13.8 C
Deurne
dinsdag 21 maart 2023
Home Blog

Zilveren Steekmes voor Jan en Carmen Berkers uit Liessel voor eerste asperges van het jaar

Jan en Carmen Berkers van De Berkershoeve in Liessel kregen zaterdag uit handen van het Brabants Asperge Genootschap en meesterkok Paul Fagel het Zilveren Steekmes uitgereikt als prijs voor de eerste asperges van 2023.

Op het aspergeveld van Jan en Carmen werd de ‘eerste steek asperges’ door Paul Fagel uitgevoerd en werd de hierbij behorende oorkonde overhandigd aan de aspergetelers uit Liessel.

Aspergewijn
Nadat de eerste steek was gedaan, werd het aspergebed traditiegetrouw besprenkeld met de aspergewijn van het jaar voor een goede oogst in het komende aspergeseizoen. Voor 2023 is dat de Colombard Ugni Blanc van het Domaine Ferret uit Côtes de Gascogne in Frankrijk, die beschikbaar werd gesteld door Wijnwinkel Sans Oreille uit Nuenen.

Ambassadeur
SVH-meesterkok en president van het Nederlands koksgilde, Paul Fagel werd naast de plechtigheden ook benoemd tot ambassadeur van het Brabants Asperge Genootschap. Voorzitter Chris Dekkers van de organisatie overhandigde hiervoor het bronzen beeldje van de Brabantse Aspergesteker aan Fagel. Na de handelingen in Liessel gingen Jan en Carmen Berkers samen met hun familie, topkok Paul Fagel en de leden van het Genootschap richting Helenaveen waar ze in Hotel Restaurant In d’Ouwe Peel konden genieten van een lunch met natuurlijk asperges op het menu.

Volle grond
Jaarlijks organiseert de stichting onder de aangesloten aspergetelers een competitie, waarbij wordt gestreden om de eerste asperges van de volle grond die afkomstig zijn van aspergebedden zonder artificiële hulpmiddelen. Bij Jan en Carmen waren de eerste exemplaren er dit jaar al op zaterdag 11 maart om 19.17 uur. Berkers meldde toen aan het secretariaat van het Brabants Asperge Genootschap dat de eerste 10 kilo asperges van de volle grond van 2023 konden worden geoogst. De dag erop controleerde een commissie of aan alle voorwaarden was voldaan en werd de claim toegekend aan de Berkershoeve.

Inmiddels zijn de asperges van Jan en Carmen verkrijgbaar in hun boerderijwinkel aan de Heitrak 29 in Liessel. Meer informatie vind je op aspergeberkershoeve.nl.

Lees ook: Eerste asperges van het seizoen komen uit Liessel; Jan en Carmen Berkers winnen opnieuw

Foto: Brabants Asperge Genootschap

Storing openbare verlichting in meerdere straten Heiakker Deurne

De openbare verlichting in verschillende straten van de wijk Heiakker in Deurne heeft te kampen met een storing. Het gaat onder meer om de lantaarnpalen in de Atalanta, Zilveren maan, Korenbloem en Paardebloem. De gemeente Deurne meldt dat Enexis bezig is om de storing op te lossen.

Tegelijkertijd is er ook een telefoonstoring bij afdelingen van de gemeente en Zorg in Deurne. De gemeente is hierdoor telefonisch tijdelijk niet bereikbaar en vraagt om contact op te nemen via mail, facebook, twitter of het contactformulier op de website.

Aantal echtscheidingen in Deurne nauwelijks gestegen; Helmond meeste gescheiden inwoners van Brabant

De maand maart staat bekend als de tijd van de verbroken liefde, een trend die al vanaf 2010 zichtbaar is. In Deurne valt het mee met de echtscheidingen en is het aantal vorig jaar nauwelijks gestegen ten opzichte van 2021. Van alle inwoners van Deurne was in 2022 zo’n 7,72 procent gescheiden, 0,09 procent meer dan het jaar ervoor.

Koploper van Brabant in het aantal gescheiden inwoners is Helmond waar 11,02 procent van de bevolking gescheiden is. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Feestdagen
Afgelopen jaar werden in de maand maart 2.202 echtscheidingen afgerond, maar er zijn grote regionale verschillen. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Grote verschillen
Uit de gegevens van de onderzoeksite blijkt dat 1 op de 11 Brabanders gescheiden was in 2022. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Helmond veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Boekel.

Tekst gaat verder onder de infographic
Bron: Independer

Brabant
In Noord-Brabant waren vorig jaar 1 op de 11 volwassenen gescheiden: 9,1% van de inwoners om precies te zijn. Dit is een lager percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Noord-Brabant scoorde hiermee het laagst van de zuidelijke provincies.

Dit is de top 5 van Brabantse gemeenten met meeste gescheiden inwoners:

  1. Helmond (11% van de inwoners is gescheiden)
  2. Bergen op Zoom (10,9% van de inwoners is gescheiden)
  3. Valkenswaard (10,6% van de inwoners is gescheiden)
  4. Roosendaal (10,5% van de inwoners is gescheiden)
  5. Oosterhout (10,4% van de inwoners is gescheiden)

Limburgse Einzelgängeroptocht volgend jaar in Griendtsveen; dorp mag negende editie organiseren

Ze azen er in Griendtsveen al een paar jaar op om de Einzelgängeroptocht te mogen organiseren. Een evenement dat in Limburg sinds 2015 tijdens Halfvasten wordt gehouden in telkens een andere plaats. Zondagmiddag werd bij de achtste editie van de optocht in het Zuid-Limburgse Wijlre bekendgemaakt dat Griendtsveen in 2024 het decor zal zijn voor de Einzelgängeroptocht.

Na afloop van het evenement maakte wethouder Eric Beurskens van de gemeente Horst aan de Maas bekend dat de organisatie officieel wordt overgedragen aan CS De Klotbultjes uit Griendtsveen. In het dorp koppelen ze traditie graag aan nieuwe evenementen en daarom werd er vanaf 2020 al promotie gevoerd om de Einzelgängeroptocht binnen te halen in Griendtsveen.

Eerder vond de optocht plaats in Rimburg (2x), Mechelen, Kessel-Eik, Geijsteren, Klimmen en afgelopen weekend in Wijlre. In 2021 werd een Einzelgänger-estaffete gehouden door heel de provincie Limburg. De Einzelgängeroptocht in Griendtsveen vindt volgend jaar plaats op 10 maart.

Foto: CS De Klotbultjes

Wegafsluiting door asfaltonderhoud aan Centurioweg Helenaveen

In verband met onderhoud aan het asfalt van de Centurioweg in Helenaveen zal de straat tijdens de werkzaamheden worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Er wordt in de periode van 10 tot en met 28 april in opdracht van gemeente Deurne door VGB Asfalt gewerkt aan de weg.

Doorgaand verkeer wordt omgeleid, voor de hulpdiensten blijft de weg wel bereikbaar. De gemeente benadrukt dat het mogelijk is dat de wegwerkzaamheden door onvoorziene omstandigheden moeten worden uitgesteld en alsnog op een later moment moeten plaatsvinden. “Bijvoorbeeld als het lang achter elkaar hard regent. Asfalteren is dan niet verstandig omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit”, meldt gemeente Deurne.

Gemeentelijke heffingen in Deurne met gemiddeld 12 euro per inwoner omhoog

De gemeentelijk heffingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en de rioolheffing gaan in totaal naar verwachting per inwoner in Deurne dit jaar met gemiddeld 12 euro omhoog in vergelijking met 2022. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2023.

Bij elkaar denken gemeenten in ons land dit jaar 12,2 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is landelijk gezien 6,1 procent meer dan het jaar ervoor en die stijging is daarmee groter dan in de voorgaande twee jaar.

Deurne
In Deurne ligt het totaal aan gemeentelijke heffingen gemiddeld per inwoner dit jaar op 569 euro terwijl dit in 2022 nog 557 euro bedroeg. Die stijging van 12 euro is dubbel zoveel als de stijging een jaar ervoor toen het bedrag met 6 euro omhoog ging per inwoner.

Onroerendezaakbelasting
In Deurne wordt het gestegen bedrag voornamelijk veroorzaakt door de hogere onroerendezaakbelasting die stijgt voor woningen van 172 naar 177 euro en voor niet-woningen van 92 naar 94 euro. Een ander bedrag dat flink omhoog gaat binnen de gemeentelijke heffingen in Deurne is de rioolheffing, die stijgt van 127 euro in 2022 naar 131 euro dit jaar. Daarentegen gaan in onze gemeente de kosten voor reinigingsrechten en afvalstoffenheffing volgens het CBS iets naar beneden van 77 naar 76 euro. Waar in de rest van Nederland de parkeerheffing zorgt voor hogere gemeentelijke heffingen, blijft deze in Deurne gelijk met 10 euro per inwoner. Ook de toeristenbelasting blijft hetzelfde met 11 euro.

Ozb-opbrengsten
Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot. Dit is 7,4 procent meer dan een jaar eerder. De procentuele stijging van de opbrengsten uit de ozb voor niet-woningen is met 8,2 procent groter dan voor woningen met 6,6 procent.

WOZ-waarde
Er zijn drie factoren van invloed op de ozb-opbrengst: de WOZ-waarde, het aantal panden en de tariefontwikkeling. De stijging van de begrote opbrengsten komt vooral door de stijging van de WOZ-waardes. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning lag in Nederland op 1 januari 2022 ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. De inkomsten uit de onroerendezaakbelasting behoren tot de algemene middelen van een gemeente en zijn hiermee vrij besteedbaar.

Hieronder vind je de cijfers van het CBS over de gemeentelijke heffingen in Deurne van de de laatste 3 jaar.

Regio’s Deurne Deurne Deurne
Gemeentelijke heffingen Perioden 2021 2022 2023
Totaal gemeentelijke heffingen euro/inwoner 551 557 569
Totaal onroerendezaakbelasting euro/inwoner 259 264 271
Onroerendezaakbelasting woningen euro/inwoner 168 172 177
Onroerendezaakbelasting niet-woningen euro/inwoner 91 92 94
Parkeerheffingen euro/inwoner 10 10 10
Precariobelasting euro/inwoner 0 0 0
Toeristenbelasting euro/inwoner 10 11 11
Overige belastingen euro/inwoner 8 9 9
Rioolheffing euro/inwoner 124 127 131
Reinigingsrechten en afvalstoffenheffing euro/inwoner 81 77 76
Secretarieleges burgerzaken euro/inwoner 11 9 9
Begraafplaatsrechten euro/inwoner 2 2 2
Leges wonen en bouwen euro/inwoner 41 43 44
Overige leges euro/inwoner 4 5 5

 

Monic Hendrikx roept filmstudenten op voor deelname aan tweede Film Talent Award Brabant in Deurne

Filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne reikt eind augustus opnieuw de Film Talent Award Brabant (FTAB) uit voor de beste Brabantse afstudeerfilm van het jaar. In 2022 werd de onderscheiding tijdens het festival voor de eerste keer uitgereikt aan jong aanstormend filmtalent uit onze provincie.

Actrice Monic Hendrickx overhandigde toen de FTAB aan Ruben Groetelaars voor zijn film ‘Wat Thuis Thuis Maakt’ en aan Lisette Vlassak voor haar film ‘Cocon’. Als ambassadrice van de film-awards in Deurne nodigt ze nu filmstudenten via een YouTube-video uit om dit jaar mee te doen aan de wedstrijd.

Uit Brabant
Er zijn eerste prijzen voor beste documentaire en beste fictiefilm. De winnaars winnen elk 1.000 euro plus vertoningen in Brabantse filmhuizen. Inzenden van afstudeerfilms is vanaf nu mogelijk voor studenten die in 2022 of 2023 zijn afgestudeerd aan een Brabantse filmopleiding of zelf uit Brabant afkomstig zijn en buiten de provincie zijn afgestudeerd in deze schooljaren.

De Film Talent Award Brabant wordt dit jaar uitgereikt op zaterdag 26 augustus. Aanmelden kan op filmfreeway.com/filmtalentawardbrabant.

Agrarisch ondernemers presenteren plannen voor leefbare en vitale Peel

Een delegatie van agrarisch ondernemers heeft afgelopen vrijdag een manifest aangeboden aan de stuurgroep van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel met daarin een visie, ambities en stappen voor een natuurrijke, leefbare, vitale Peel mét agrarisch perspectief.

Als vervolg op de keukentafelgesprekken van ZLTO in 2022 zijn op verzoek van de gebiedspartners van Vitale Peel eind vorig jaar gesprekken gevoerd met ondernemers en andere gebiedsgenoten over het agrarisch perspectief voor 2035 in de Peel. Zo is onder meer gesproken met vertegenwoordigers van dorpsraden, overheden en Werkgroep Behoud de Peel.

‘Focus op wat er wél kan’
Bestuursvoorzitter Henk Raaijmakers van de stuurgroep van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel nam het manifest vrijdag namens de bestuurders van de gebiedspartners in ontvangst: “We juichen het toe dat ondernemers met ons de schouders willen zetten onder de uitdagende opgaven waar we in dit gebied voor staan. De focus ligt op wat er wél kan. De aanbevelingen uit dit manifest nemen we net als eerder ontvangen visies mee in de gezamenlijke koers die zal landen in het gebiedsplan Vitale Peel.”

Koplopersgebied
Een kernpunt uit de conclusie is dat de ondernemers in het gebied, in en tussen de Groote Peel en Deurnsche Peel, samen met andere stakeholders willen optrekken om van de Vitale Peel een koplopersgebied te maken dat energie en voeding levert, water opslaat, natuur versterkt en mensen gelukkig en welvarend maakt.

Negen ambities
In het manifest ‘Perspectieven voor de Peel door pioniers in de Peel’ is dit streven samengevat in negen ambities met daaraan gekoppelde concrete stappen die op korte termijn gezet kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn het opzetten van een Peellandse Energiecoöperatie voor de productie van hernieuwbare energie, pilotprojecten rondom nieuwe teelten die bijdragen aan natuurdoelen en werkgroepen voor waterbeheer, biodiversiteitsmaatregelen en bodemverbetering.

Aanbevelingen
Met het manifest roepen onder andere de dorpsraden van Liessel en Heusden, boeren, burgers, beleidsmakers, beschermers en bestuurders op om deze stap samen te zetten. Als vertegenwoordigers van de ondertekenaars van het manifest waren bij de overhandiging van het document Iwan Gijsbers, Frank Rooijakkers, Mario Berkers en Arjan Manders aanwezig.

Stuurgroep
Aanwezige leden van de stuurgroep van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel waren vrijdag Gerard Daandels (voorzitter IGC), Lia Roefs (gedeputeerde provincie Limburg), Henk Raaijmakers (onafhankelijk bestuursvoorzitter), Jan Fenten (regiomanager Staatsbosbeheer), Elies Lemkes (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Chrit Wolfhagen (lid algemeen bestuur Waterschap Limburg), Femke Dingemans (directeur BMF), Marinus Biemans (wethouder gemeente Deurne) en Niels Aten (gebiedsmanager Vitale Peel).

Foto: GGA groen blauw

Deurnese basisschoolleerlingen doen mee aan landelijke Kindermuziekweek

De stichting HaFaDru, waarin alle harmonie-, fanfare- en drumverenigingen uit de gemeente Deurne zijn vertegenwoordigd, hebben de handen ineengeslagen om ook in Deurne mee te doen aan de landelijke Kindermuziekweek.

Dit is een initiatief van veertien grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten hebben gebundeld om tien dagen lang zoveel mogelijk kinderen te laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live)-muziek. “Muzikale ontwikkeling draagt bij aan de algemene cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen”, geven de organisaties aan.

Blaas- en slaginstrumenten
In Deurne gaan tijdens de Kindermuziekweek van 24 maart tot en met 2 april de groepen 5 en 6 van alle basisscholen in de gemeente onder schooltijd kennismaken met blaas- en slaginstrumenten. Zij gaan luisteren naar een live-orkest en kunnen vervolgens zelf instrumenten uitproberen. Dit project-orkest is voor de gelegenheid samengesteld uit muzikanten uit alle muziekverenigingen, die verbonden zijn aan de stichting Hafadru.

Live-orkest
Op zondagmiddag 2 april wordt van 13.00 tot 16.00 uur een grote finalebijeenkomst gehouden in het Cultuurcentrum in Deurne. De kinderen gaan daarbij op een door hen zelf gekozen instrument meespelen in het live-orkest. Kinderen die al een muziekinstrument bespelen zijn ook welkom op deze middag. Alle muziekverenigingen zijn bij de finalebijeenkomst present om informatie te geven en er is op meerdere locaties in het CCD van alles te doen voor jong en oud op muziekgebied.

Muziek verbindt
“Met de jaarlijkse landelijke Kindermuziekweek geven wij de waarde van muziek door aan volgende generaties. Want muziek verbindt, van muziek word je blij, en muziek maken kan altijd! Wij willen de maatschappij vrolijker, inclusiever en positiever maken, waarbij educatie een belangrijke rol speelt”, leggen de samenwerkende organisaties uit.

Flyer
Alle Deurnese leerlingen van de groepen 5 en 6 krijgen tijdens het muziekproject in de week voorafgaand aan de finale een uitnodiging in de vorm van een flyer mee naar huis met meer informatie en een QR-code waarmee ze zich kunnen aanmelden voor het eindspektakel. Dit kan ook door een email te sturen naar music4alldeurne@gmail.com.

 

Uitslag Heilight Parade; nog even nagenieten van 15de lichtjesoptocht St. Jozefparochie

De vijftiende editie van de Heilight Parade kon zaterdagavond rekenen op grote belangstelling. Op veel plekken in de Deurnese St. Jozefparochie stonden de toeschouwers langs de weg tot twee of drie rijen achter elkaar om een glimp op te vangen van de rijk verlichte wagens en groepen.

Zaterdagavond werd om 24.00 uur tijdens de After Heilight Parade in de feesttent naast ’t Hofke van Marijke de uitslag bekendgemaakt van de volwassen Heilight Parade. Op zondagmiddag werd om 13.00 uur na afloop van het Kapellenfestival bekend wie de winnaars zijn bij de Kinder Heilight Parade. Hieronder vind je de volledige uitslag en een fotoreportage die DMG-fotograaf Martien van Dam zaterdagavond maakte tijdens het evenement.

Uitslag volwassen Heilight Parade 2023
Uitslag Groepen
Startnummer Groep Thema SCORE PLAATS
42 Heizijnwij Goud 2325 1
31 De interieur stylistes Woonwinkeltje 2180 2
27 Frotters en Vauwers Miss Universe 2100 3
32 de Piltippels Donker Deurne, wij brengen het licht 2075 4
22 Carnavals Familie Hoe vinden jullie ons klinken? 2040 5
35 Trotse moeders Moeder van de jeugdprins van Griendtsveen 1955 6
21 de Pater de Kater komt later 1750 7
Uitslag Kleine Wagens
Startnummer Groep Thema SCORE PLAATS
23 CV ’t Witte Goud Flower power 2235 1
33 de Dijkjes Wij draaien door 2090 2
28 Rebels Brandweer + Aanmoedigingsprijs 1898 3
24 O.J.K.Z. Efteling 1615 4
Uitslag Grote Wagens
Startnummer Groep Thema SCORE PLAATS
29 de Gangmaokers Wai gaon na 15 jaor langzaom achteroit 2663 1
40 Half Werk Brandweer 2475 2
34 CV MDF Pirates of the carnaval 2350 3
39 Broajers Huizenprijzen 2295 4
37 CW de Goudblinkers Na jaren zonder bouwhal vieren wij ons 11 jarig jubileum als een festival! 2245 5
38 CV de Doorzetters Kippenren! 2185 6
30 Prinsengarde CV de Heikneuters Prinsengarde der Heikneuters 2159 7

 

JURYRAPPORT KLEINE GROEPEN KINDER HEILIGHT 2023
STARTNR.   THEMA/KINDEREN PUNTEN PRIJS
K1 De (brand)Kneuterkes 39 1
K9 The Bed Guys 37 2
K2 Groep 3 is van de kook 37 2
K10 Heilight Rainbow girls 36,5 3
K5 We hebben er geen zak aan gedaan 36 4
K7 Groep 4 digitale tijdperk 35,5 5
K4 Bij1 33 6
JURYRAPPORT GROTE GROEPEN KINDER HEILIGHT 2023
STARTNR.   THEMA/KINDEREN PUNTEN PRIJS
K13 Op d’n Bogerd voelen we ons als een vis in het water, 44 1
K11 Deze kwallen zijn goed in carnavallen 43,5 2
K6 De Bogerd Bastards 40,5 3
K12 Light in the Night 40,5 3
K8 Wij bouwen aan onze toekomst 38 4
K3 De paradepaardjes van groep 1/2 37 5

ZSV maakt tegen Volharding geen gebruik van man meer; 8 gele en 2 rode kaarten maar geen doelpunten (0-0)

Maar liefst acht keer geel en twee keer rood hield de scheidsrechter spelers en staf van de gasten uit Vierlingsbeek voor. De frustratie droop er dan ook met tijden flink vanaf bij RKVV Volharding. Waar het zelf de botte bijl niet schuwde, was er commentaar op bijna elke beslissing die tegen ze werd genomen.

Dat maakte ook dat er amper aan voetbal toegekomen kon worden, ook niet bij de thuisploeg toen het in de eerste helft al met een man meer kwam te staan. De brilstand op het scorebord na het laatste fluitsignaal, gaf beide ploegen geen reden tot tevredenheid.

Wedstrijdverslag door Martien van Rijt

Na tien minuten volop strijd, hadden er zich nog geen doelkansen voorgedaan. Twee minuten later was er de eerste opwinding toen doelman Leon Thijs omver werd gelopen na een vangbal na een voorzet. De bal hobbelde wel binnen, maar dat was natuurlijk geen geldig doelpunt. Na twintig minuten was er geel voor Jens Biersteker toen Davy Althuizen die weggedraaid was, onderuit gehaald werd. Biersteker was niet de man van de overtreding, maar werd door een medespeler aangewezen tot tevredenheid van de bank. Die tevredenheid zou nog veranderen.

Vieze overtreding
Amper drie minuten later was het weer raak. Dit keer was de kaart voor de aanvoerder van Volharding, Mark Blenckers, na een vieze overtreding opnieuw op Davy Althuizen. De scheidsrechter dreigde het moeilijk te gaan krijgen als hij niet doortastender op zou gaan treden en dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn. Iets minder dan tien minuten voor rust ging het dan ook mis voor de gasten. Jens Biersteker pakte zijn tweede gele prent, dus rood, toen hij de opstomende Rick Leenders neerhaalde nadat die hem gepasseerd was. Het commentaar op de scheidsrechter op het veld en op de bank zwol aan.

Prachtige zweef
Wat je kon verwachten, gebeurde: een minuut voor rust werd van grote afstand op doel geschoten. ZSV-goalie Leon Thijs redde met een prachtige zweef naar de bovenhoek, maar de scheidsrechter gaf achterbal. Dit tot afgrijzen van de gefrustreerde bank en een waarschuwing was het gevolg. Toen de scheidsrechter bij het weglopen nog wat hoorde, volgde geel voor de assistentcoach. Na het rustsignaal ging hij de discussie met de arbiter op het veld al aan en eenmaal bij de kleedkamers aangekomen, was de scheidsrechter het moe. Een tweede gele, dus een rode kaart was het gevolg.

Grote mogelijkheid
Na rust kwam Koen Kuunders voor Dirk Verlijsdonk die met een flink ei op zijn enkel niet verder kon. Al na twee minuten was er een opgelegde kans voor Stan van Helmond, maar zijn hard schot spatte op de paal. De tegenstander ging verder waarmee het in de eerste helft was geëindigd, want in de vijftigste minuut was er opnieuw geel. Dit keer voor Gijs Creemers die Tom Venner achterover trok, toen hij gepasseerd werd. Drie minuten later deed zich opnieuw een grote mogelijkheid voor toen Stan van Helmond oog-in-oog kwam met de doelman van Volharding. Die redde prima en hield daarmee ZSV op de nul.

Frustraties
De frustraties bleven nog altijd hoog zitten bij de witroden, wat na een uur geel opleverde voor Luuk Ruhl na commentaar op de leiding. Na bijna zeventig minuten was er eindelijk nog eens iets van een doelpoging. Vanaf links schoot Davy Althuizen de bal voorlangs. Met nog bijna een kwartier op de klok was nog niet te merken dat Volharding het met een man minder moest doen. Om punten over te houden aan dit duel, moesten de geelzwarten de bal meer het werk laten doen, maar dat werd nagelaten. Met nog zeven minuten op de klok werd Stan van Helmond gewisseld en Jordi van der Heijden kwam in zijn plaats.

Vrije trap
Toen twee minuten voor tijd Nino Janssen net voor het eigen strafschopgebied een overtreding maakte, leverde ook hem dat geel op. De vrije trap die nog te nemen was, leverde daarentegen niets op. Na twee minuten extra tijd hield de scheidsrechter het voor gezien. Het ene punt was minder dan nodig, maar zonder te scoren kan een wedstrijd nou eenmaal niet gewonnen worden.

Volgende week moet ZSV naar de nummer voorlaatst, Susteren. Kan daar eenslachtig geslagen worden, dan bedraagt de achterstand nog één punt. Dat moet voorlopig het eerste doel zijn, om vervolgens te bekijken wat verder nog mogelijk is.

Dit wedstrijdverslag is geschreven door gastschrijver Martien van Rijt

Door blessures geteisterde SV Deurne kansloos onderuit bij Limburgia (5-0)

Door de gele en rode kaarten en de opgelopen blessures vorige week tegen Wittenhorst mistte SV Deurne op voorhand vijf basisspelers en moest de technische staf puzzelen met welke opstelling het in de winning mood zijnde Limburgia te bestrijden. Tot overmaat van ramp moest Luuk Veeneman zich zondagochtend ook nog ziek afmelden. Dat resulteerde in een kansloze strijd met een eindstand van 5-0.

Voordat de Deurne-mannen konden wennen aan het afgesproken tactisch plan was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Binnen drie minuten wist Limburgia twee keer op nagenoeg identieke wijze te scoren. Een snelle aanval over de rechterflank met een prima voorzet net voorbij de tweede paal en twee goede tegendraadse kopballen in de verre hoek en het was 2-0. Het was aan keeper Peter Strijbosch te danken dat de score binnen het kwartier niet nog verder opliep.

Hete handen
Deurne wist daar slechts één mogelijkheid tegenover te zetten via een vrije trap op een meter of twintig, die door Redwan El Idrissi goed werd genomen en de keeper van Limburgia hete handen bezorgde.

Rebound
Na een klein half uur was het wederom raak, dit keer via een aanval over links met een in eerste instantie gepareerde kopbal van aanvoerder Velraeds, die de rebound wel wist binnen te werken 3-0. In de 34e minuut was er een kans voor Thijs Matheij, die te makkelijk in de zestien ging liggen, waarbij een poging om de bal van dichtbij op doel te schieten waarschijnlijk kansrijker was geweest. Kort daarna was er een vrije trap van Gert Swinkels, die de keeper van Limburgia ternauwernood onschadelijk wist te maken.

Weggeven corner
Direct na rust zette Limburgia goed druk en werd een hard schot vanaf de rechterkant van de zestien via de vingertoppen van Peter Strijbosch en de lat tot corner verwerkt. Het was uitstel van executie, omdat de corner na een scrimmage voor het doel uiteindelijk over de lijn werd gewerkt 4-0. Een kleine tien minuten later werd er uit een enigszins onnodig weggegeven corner wederom met het hoofd gescoord door de aanvoerder van Limburgia 5-0.

Wisselen
Voor Deurne het sein om te gaan wisselen, eerst kwam Giel Knijnenburg voor Stefan van der Werf, wat later kwamen Jasper Aarts en Joost Gerrits voor Thijs Matheij en Sam Schaefer en weer iets later kwamen Bram van Berlo en Rens Joosten erin als vervangers voor de moegestreden Redwan en de via een onnodige harde charge van Noah van Dijk weer fors geblesseerd geraakte Finn van der Steijn.

Gele kaart
De goed leidende scheidsrechter Stan Verhaag uit Venray gaf hiervoor de enige gele kaart van de wedstrijd. Met zeven jonkies op het veld wist SV Deurne de schade verder te beperken en kwamen er zelfs nog een paar mogelijkheden voor een eretreffer. Door de uitslagen bij de andere wedstrijden zakt Deurne naar de twaalfde plaats en zal het volgende week thuis tegen Schaesberg vol aan de bak moeten. Hopelijk kan trainer Frank Teeuwen dan weer beschikken over een aantal van de vandaag afwezige steekhouders.

Foto: Roos Knijnenburg