-1.2 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneBijna 15.000 euro cultuursubsidie voor twee projecten die ‘Verhaal van Deurne’ vertellen

Bijna 15.000 euro cultuursubsidie voor twee projecten die ‘Verhaal van Deurne’ vertellen

De projecten ‘Deurne over 100 jaar’ en ‘Ontsteken van het Vrijheidsvuur’ hebben samen een cultuursubsidie ontvangen van bijna 15.000 euro. Hiermee gaan deze initiatieven ‘Het verhaal van Deurne’ uitdragen met verschillende activiteiten.

Met de cultuursubsidie is gestart in 2017 om nieuwe samenwerkingen en verbindende projecten te bevorderen die bijdragen aan een prettig woon- en leefklimaat in de gemeente. Het geld wordt toegekend aan educatieve projecten die door minstens twee samenwerkingspartners worden uitgevoerd, waarvan minimaal één uit Deurne.

Schatkist
Voor het project ‘Deurne over 100 jaar’ is 9.478 euro gereserveerd. In het kader van het 100-jarig bestaan van het gebouw van museum De Wieger wordt een interactief project ontwikkeld waarbij onder meer een ‘tijdschatkist’ wordt gemaakt met voorwerpen die door inwoners van Deurne worden aangedragen en die typerend zijn voor het Deurne van nu. Deze schatkist wordt begraven in de tuin van De Wieger, het is de bedoeling dat de kist over 100 jaar weer wordt opgegraven.

Tentoonstelling
Ook wordt er aan inwoners van Deurne en bezoekers van het museum gevraagd hoe zij denken dat Deurne er over 100 jaar uitziet en hoe zij daar aan gaan bijdragen. In De Wieger wordt een tentoonstelling ingericht met een selectie van deze herinneringen en voorspellingen.

Vrijheidsvuur
Het project ‘Ontsteken van het Vrijheidsvuur’ krijgt 5.000 euro aan cultuursubsidie om op verschillende manieren aandacht te besteden aan de viering van het verkrijgen van vrijheid in 1944. Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en zal door de gemeente Deurne samen met tien andere Peelgemeenten worden ontstoken.

Deurne 1300
Het Vrijheidsvuur wordt door lopers in Eindhoven opgehaald en verder over de Peel verspreid. Greet Buter, de burgemeester van Deurne, houdt een toespraak over wat vrijheid betekent voor Deurne. Gilden en schutterijen leggen de ‘Eed van Trouw’ af en doedelzakspelers begeleiden de ceremonie. Dit is de afsluiter van de reeks activiteiten rondom het 1300-jarig bestaan van Deurne.

Stimuleren
Doordat de gemeente in 2022 weer aansluit bij de Makersregeling van de provincie Noord-Brabant, kan de subsidie voor ‘Het verhaal van Deurne’ met 50 procent worden verhoogd. Met de Makersregeling wil de provincie gemeenten stimuleren om meer te investeren in projecten van individuele makers in hun gemeente.

Meer subsidie tweede ronde
Omdat het budget van de eerste aanvraagronde nog niet volledig is gebruikt, wordt er nu voor de tweede aanvraagronde 41.022 euro beschikbaar gesteld in plaats van de verwachte 18.500 euro.  Aanvragen voor de cultuursubsidie voor de tweede helft van 2022, kunnen worden ingediend tot 1 juni 2022. De aanvragen worden binnen acht weken beoordeeld. Meer informatie vind je op: deurne.nl/cultuursubsidie-verhaal-van-deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen