk uit.

Uitbreiding Techlab
Het TechLab dat op dit moment al loopt in Helmond, wordt uitgebreid naar Deurne en de andere twee locaties. Hierbij kan iedereen van jong tot oud maken en creëren. Van filmpjes, objecten tot radio-uitzendingen en podcasts. De bieb wil op die manier plek bieden aan start-ups en studenten die zich bezighouden met verhalen, media en technologie.

Lokale kleur
“In iedere gemeente sluiten we hiervoor aan bij de lokale context, lokale netwerken en lokale behoeften. We werken nauw samen met overheden, scholen, culturele en maatschappelijke organisaties. Elke bibliotheek heeft zo een eigen lokale kleur, maar opereert wel vanuit dezelfde intentie en met dezelfde belangrijke pijlers”, vertelt Verleisdonk.

Brainport
Daarnaast gaat de bibliotheek met een investering uit de Brainport-regiodeal samen met regiobibliotheken aan de Bibliotheek van de Toekomst werken en zetten ze samen met het Brainport Partnerfonds in Deurne, Asten en Someren een aanbod op voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.

Toekomst
Directeur-bestuurder Verleisdonk ziet de verbindende factor als een belangrijk onderdeel voor de toekomst van de bibliotheken: “Onze locaties worden nog meer een hart van stad en dorp, een levendige en dynamische plek waar stichtingen, verenigingen, bedrijven, proeftuinen, labs en tal van andere initiatieven een plek vinden, zij maken samen met ons de programmering van de Bibliotheek.”

Samenwerken
Ook gaat de bibliotheek intensiever samenwerken met peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, consultatiebureaus, primair onderwijs, voortgezet onderwijs, cultuurinstellingen en welzijnsorganisaties. “Dit jaar zijn we provinciaal gestart met een Brabants Leesoffensief en de komende tijd gaan BoekStartcoaches aan de slag in alle Helmondse consultatiebureaus. Hopelijk plukken de kinderen, en daarmee de hele samenleving, hier de komende jaren de vruchten van. Wij gaan er in elk geval alles aan doen om leesachterstanden te verminderen en alle kinderen lid te maken van de bibliotheek. Of dat nu via onze Bibliotheeklocaties is of op de Bibliotheek op School, die werelden versterken elkaar”, zegt Verleisdonk.

Foto: Dave van Hout

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen