13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneBijna kwart van jongeren in regio kampt met psychische klachten

Bijna kwart van jongeren in regio kampt met psychische klachten

Hoewel het merendeel van de jongeren in de regio zich gelukkig voelt, kampt bijna één op de vier jongeren met psychische klachten. Eén op de zes jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden zelfs serieus nagedacht over het beëindigen van hun leven. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de GGD onder jongeren in het tweede en vierde leerjaar van de middelbare scholen in de regio Zuidoost-Brabant.

Verder bleek dat 85 procent van de ondervraagde leerlingen in Deurne, Asten en Someren niet genoeg beweegt. Ze voldoen niet aan de beweegrichtlijn van minimaal 1 uur beweging per dag. Deze groep is in Deurne, Asten en Someren groter dan gemiddeld in de rest van de regio Zuidoost-Brabant. Bij de tweedeklassers in de drie gemeenten blijkt één op de 10 leerlingen ook een verhoogd risico te hebben op problematisch social media gebruik.

5.800 jongeren
Bij het onderzoek van de GGD in samenwerking met onder meer het RIVM, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum werd onderzocht wat de impact van corona is geweest op de gezondheid en het welzijn van jongeren. In totaal hebben er 25 middelbare scholen meegedaan aan het onderzoek en hebben bijna 5.800 jongeren in de regio de vragenlijst ingevuld.

Coronatijd
Een derde van hen heeft het online onderwijs en het niet naar school kunnen en de coronatijd in het algemeen als heel vervelend ervaren. Ruim twee derde van de jongeren heeft tijdens de coronacrisis iets meegemaakt, zoals in quarantaine moeten of een naaste die corona gehad heeft. Bijna één op de zes van deze jongeren geeft aan hier nog last van te hebben.

Beeldscherm
Ruim één op de drie jongeren geeft aan nu ook vaker achter een beeldscherm te zitten dan voor de coronacrisis. Daarnaast heeft één op de vijf jongeren recent bij één gelegenheid vijf of meer drankjes gedronken, het zogenoemde ‘binge drinken’.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen