1.7 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneVerkiezingscampagnes van start in Deurne; alle partijen en lijsttrekkers op een rij

Verkiezingscampagnes van start in Deurne; alle partijen en lijsttrekkers op een rij

Met het plakken van de campagneposters op de reclameborden ging zaterdagochtend rond 10.00 uur de strijd rond de gemeenteraadsverkiezingen in Deurne van start.

Lijsttrekkers en andere kandidaten van de zeven verschillende politieke partijen kwamen op de gemeentewerf in Deurne bij elkaar om hun affiches op de borden te plakken die vanaf maandag op verschillende plaatsen in de gemeente worden geplaatst.

DMG zet de zeven partijen waar je 16 maart in Deurne op kan stemmen op een rij, met informatie over de lijsttrekkers en verkiezingsprogramma’s van elke partij.

DOE!
Politieke partij DOE! heeft dit jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen net als in 2018 Marinus Biemans als lijsttrekker. Vier jaar geleden werd DOE! de grootste partij met 3.430 stemmen.

DOE! geeft aan er voor alle doelgroepen in Deurne te zijn. Lijsttrekker Marinus Biemans legt uit: “DOE! vindt openheid en eerlijkheid erg belangrijk. Keuzes maken we altijd in het gemeenschappelijk belang. Het is goed leven in onze gemeente, dat willen we zo houden én waar nodig verbeteren. Dit doen we altijd met een positief kritische houding.”

In het verkiezingsprogramma van DOE! is aandacht voor de betrokkenheid van inwoners, het verbeteren van de woon- en leefomgeving en voor goede voorzieningen. “Wat duidelijk is, is dat Nederland – en zeker ook Deurne – aan de vooravond staat van meerdere grote veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan ons buitengebied, de verhouding tussen inwoners en de overheid (die door corona verder onder druk is komen te staan), onze veranderende economie en de groei die de Brainportregio doormaakt. DOE! wil hier goed op inspelen en de kansen die deze veranderingen bieden omarmen”, meldt de partij op haar website.

Speerpunten in het programma van DOE! zijn onder meer het stimuleren en ondersteunen van initiatieven van inwoners, een vlotte vergunningverlening en verantwoord omgaan met de gemeentelijke financiën, ook als het gaat om het budget voor de verbouwing van het gemeentehuis. Die moet volgens DOE! doelmatig zijn: “Onze partij zal erop toezien dat het ‘Huis voor de Samenleving’ haar titel waar gaat maken. Het moet namelijk een gebouw worden waar onze hele gemeenschap welkom is; een plek die toegankelijk is en waar onze inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Verder wil DOE! meer in gesprek met inwoners, desgewenst bij mensen thuis aan de keukentafel.

Het complete verkiezingsprogramma van DOE! en de kandidatenlijst vind je op deurnedoe.nl.

DeurneNU!
Bij DeurneNU dat vier jaar geleden op een tweede plaats eindigde met 2.733 stemmen, is deze keer gekozen voor een nieuwe lijsttrekker in de persoon van Anne Damen-Verstappen. Zij volgt Helm Verhees op die dit jaar als tweede kandidaat op de lijst staat. Damen-Verstappen is de enige vrouwelijke lijsttrekker van de zeven partijen die meedoen in de Deurnese gemeenteraadsverkiezingen.

De leden van DeurneNU geven aan dat ze er van overtuigd zijn dat het team Damen-Verhees de perfecte combinatie is van ervaring en vernieuwing en dat Deurne daarvan de komende periode kan profiteren. De partij geeft aan de eigenheid van de dorpskernen en wijken te koesteren zoals Liessel, Neerkant, Helenaveen, Vlierden, Zeilberg, Walsberg, St. Jozefparochie, De Koolhof, De heiakker en De heilige Geestparochie. “DeurneNU ziet Deurne als een grote plattelandsgemeente en wil Deurne ook als zodanig ontwikkelen en profileren. We zijn trots op de veelzijdigheid van Deurne! De verschillende dorpen met ieder een uniek karakter, eigen mogelijkheden, eigen ondernemingen, en vooral ook eigen mensen en wensen. DeurneNU zet zich samen met de inwoners van Deurne in om een hoge kwaliteit van leven, wonen en werken in onze gemeente op een financieel verantwoorde manier te realiseren”, geeft de partij aan.

Het uitgebreide partijprogramma en de complete kandidatenlijst vind je op deurnenu.nl.

CDA
Ook bij het CDA dit jaar, net als bij DeurneNU een ander gezicht als lijsttrekker. Benny Munsters volgt Leo Cuijpers op die op de kandidatenlijst dit jaar als vierde staat. Het CDA behaalde bij de vorige verkiezingen in de gemeente Deurne een derde plaats met 2.452 stemmen.

In juni van afgelopen was CDA Deurne landelijk nieuws doordat ze duidelijk afstand namen van het handelen van het landelijke CDA. Hoe staat de afdeling er nu voor en hoe gaat zij de verkiezingen in? Lijsttrekker Munsters legt uit: “De politiek staat steeds verder af van de mensen. Wij zien bij landelijke collega’s, maar ook in Deurne, dat inwoners onvoldoende serieus genomen worden en dat in onmogelijkheden gedacht wordt in plaats van in kansen. Als CDA Deurne kiezen wij voor een duidelijke koerswijziging waarin we steeds opnieuw laten zien dat er zoveel meer kan door mensen weer centraal te stellen. Onze naam blijft CDA Deurne, omdat de uitgangspunten van het CDA ons houvast blijven bieden bij onze keuzes. Wij staan voor een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien, waarin iedereen zijn talenten inzet en waarbij we de omgeving op een goede manier beheren en doorgeven”.

Het complete partijprogramma en de kandidatenlijst van CDA Deurne vind je op cda.nl/noord-brabant/deurne.

Progressief Akkoord-GroenLinks/PvdA
Op lijst 4 van de gemeenteraadsverkiezingen staat dit jaar een combinatie van de politieke partijen Progressief Akkoord, PvdA Deurne en GroenLinks. Jerom Coppus van de PvdA zal als lijsttrekker van de gezamenlijke partijen optreden. In 2018 behaalde de samenwerking Progressief Akkoord en GroenLinks samen 1.441 stemmen; goed voor een zesde plaats. PvdA eindigde als laatste bij de vorige gemeentelijke verkiezingen met 724 stemmen.

“Wij willen met een sterke en zo groot mogelijk fractie een stevig links progressief geluid laten horen”, zegt Coppus. Het verkiezingsprogramma van de samenwerkende partijen wordt gebracht onder het motto ‘Om met Jerom’ en heeft als speerpunten: het welzijn van alle inwoners van de gemeente Deurne, betaalbaar en fatsoenlijk wonen en de toekomst van het landelijk gebied.

“Over linkse samenwerking wordt veel gesproken, maar wij doen het in Deurne ook daadwerkelijk. Samen staan wij klaar om Deurne socialer en groener te maken. Want het kan en moet eerlijker en beter voor onze huidige inwoners én de toekomstige generaties Deurnenaren. Het is een grote eer dat de drie partijen mij het vertrouwen hebben gegeven om hun gezamenlijke lijst aan te voeren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen”, vertelt lijsttrekker Jerom Coppus.

Alle informatie over het verkiezingsprogramma van de samenwerkende linkse partijen en de complete kandidatenlijst vind je op omlijst4.nl.

VVD
Tom Oomen is de nieuwe lijsttrekker voor de Deurnese VVD. Hij volgt Marnix Schlösser op die onlangs gestopt is met zijn politieke carrière. De VVD behaalde in 2018 met 2.122 stemmen de vierde plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Lijsttrekker Oomen die sinds 2016 verbonden is aan de Deurnese VVD, eerst als commissielid en sinds 2019 als raadslid en fractievoorzitter, is klaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: “Toen ik ruim vijf jaar geleden politiek actief werd had ik een duidelijk doel. Het liberaal geluid laten horen in Deurne: meer vrijheid voor onze inwoners, meer kansen, minder regels, de overheid als bedrijf en gewoon problemen praktisch aanpakken zoals de woningnood of drugs en -wapengebruik onder jongeren.”

Het verkiezingsprogramma van de VVD heeft de naam ‘Deurne blijft goed, wordt beter’, lijsttrekker Tom Oomen legt uit: “Deurne zou wat mij betreft een gemeente ‘nieuwe stijl’ moeten zijn. Transparant, met heldere communicatie naar haar inwoners. Veel ruimte voor ondernemende mensen en waar het fijn wonen is. Scherp bestuurd door het college, maar even zo scherp gecontroleerd door de gemeenteraad en haar inwoners.”

Enkele van de speerpunten zijn voor de Deurnese VVD: goed en betaalbaar wonen, groene leefbare dorpen en wijken, gezondheid en sport, economie en vervoer, veiligheid en trots zijn op de boeren. “Inmiddels zijn al flink wat doelen aangepakt. We bouwen veel woningen, investeerden flink in sportvelden, voorzieningen in dorpen en hebben geld geregeld voor het zwembad. Maar we zijn er nog niet. Het zijn zeker ook de kleinere dingen die laten zien hoeveel impact beslissingen van een gemeenteraad kunnen hebben voor inwoners. De dingen die je hoort als je bij iemand aan de keukentafel een kop koffie gaat drinken”, legt de Deurnese VVD-lijsttrekker Oomen uit.

Het complete partijprogramma en de kandidatenlijst van VVD Deurne vind je op vvd-deurne.nl.

Transparant Deurne
Frank van Tilburg is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Deurne dit jaar opnieuw lijsttrekker van Transparant Deurne. Zijn partij eindigde in 2018 met 1.626 stemmen op de vijfde plaats. De partij geeft aan mooie kansen te zien voor een mooier Deurne: “Er is veel te verbeteren en wij willen daar onze bijdrage aan leveren.”

De belangrijkste investering wil Transparant Deurne doen in ‘Houding en gedrag’, geeft de partij aan in het verkiezingsprogramma: “De reputatie van Deurne laat te wensen over. Iedereen kent wel de verhalen over willekeur, vriendjespolitiek. Het uit zich ook op juridisch vlak, waar de gemeente in ellelange juridische procedures tegen eigen inwoners problemen niet oplost, maar enkel groter maakt. De gemeente Deurne moet er zijn voor de eigen inwoners. Daarbij is iedereen gelijk, de ene burger moet niet meer mogen dan de andere.”

Een van de andere speerpunten is de burgerparticipatie: “Transparant Deurne staat voor openheid en transparantie. We staan ook voor betrokken burgers en willen graag dat iedereen die wil zijn stem en ideeën goed naar voren kan brengen. Burgers moeten vroegtijdig betrokken en volledig geïnformeerd worden”, vindt Transparant Deurne.

Verder heeft de partij in het programma aandacht voor de woningbouw, de uitdaging van de transitie in het buitengebied en is de partij kritisch tegenover het CCD: “Het Cultuur Centrum Deurne moet beter gemanaged en aantrekkelijk zijn voor alle inwoners. Cultuur is belangrijk, maar cultuur hoort niet elitair te zijn. Het cultuurcentrum moet zelf haar broek kunnen ophouden en daarvoor moet het aantrekkelijk zijn voor alle inwoners.”

Meer informatie over het verkiezingsprogramma van Transparant Deurne en de complete kandidatenlijst vind je op transparantdeurne.nl.

50Plus
Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er een Deurne dit jaar ook een nieuwkomer; 50 Plus met als lijsttrekker Edmond van Ooijen. Naast hem, heeft de partij nog zeven mensen op de lijst waaronder als tweede kandidaat Jack van Diesen, gevolgd door Wim van den Berkmortel, Ingrid Claassen, Riny Manders, Gerard Jeucken en John Heckathorn.

50Plus Deurne gaat zich vooral inzetten voor ouderen, geeft Van Ooijen tegenover het ED aan: “We zijn een sociale middenpartij. En natuurlijk is het zo dat we ons richten op 50Plus maar we vergeten andere generaties ook niet. Voorzieningen voor jongeren in Deurne is net zo goed een belangrijk punt voor ons.”  Omdat de partijleden het gevoel hebben dat ouderen door de politiek in Deurne in de steek worden gelaten, denken ze een serieuze kans te maken op een zetel.

Meer informatie over het partijprogramma van 50Plus vind je op 50pluspartij.nl.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen