23.6 C
Deurne
zaterdag 2 juli 2022
Home Blog

Inschrijving carnavalskraker 2019 gestart

De inschrijving voor de DMG carnavalskraker 2019 is gestart. Tot vrijdag 8 februari 2019 19.30 uur kun je jouw nummer inzenden.

Lokale carnavalsmuziek een podium bieden
DMG houdt elk jaar een liedjescompetitie, met als voornaamste doel om lokale carnavalsmuziek een podium te bieden. Van 9 tot en met 23 februari kan er via de publiekspoll gestemd worden. In deze periode beoordeelt ook de vakjury alle nummers. Op zaterdag 2 maart wordt de winnaar van de DMG carnavalskraker 2019 bekendgemaakt.

Regels en inzenden
Weten aan welke regels jouw carnavalskraker moet voldoen? Meer info over de DMG Carnavalskraker 2019 lees je hier. Jouw inzending is tot vrijdag 8 februari 2019 19.30 uur welkom via carnavalskraker@dmgdeurne.nl of via Postbus 249, 5750 AE Deurne t.a.v. DMG carnavalskraker 2019.

 

Stem nu voor de DMG Top 40 2018

De stembussen voor de DMG Top 40 2018 zijn vrijdagavond 7 december geopend in opTIMaal op DMG radio! Op vrijdag 28 december zendt DMG radio van 19.00 tot 23.00 uur de lijst uit met de beste platen van 2018 volgens de luisteraar.

Muzikale terugblik op 2018
Wat zijn volgens jou de beste platen van 2018? Het einde van het jaar nadert en dus is het weer tijd om ook muzikaal terug te blikken op dit jaar. Dat doet DMG radio met de DMG Top 40 2018.

Je kunt vanaf nu stemmen op jouw 10 favoriete platen van dit jaar. DMG radio zendt op vrijdag 28 december van 19.00 tot 23.00 uur de DMG Top 40 2018 uit. Stemmen kan tot vrijdag 21 december 21.00 uur en doe je hieronder:

(Let op: Je kunt op minimaal 1 en maximaal 10 platen stemmen)

DMG Top 40 2018 stemlijst:

De stemlijst is gesloten!

Nobelprijswinnaar Guido Imbens weer even terug op zijn oude middelbare school in Deurne

Bij het Peellandcollege in Deurne was het vrijdag een heel bijzondere middag, niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de speciale gast. Nobelprijswinnaar Guido Imbens was weer even terug op zijn oude middelbare school waar hij lang geleden zijn eerste interesse ontwikkelde voor economie. Imbens is ondertussen één van de meest vooraanstaande econometristen van de wereld en werkt als hoogleraar toegepaste econometrie en economie aan de Stanford University in de Verenigde Staten.

Er stond een heel programma klaar waarbij de oud-leerling van het Peellandcollege in het middelpunt stond. Dat begon om 13.00 uur al meteen met een grote verrassing voor Guido Imbens. Vrienden, familie en andere genodigden werden naar de groene strook voor de school geleid waar ze werden opgewacht door burgemeester Greet Buter en wethouders Marinus Biemans en Tom Oomen.

‘Heel bijzondere eer’
Daar werd Imbens verrast met de onthulling van een straatnaambord met zijn naam er op. Het gedeelte natuur met de twee vijvers dat voor het Peellandcollege ligt, heet voortaan het Guido Imbensplantsoen. “Dit is wel een heel bijzondere eer, heel erg bedankt. Het is heel leuk om hier weer terug te zijn. Zes jaar doorgebracht op het Peellandcollege hier in Deurne met bijzonder veel plezier en ook met veel plezier dat ik hier weer terug ben”, zegt Imbens na de onthulling. Maar daar bleef het niet bij, ook in het Peellandcollege zelf werd vrijdagmiddag een eerbetoon aan de oud-leerling onthuld. De mediatheek van de school gaat voortaan door het leven als het Guido Imbens Studiehof.

‘Denk in mogelijkheden’
De leerlingen konden gisteren ook in gesprek met de in Deurne opgegroeide Nobelprijswinnaar. In een College Tour werd Imbens geïnterviewd en konden door het publiek vragen gesteld worden. Die liepen uiteen van “Hoe was het om te horen te krijgen dat u de Nobelprijs had gewonnen” tot “Hoeveel verdient u nu eigenlijk?” Imbens gaf in zijn inspirerende verhaal vooral aan de leerlingen mee: “Denk in mogelijkheden.”

Nobelprijs voor economie
In oktober vorig jaar werd Guido Imbens één van de drie winnaars van de Nobelprijs voor economie. Hij kreeg samen met de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist van het Massachusetts Institute of Technology de prijs voor hun onderzoek naar causale verbanden tussen opleiding, onderwijs en de arbeidsmarkt. De Amerikaan David Card van de University of California kreeg de andere helft voor zijn deel van het onderzoek.

Bekijk hieronder een uitgebreid interview dat vorig jaar door DMG-presentator Ivan van Oosterhout werd opgenomen met Guido Imbens vlak nadat hij de Nobelprijs had gewonnen. Het interview werd eerder uitgezonden in het programma Deurne Draait Door op DMG Radio.

Bedrijventerrein Kranenmortel is volgens actiegroep een zorgwekkende combinatie van gevaren

Al eerder heeft Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT) bij de gemeente Deurne om aandacht gevraagd voor de zorgen die er leven bij bewoners van vier wijken over bedrijventerrein Kranenmortel. Afgelopen week heeft de groep opnieuw meerdere documenten naar de gemeente gestuurd waaronder adviezen en onderzoeken van de GGD en het RIVM. De bevindingen daarin staan volgens de actiegroep haaks op het huidige bestemmingsbeleid van het Deurnese industrieterrein.

Vooral de afstand tussen de Kranenmortel en de nabijgelegen woonwijken is volgens de actiegroep een grote zorg, maar ook de afstand tussen het bedrijventerrein en de nabijgelegen sportvoorzieningen is een probleem. De GGD heeft op 9 juni een rapport gepubliceerd waarbij adviezen worden gegeven omtrent het beleid ten aanzien van bestemmingen en gezondheid. Daarbij wordt ook verwezen naar rapporten die concluderen dat de afstand tot de bron van luchtvervuiling van invloed is op de gezondheid.

Luchtvervuilende industrie
Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT) zegt dat bedrijventerrein de Kranenmortel maar op 80 meter van de eerste bebouwing ligt. Afvalverwerker Attero tegen wiens uitbreidingsplannen de actiegroep al eerder bezwaar maakte, ligt op 550 meter van de woonwijken en slechts op 280 meter van het sportpark. De GGD stelt volgens (G)een Frisse Toekomst dat kwetsbare groepen, ouderen en jongeren, ver verwijderd moeten blijven van luchtvervuilende industrie en dat dit bij de Kranenmortel niet het geval is.

Cumulatie
Een ander punt dat de actiegroep zorgen baart, is een recent document van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit toont aan dat de combinatie van verschillende stoffen zeer gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Die informatie heeft volgens (G)een Frisse Toekomst betrekking op wat er in Deurne bij bedrijventerrein de Kranenmortel speelt. Daar zijn ook uiteenlopende bedrijven gevestigd in de categorie zeer zware industrie: “De aard van de bedrijven doet vermoeden dat verschillende Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) als onder andere PAKS en DIOXINES vrijkomen bij hun proces. Ook hun ligging ten opzichte van elkaar, ze liggen tegen elkaar aan, maakt dat cumulatie onvermijdelijk lijkt”, meldt de actiegroep.

Mengsel
In het onderzoek van het RIVM is te lezen dat de kans dat een mengsel schadelijke effecten heeft, kan groter zijn dan de effecten van één stof. Hoe groot die kans is, hangt af van de samenstelling, de concentraties en de schadelijkheid van de stoffen. Het effect van een mengsel wordt nu nauwelijks meegenomen bij de vergunningverlening, zo blijkt uit de verkenning van het RIVM.

Risico-inventarisatie
Ook in de Tweede Kamer zijn zorgen over het zogenoemde cumulatie-effect. Na een motie van kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie is besloten dat de regering gaat onderzoeken of en hoe cumulatie bij de emissie van zeer zorgwekkende stoffen voortaan kan worden meegewogen in de risico-inventarisatie bij vergunningverlening.

Volksgezondheid
De actiegroep in Deurne probeert de gemeente al langere tijd te overtuigen van de ernst van het gevaar op het bedrijventerrein. “In het belang van de volksgezondheid van omwonenden is uw aandacht hiervoor dringend gewenst; onze wijken Zeilberg, Koolhof, Deurne-West en St. Jozefparochie liggen ook nog eens binnen de richt-afstanden voor milieuzones van de VNG en dus letterlijk onder de rook van de Kranenmortel én de bio-industrie”, stelt (G)een Frisse Toekomst.

Foto: Josanne van der Heijden

Eerste muzikale hints Mol van Deurne 2022 exclusief op DMG Radio

Net als bij de eerste editie van de Mol van Deurne worden dit jaar door de mol muzikale hints gegeven die het deelnemers makkelijker maakt om achter de identiteit te komen van de mysterieuze persoon. De eerste hint is vandaag te horen om 11.30 uur in het programma Deurne Draait Door op DMG Radio. De komende weken volgt elke zaterdag op dat zelfde tijdstip een nieuwe tip van de mol.

De muzikale hints moeten niet altijd letterlijk worden opgenomen, vertelt DMG-presentator Ivan van Oosterhout: “Vorig jaar zat er ook een kerstnummer bij terwijl het helemaal nog geen Kerst was, dat bleek je toen cryptisch te moeten interpreteren. Het is echt een puzzel die je hersenen flink uitdaagt en vraagt om creatief denken.”

Noëlle van Bussel
Van Oosterhout werkt bij de Mol van Deurne 2022 samen met Noëlle van Bussel die vorig jaar de persoon achter het masker was bij de eerste editie van het spel. “Wij weten ook niet wie de mol is maar we werken achter de schermen wel in opdracht van hem of haar om bepaalde informatie door te spelen aan de deelnemers”, legt Van Oosterhout uit.

Voorsprong
Inschrijven voor de editie van dit jaar kan nog tot en met 23 juli door een mail te sturen naar demol.deurne@hotmail.com. Het echte spel begint in september maar het loont om nu al de muzikale hints te verzamelen, zegt DMG-dj Ivan van Oosterhout: “Teams die de komende tijd elke zaterdag om 11.30 uur naar DMG Radio luisteren voor de hint van die week hebben straks een voorsprong op de andere deelnemers. Dus luisteren zou ik zeggen.”

Twee opdrachten per week
Het complete spel duurt zes weken waarbij je gemiddeld twee opdrachten per week krijgt. Eén opdracht voor doordeweeks en eentje voor in het weekend. Bij een groot gedeelte van de opdrachten kun je zelf de tijd indelen wanneer je deze wilt uitvoeren, zodat het makkelijk te combineren kan zijn met bijvoorbeeld werk of hobby’s.

Tegen elkaar strijden
Teams kunnen tijdens deze editie bij opdrachten ook echt tegen elkaar strijden om het spel zo nog socialer en levendiger te maken. Het team dat als eerste de identiteit van de mol weet te achterhalen wint een leuk geldbedrag in de pot terecht komen voor het winnende team!

Geen treinverkeer tussen Helmond en Horst-Sevenum

Door een aanrijding zaterdagochtend is er geen treinverkeer mogelijk tussen station Helmond en Horst-Sevenum.

De NS laat weten dat er pas op zijn vroegst om 10.45 uur weer treinen rijden op het traject. Er zijn snelbussen ingezet tussen Helmond, Deurne en Horst-Sevenum om treinreizigers te vervoeren.

Optreden Deurnese band The Diesel Ducks in Helenaveen

Elke eerste zaterdag van de maand is er bij Hotel Restaurant In d’Ouwe Peel een speciale avond waarbij vrijgezellen samen ongedwongen kunnen dineren. Zaterdag 2 juli is er aansluitend aan het singles-diner een optreden van The Diesel Ducks.

De Deurnese band die in 2007 is opgericht, is een Americana-trio met een repertoire van gevoelige en dansbare ‘originals’ met een knipoog naar blues, country en rock ’n roll. De teksten van de nummers gaan over thema’s als treinen, kroegen, moord, liefde, regen, luchthavens en Clint Eastwood. The Diesel Ducks zijn regelmatig te vinden op regionale podia; van grote zalen en festivals tot de kleinere intieme gelegenheden zoals in Helenaveen.

Het singles-diner begint om 18.30 uur. Een plek hiervoor reserveren kan via 0493-844131. Om 21.00 uur start het optreden van The Diesel Ducks bij In d’Ouwe Peel aan de Oude Peelstraat 2 in Helenaveen. De entree is gratis.

[VIDEO] Nobelprijswinnaar en oud-leerling Peellandcollege Guido Imbens krijgt eigen plantsoen in Deurne

De in Deurne opgegroeide Nobelprijswinnaar Guido Imbens heeft voortaan een plantsoen dat zijn naam draagt; het Guido Imbensplantsoen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd vrijdagmiddag rond 13.00 uur het straatnaambord onthuld door burgemeester Greet Buter in het bijzijn van Imbens zelf die voor de gelegenheid over is gekomen uit de Verenigde Staten.

Vroeger toen Guido nog leerling was aan het Peellandcollege fietste hij zelf dagelijks tussen de twee vijvers door over de toegangsweg naar de middelbare school. Dit gedeelte natuur dat voor het Peellandcollege ligt, is nu vernoemd naar hem. Imbens ontving in oktober vorig jaar de Nobelprijs voor economie. Hij wordt gezien als één van de meest vooraanstaande econometristen van de wereld.

Tekst gaat verder onder de video

Oud-leerling
De hele vrijdagmiddag is op het Peellandcollege gewijd aan de oud-leerling die wel even goed moest rondkijken toen hij zijn oude middelbare school weer zag omdat die nu flink verbouwd wordt. Later op de middag zal op het Peelland College nóg een onthulling plaatsvinden. Ook zal John Clerx, oud-economiedocente van Guido Imbens een kleine toespraak doen.

College Tour
Belangrijk onderdeel van de middag is een College Tour waarbij Imbens de leerlingen van zijn oude school zal gaan inspireren met zijn verhaal. “De middag is alleen voor genodigden. Behalve onze eigen leerlingen, worden ook oud-leerlingen die met Guido naar het Peellandcollege gingen uitgenodigd. Daarnaast oud-docenten van Imbens en enkele familieleden en vrienden van hem”, geeft de organisatie van de school aan.

Californië
Imbens werd geboren in Geldrop en verhuisde in 1975 van Eindhoven naar Deurne waar hij zijn middelbare schoolopleiding startte aan het Peelland College. Daarna studeerde Guido Imbens econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in de jaren 80 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij nu als hoogleraar toegepaste econometrie en economie verbonden is aan de Stanford University in Californië.

Foto/video: Ivan van Oosterhout

Weekend vol waterpret voor kinderen bij Xplosion in St. Jozefparochie Deurne

In de St. Jozefparochie in Deurne barst dit weekend op het grasveld naast gemeenschapshuis Hofke van Marijke het Xplosion-weekend los. Twee dagen lang gaan kinderen de strijd aan in de Heitraction-meerkamp met zestien verschillende spellen die plaatsvinden op onder meer grote opblaaskussens en in het water. Voor de basisschoolleerlingen zijn er traditiegetrouw ook weer de buikschuifkampioenschappen.

Door corona heeft het evenement een aantal keren niet door kunnen gaan maar op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli kunnen de kinderen zich weer helemaal uitleven bij alle opdrachten en obstakels. Zaterdag doen 24 teams uit de onderbouw mee en op zondag strijden 34 teams uit de bovenbouw en het middelbaar onderwijs tegen elkaar bij de Heitraction. Voor het buikschuiven hebben zich ruim 300 kinderen aangemeld.

WESP
Het Xplosion-weekend wordt georganiseerd door de Stichting Wijkevenement St. Jozefparochie (WESP) die in 2009 is gestart om de saamhorigheid in de St. Jozefparochie te verbeteren. In 2011 is het idee ontstaan om een jaarlijks terugkerend festijn op te zetten, genaamd Xplosion. Ruim tachtig vrijwilligers zetten zich bij het evenement in om er voor te zorgen dat alles goed verloopt.

Het tweedaagse spektakel wordt gehouden op het grasveld tussen de kerk en het Hofke van Marijke aan de Rembrandt van Rijnstraat in Deurne. Hieronder kun je het volledige programma bekijken.

Zaterdag 02 juli (onderbouw):

 • 10:30               Aanvang Heitraction teams groep 1 t/m 4
 • 11:00               Speelrondes Heitraction
 • 11:20               Kleine pauze
 • 11:40               Speelrondes Heitraction
 • 12:00               Buikschuiven groep 1 + 2
 • 13:00               Speelrondes Heitraction
 • 13:20               Kleine pauze
 • 13:40               Speelrondes Heitraction
 • 14:00               Buikschuiven groep 3 + 4
 • 15:00               Speelrondes Heitraction
 • 15:20               Kleine pauze                                                                                                                      15:30               Speelrondes Heitraction
 • 16:00               Prijsuitreiking
 • 16:30 – 20:00   SPRINGKUSSENFESTIJN (voor alle gasten vrij gebruik van de luchtkussens) met dj/muziek!

Zondag 03 juli (bovenbouw en middelbaar onderwijs):

 • 10:30               Aanvang Heitraction teams groep 5 t/m 8 + middelbaar onderwijs
 • 11:00               Speelrondes Heitraction
 • 11:20               Kleine pauze
 • 11:40               Speelrondes Heitraction
 • 12:00               Buikschuiven groep 7 + 8
 • 13:00               Speelrondes Heitraction
 • 13:30               Kleine pauze
 • 13:50               Speelrondes Heitraction
 • 14:10               Buikschuiven groep 5 + 6
 • 15:10               Speelrondes Heitraction
 • 15:30               Kleine pauze
 • 15:40               Speelrondes Heitraction
 • 16:00               Finale buikschuiven groep 5 t/m 8
 • 16:40               Speelrondes Heitraction
 • 17:00               Kleine pauze
 • 17:10               Speelrondes Heitraction
 • 18:00               Prijsuitreiking

Criminelen gebruiken verplichte rookmelders bij nieuwe babbeltruc

De rookmelders die vanaf vrijdag 1 juli voor elk huis en op elke verdieping verplicht zijn, worden door criminelen gebruikt bij een nieuwe babbeltruc. Hierbij komen oplichters aan de deur om zogenaamd te controleren of je rookmelders in huis hebt geplaatst. Als ze worden toegelaten tot de woning, worden vaak verschillende waardevolle goederen en geld weggenomen.

Om geloofwaardig over te komen, gebruiken ze een zelfgemaakte identiteitskaart. De politie laat weten dat overheidsinstanties als gemeente, brandweer en politie niet zomaar controleren of je in het bezit bent van verplichte rookmelders. Ook woningbouwverenigingen komen niet onaangekondigd aan de deur om rookmelders te plaatsen, hier wordt de huurder vooraf altijd schriftelijk over geïnformeerd.

Actualiteit
De politie adviseert om nooit zomaar iemand in huis te laten. Wanneer mensen aangeven te komen namens een organisatie of bedrijf, wordt geadviseerd om te zeggen dat je dat eerst gaat controleren door te bellen met het bedrijf en doe de deur weer dicht. “Grote kans dat de oplichters in de tussentijd zijn vertrokken. Bel bij verdachte situaties direct 112”, geeft de politie aan. Criminelen haken vaak in op de actualiteit zoals nu met de rookmelders die vanaf 1 juli verplicht zijn.

Huur- of koopwoning
Of je zelf rookmelders moet aanschaffen ligt aan je woonsituatie. Als je in een huurwoning woont, neem dan contact op met je verhuurder. Die zal zorgen dat de woning wordt voorzien van de verplichte rookmelders en dat alles voldoet aan de wettelijke eisen. Heb je een eigen koopwoning? Dan kun je in Deurne eenvoudig goede rookmelders bestellen via ONS Ledenvoordeel van KBO Brabant.

Koolmonoxide
Een CO-melder in je woning is niet verplicht. De gemeente geeft aan dat het wel heel sterk wordt aangeraden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet. Deze CO-melder plaats je in de buurt van je CV-ketel en/of geiser. Goede koolmonoxide melders zijn te koop in de bouwmarkt of via internet.

Heb je vragen over de nieuwe regels? Stuur dan een email naar deurne@mijnhuispast.nl met daarin je vraag en je contactgegevens. Kijk voor meer informatie op mijnhuispast.nl/deurne.

Foto: gemeente Deurne

Laatste weekend voor Paul Janssen als pastoor in Deurne

Eind vorig jaar kondigde pastoor Paul Janssen aan dat hij de parochie Heilige Willibrord in Deurne na bijna 17 jaar gaat verlaten. Dit weekend zal hij voor de laatste keer tijdens twee bijeenkomsten in de Willibrorduskerk aanwezig zijn als pastoor waarbij na afloop gelegenheid is om afscheid van hem te nemen. Janssen gaat vanaf volgende week aan de slag als pastoor van de Heilige Maria parochie in Den Bosch-Rosmalen.

Zaterdag 2 juli is er om 19.00 uur in de St. Willibrorduskerk een muzikaal samenzijn onder de naam ‘Met passie’. Hierbij zal een gelegenheidsensemble van muzikale vrienden van en met Paul Janssen een bijzonder passieverhaal uitvoeren dat is geschreven en gecomponeerd door Marcel Zagers.

Passie
Het vertelt niet alleen over het lijden van Jezus, maar ook over de passie waarmee Hij mensen uitnodigt mee te bouwen aan een nieuwe wereld, het rijk van God. Marcel Zagers is componist en schrijver van liedjes als ‘Even stil’ en ‘Een vriend’, die veel bij gezinsvieringen en eerste communievieringen worden gezongen. Hij is ook de maker van de themaliedjes van de Vormselvoorbereiding ‘In de wereld van je leven’ en ‘Ik vertel je een verhaal uit oude tijden’.

Feestelijke viering
De laatste eucharistieviering waarin de dan jarige pastoor Paul Janssen voorgaat, vindt plaats op zondag 3 juli om 10.30 uur in de Willibrorduskerk in Deurne. Het wordt een speciale feestelijke viering met medewerking van een gelegenheidskoor en de vier Deurnese gilden onder de titel ‘Gij die mij ruimte geeft’

TEJO-huis
Na afloop van beide bijeenkomsten is er een informeel samenzijn met gelegenheid om afscheid te nemen. Pastoor Paul Janssen heeft uitdrukkelijk aangegeven om geen persoonlijke cadeaus te geven, maar een bijdrage te storten voor het TEJO-huis in Deurne, een inloophuis voor jongeren. Dit kan via bankrekeningnummer NL03 RABO 0364 6430 80 ten name van Stichting TEJO Deurne. Allebei de vieringen zijn ook te volgen via de livestream op kerkdienstgemist.nl.

Priesteropleiding
Pastoor Paul Janssen is in 1963 geboren in Roermond en studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Daarna volgde hij de priesteropleiding in Kerkrade en Den Bosch. Hij begon zijn kerkelijke loopbaan in Den Bosch, toen nog bij plebaan Gerrit van de Camp, als medepastor in Binnenstadparochie van Den Bosch en de Lucasparochie in Den Bosch Zuid. Vijfentwintig jaar geleden werd hij pastoor in Goirle. Na negen jaar maakte hij de overstap naar Zuidoost Brabant. In Deurne was hij bijna 17 jaar werkzaam als pastoor. De afgelopen drie jaar was hij tevens deken van het dekenaat Asten-Helmond.

Het bestuur van de parochie Heilige Willibrord Deurne geeft aan zeer bedroefd te zijn dat pastoor Janssen de Peelregio gaat verlaten, maar gunt Den Bosch deze inspirerende en betrokken herder, en gunt hun pastoor deze mooie nieuwe uitdaging, zij het met pijn in het hart.

Wandelend door de geschiedenis van 1300 jaar Vlierden met reizend theaterspektakel

Al weken lang zie je in en om Vlierden de banners staan met de aankondiging van de viering van het 1300-jarig bestaan van het dorp. Met de tekst ‘Wa kleiner maar veul leuker’ wordt een knipoog gegeven naar Deurne en haar 1300-jarig jubileum, maar zo klein wordt de viering toch ook weer niet.

Want op 8, 9 en 10 juli viert Vlierden drie dagen lang haar 1300-jarig bestaan met een heel bijzondere theaterproductie. Een stuk dat de bezoekers meeneemt op een wandeling langs drie locaties die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het dorp. Op elke plek vindt een gedeelte van het theaterstuk plaats dat je mee terugneemt in de tijd naar het leven in het vroegere Vlierden, met een doorkijk naar de huidige tijd.

Vlierdense acteurs
De scènes zijn geschreven en geregisseerd door Peter Verberne en Frank van Rooij, en worden gespeeld door Vlierdense acteurs. “Onder leiding van de Heilige Willibrordus kan je genieten van spel en muziek in het kader van de geschiedenis van Vlierden 1300. Drie prachtige toneelstukken, doorspekt met humor en natuurlijk ook een flinke portie drama”, verzekert de organisatie.

Maisplak
Het toneelstuk begint bij MFA ’t Huis in Vlierden voor de scène op de maisplak: “het jaar 721, toen ’t allemoal begon”. Daarna gaat de processie naar de kerk voor het tweede deel van het theaterstuk: “De zonde van het geld”. Na de kerk verplaatst zich het toneel naar de kroeg in MFA ’t Huis voor de scène: “Mientje 11 hi gekalfd – laatste raadsvergadering van de gemeente Vlierden”.

Familie-editie
De voorstellingen van theaterspektakel Vlierden 1300 zijn te zien op vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli vanaf 19.00 uur en op zondag 10 juli is er een speciale familie-editie die start om 13.30 uur. Na afloop is er vanaf 17.15 uur een after-party met een optreden van Daddy’s Playground bij Café Zaal Hotel Thijssen.

Voor mensen die minder goed ter been is er op zondag de mogelijkheid om kosteloos vervoerd te worden van en naar de locaties van de verschillende scènes. Bij alle voorstellingen is MFA ’t Huis aan de Pastoriestraat 20B in Vlierden het startpunt.

Ticketverkoop en informatie via www.vlierden1300.nl

Foto: Facebook Vlierden 1300

Deurne start met gratis luiercontainers op 10 plekken in gemeente

De gemeente Deurne start een proef met bovengrondse luiercontainers waar materiaal gratis kan worden ingeleverd. Vanaf vrijdag 1 juli kan men op tien verschillende locaties in de gemeente luiers inleveren. Het inzamelen gebeurt met speciale luierafvalzakken. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij verschillende afhaalpunten, waaronder het gemeentehuis.

Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks ongeveer 10 kilo aan luierafval weggegooid. Bij veel mensen verdwijnt dit afval in de grijze container. “Geen luiers in de grijze container scheelt enorm veel ruimte. De grijze container hoeft dan minder vaak aan straat te staan. Het gescheiden inleveren van luiers levert voor deze huishoudens een forse kostenbesparing op”, geeft de gemeente aan.

Meerdere locaties
Bij de pilot van de gratis inzameling van luiers in Deurne wordt in eerste instantie op tien plaatsen in de gemeente luierafval ingezameld. Er wordt nog verder onderzocht of het mogelijk is om meerdere locaties toe te voegen. De gemeente legt uit dat het voor inwoners van de gemeente Deurne belangrijk is om beter afval te scheiden: “Hoe exacter we inzamelen, hoe beter voor de portemonnee en het milieu. Luiers kunnen gerecycled worden door het plastic te hergebruiken voor nieuwe producten.”

Afvalzakken
De speciale zakken voor de luiers en incontinentiemateriaal zijn gratis op te halen bij het gemeentehuis, de milieustraat en op alle locaties waar ook gratis PMD-zakken liggen. De volle afvalzakken met luiers kan je gratis weggooien in de speciale luiercontainers. Deze zijn vanaf vrijdag 1 juli te vinden op onderstaande plekken:

 • Bij de milieustraat, Indumastraat 5 in Deurne
 • Bij kinderdagverblijf Kiekeboe, Haag 3 in Deurne
 • Bij kinderdagverblijf Hummelhonk, Keltenstraat 16 in Deurne
 • Bij glascontainer, Gerardushuis, Parkstraat – Milhezerweg in Deurne
 • Bij glascontainer, Oude Liesselseweg in Deurne
 • Bij glascontainer, op parkeerterrein St. Jozefstraat in Deurne
 • Bij glascontainer, Pastoriestraat in Vlierden
 • Bij glascontainer op dorpsplein, Oude peelstraat in Helenaveen
 •  Bij glascontainer Jan Linders, Oude Molen in Liessel
 •  Op parkeerterrein bij huisartsenpraktijk De Pastorie, Dorpsstraat in Neerkant

De inzamelpunten van luiers zijn niet bedoeld voor medisch afval. In de luierzakken horen geen (latex) handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes en onderleggers. Voor medisch afval is een aparte subsidie beschikbaar bij de gemeente.

Konvooi van Movico Deurne vertrokken naar Denemarken voor start Tour de France

Voor de zesentwintigste keer is het team van Movico uit Deurne onderweg naar de Grand Départ van de Tour de France. Een kolonne van maar liefst 35 transporten en 55 medewerkers verplaatst zich op dit moment naar de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar vrijdag de Tour de France zal starten.

Het Deurnese bedrijf heeft een vloot aan zogenoemde transformers, dat zijn mobiele evenementen-structuren die worden ingezet bij de start, langs de route en bij de finish van iedere etappe van de wielerwedstrijd. Bij de Tour de France levert Movico onder meer hospitality units, ruimten voor pers- en mediafaciliteiten, tribunes, podia, mobiele kantoren en natuurlijk de finishboog.

24 uur
De eerste drie etappes vinden dit keer plaats in Denemarken waarna er een rustdag is en de renners de dag daarna de Tour voortzetten in Duinkerke in Frankrijk. Dat betekent voor de 55 mannen en vrouwen van Movico dat ze 24 uur hebben om al het materieel op zondagavond in Denemarken af te breken en op maandagavond weer opgebouwd en schoongemaakt klaar te hebben staan in Frankrijk . Extra bijzonder hierbij is dit jaar dat het konvooi op maandag 4 juli de Deurnese gemeentegrens zal passeren via de A67 tijdens de verplaatsing van Denemarken naar Noord-Frankrijk.

Geoliede machine
Het bedrijf uit Deurne is met hun vloot al meer dan 25 jaar beeldbepalend voor de fans, commerciële partners en mediapartners van het grootste jaarlijks terugkerende en rondreizende sportevenement ter wereld. Als een geoliede machine en binnen enkele uren tuigen de medewerkers van Movico telkens razendsnel het startdorp en de finishstraat op.

Tour de France Femmes
Na de slotetappe op zondag 24 juli in Parijs zit het werk voor het team van Movico er deze keer nog niet op. Ze gaan direct door naar de Tour de France Femmes die op dezelfde dag en locatie zal starten. Daar voeren ze dezelfde logistieke mega-operatie nog een keer uit. Een week later zal op La Super Planche des Belles Filles bekend worden wie de eerste winnares zal zijn van deze Tour de France voor dames.