15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneBibliotheken in regio scoren goed bij jeugd; 73 procent van kinderen in...

Bibliotheken in regio scoren goed bij jeugd; 73 procent van kinderen in Deurne lid van bieb

De locaties van Bibliotheek Helmond-Peel weten kinderen in de regio goed aan zich te binden. Terwijl landelijk gezien maar 55 procent van de jeugd lid is van een bibliotheek, ligt dat in Deurne met 73 procent een stuk hoger. Dit blijkt uit cijfers van 1 januari 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het aantal bibliotheekleden.

Van de 6000 jongeren in Deurne zijn er 4350 lid van de bieb. In vergelijking met twee jaar geleden is het percentage in onze gemeente stabiel gebleven op 73 procent.

Regio
Ook in de andere gemeenten waar Bibliotheek Helmond-Peel actief is, liggen de percentages van kinderen die lid zijn van de bieb hoger dan gemiddeld in Nederland. In Asten en Someren is 68 procent van de kinderen bibliotheek-lid en in Helmond ligt het percentage op 67 procent. Someren behaalde twee jaar geleden ook 68 procent. In Helmond is het percentage in vergelijking met twee jaar geleden 1 procent gestegen, in Asten daalde het percentage in dezelfde tijd met 3 procent.

Samenwerking
“Mooi dat we als Bibliotheek Helmond-Peel meer kinderen bereiken dan het landelijk gemiddelde. De Bibliotheken op School en de samenwerking met het onderwijs leveren hier een belangrijke bijdrage aan”, zegt directeur-bestuurder Robin Verleisdonk.

Om dit verder te bevorderen startte de bibliotheek eind vorige maand een samenwerking met de Deurnese basisscholen en gemeente Deurne om ervoor te zorgen dat kinderen ook op school zo goed en veel mogelijk de kans krijgen om te lezen. Hiervoor kunnen de scholen gebruik maken van het zogeheten ‘goud’-abonnement. Daarmee kan je onbeperkt boeken, e-books, tijdschriften en dvd’s lenen en krijg je geen boetes voor te laat inleveren.

Om de ‘goud’-abonnementen te financieren, hebben de basisscholen in de gemeente Deurne ervoor gekozen om de zogenoemde NPO-middelen die op gemeenteniveau beschikbaar zijn, onder andere te besteden aan de basisfinanciering voor Bibliotheken op School.

Foto: Bibliotheek Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen