10 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home Blog

Voor Libris Literatuur Prijs genomineerde Cobi van Baars vertelt over ‘De Onbedoelden’ in tv-uitzending

De oorspronkelijk uit Vlierden afkomstige Cobi van Baars is als schrijfster een laatbloeier, maar bloeien doet ze. De recensies voor haar nieuwe roman ‘De Onbedoelden’ zijn juichend. ‘Een indrukwekkend en ontroerend boek’, schreef De Volkskrant, die haar vier sterren toebedeelde. En ze is met haar boek één van de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs die op 13 mei wordt uitgereikt. Cobi, die tegenwoordig in Cuijk woont, is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.

De roman is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen: een adoptiedrama in het katholieke zuiden. Ze kwam er bij toeval mee in aanraking, meer dan twintig jaar geleden. Het verhaal van een tweeling die door adoptie van elkaar wordt gescheiden.

Nonnen
In ‘De Onbedoelden’ heten ze Aaf en Annemarieke. Ze kwamen in de jaren 60 in een ‘doorgangshuis’ bij de nonnen in Zuid-Limburg ‘onbedoeld’ ter wereld. Hun moeder was nog jong en de vader was buiten beeld. De zussen werden geadopteerd, maar door verschillende gezinnen. Het boek begint op het moment dat de zussen meerderjarig worden en te horen krijgen dat ze een tweelingzus hebben. Samen gaan ze op zoek naar hun oorsprong.

Cobi van Baars kwam eind jaren tachtig bij toeval in contact met een van de zussen. Die vertelde dat ze net kennis had gemaakt met haar tweelingzus. Cobi was toen nog geen schrijver. Dat zou nog jaren duren. Ze groeide op in het dorpje Vlierden bij Deurne en als kind schreef ze weleens dingen die haar moeder zo bijzonder vond dat ze zich niet kon voorstellen dat Cobi het had geschreven. Maar pas veel later durfde ze zich ‘schrijver’ te noemen.

“Iemand in het hoofd van een ander zetten, is de grootste beloning.”

Eerst deed ze allerlei baantjes op kantoor, in winkels. Tot het moment dat ze op weg naar haar werk ergens in ergens in Helmond voor een stoplicht stond en dacht: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Ze nam diezelfde dag ontslag en ging Nederlands studeren en schilderen. In 2017, het jaar dat ze 50 werd, kwam haar eerste roman uit: ‘Schipper & Zn’.

‘Haar verhaal’
Het verhaal van de gescheiden tweeling kwam opnieuw op haar pad toen de zus die ze eerder ontmoette trouwde met iemand in haar omgeving. Ze sprak urenlang met de zus, de ander is overleden, en kreeg toestemming het verhaal te gebruiken voor een roman. Deels ook een bedacht verhaal dus, maar de tweelingzus had na lezing het gevoel dat het haar verhaal was en het geeft haar rust dat het nu op papier staat.

En voor Cobi van Baars is na dat aarzelende begin nu nog duidelijker geworden: ze is schrijver. De erkenning die ze nu krijgt, speelt natuurlijk mee. ‘Een auteur van formaat’, noemt de Volkskrant haar. Haar boek beleefde al een negende druk, en die nominatie voor de Libris-literatuurprijs speelt haar in de kijker bij het grote publiek. Maar het schrijven zelf is toch de grootste beloning die ze zich kan wensen. “Iemand in het hoofd van een ander zetten, zodat je je kunt voorstellen hoe het is om een geadopteerd kind te zijn, of een moeder die afstand doet.”

Verder in KRAAK:

  • Majoor Joep, zonder achternaam op last van defensie, is detachementscommandant op de Vliegbasis Eindhoven. Deze week was hij met een team van 30 mensen in Jordanië om van daaruit voedseldroppings uit te voeren in Gaza.
  • Internist Wink de Boer van Ziekenhuis Bernhoven in Uden vindt dat er zo snel mogelijk een expertisecentrum voor Long COVID-patiënten moet komen in zijn ziekenhuis. Alle seinen daarvoor staan op groen, voor de patiënten is dat keihard nodig, maar de overheid draalt en De Boer snapt daar helemaal niks van.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden op Omroep Brabant om 12.00 uur en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken op Brabant+.

Lees ook:

Bron: Omroep Brabant Tekst: Arjo Kraak

Foto: Museum De Wieger

Ebusco gaat nog eens vijftien 3.0-bussen leveren voor openbaar vervoer in Franse stad Rouen

Deurnese busfabrikant Ebusco heeft een nieuwe order gekregen voor vijftien 3.0-bussen van achttien meter lang, die worden ingezet in Rouen. De bussen gaan in de Franse stad rijden vanaf 2025. Hiermee stijgt het aantal Ebusco-voertuigen dat in Rouen wordt ingezet naar meer dan honderd.

De nieuwe bestelling is geplaatst via het Franse openbare inkoopcentrum UGAP. Ebusco heeft in deze regio ook een eigen productiefaciliteit.

Lokale content
“We zijn verheugd onze samenwerking met Métropole Rouen Normandie voort te zetten in hun strategie voor de vergroening van het stedelijk vervoer, en het is fantastisch om te zien dat de tweede bestelling via de inkoopgroep UGAP wordt geplaatst. Dankzij onze productiefaciliteit in Cléon kunnen we innovatieve, emissievrije bussen met lokale content leveren”, zegt Managing Director Jean-Francois Chiron van Ebusco France Sales.

De vijftien 3.0-bussen worden toegevoegd aan de vloot van Métropole Rouen Normandie, die al bestaat uit vier 2.2-bussen van Ebusco die inmiddels rondrijden in de stad en 85 exemplaren van de 3.0-bus die nog geleverd moeten worden.

Snelle buslijn
De Franse openbaar vervoeder heeft het Ebusco 3.0-model gekozen om de zogenoemde TEOR-snelle buslijnen te bedienen. Door het lichte ontwerp en het lage energieverbruik kunnen deze bussen de gehele route afleggen op één enkele lading en ‘s nachts terugkeren naar het depot voor het opladen met behulp van de door Ebusco geleverde systemen.

Foto: Ebusco

Nieuwe informatiepanelen en Peeltroef onthullen cultuurhistorie van Leegveld en Deurnsche Peel

De rand van de Deurnsche Peel is een gebied met een rijke historie. Om mensen daarvan meer bewust te maken, hebben waterschap Aa en Maas en Staatsbosbeheer samen met verschillende kenners uit de regio een aantal informatiepanelen ontworpen. Elk met een verhaal over de Peel en het Leegveld.

Sinds kort staan deze borden in de omgeving van het Leegveld en ‘vertellen’ ze voorbijgangers verhalen over uiteenlopende onderwerpen; van de Mussenkeet tot de turfputjes en van de twee kanalen tot klimaatadaptatie.

Bij parkeerplaats de Halte is ook een nieuwe Peeltroef geplaatst, naast de fundamenten van de oude turfstrooiselfabriek. Het kenmerkende bankje in de vorm van een turfkar met daarnaast een hoogveenzuil, zijn gemaakt door kunstenaar Dirk Verberne uit Helenaveen.

Op de rode wandelroute vanaf parkeerplaats de Halte kom je twee van de informatiepanelen en de Peeltroef tegen. De andere panelen zijn te vinden langs het fietspad op het Leegveld en langs het kanaal van Deurne, aan het einde van de Eikenlaan.

De informatiepanelen en het kunstwerk zijn mogelijk gemaakt met budget dat de provincie Noord-Brabant beschikbaar heeft gesteld vanuit Project Leegveld om de cultuurhistorie van onze regio beter ‘beleefbaar’ te maken.

Foto’s: Staatsbosbeheer

Deurne met ruim 600 legale wapens boven landelijk gemiddelde, maar toezicht door politie staat onder druk

Het aantal vergunde wapens in Deurne ligt boven het landelijk gemiddelde. Uit de meest recente cijfers van de politie blijkt dat er in totaal 608 legale wapens in omloop zijn in onze gemeente, die in bezit zijn van 173 inwoners met een wapenvergunning. Hoewel de politie afgelopen week meldde dat het toezicht op legaal wapenbezit goed op orde is, worden niet alle bezitters gecontroleerd.

De werkdruk op de afdelingen Korpscheftaken, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op legaal wapenbezit, is hoog. “De controle van verlofhouders staat mede daardoor onder druk”, zegt de politie. Die moet bij alle mensen die een wapen bezitten, minstens één keer in drie jaar een onaangekondigd huisbezoek uitvoeren, waarbij wordt gecontroleerd of het wapen volgens de regels is opgeborgen in een kluis en de bezitter ‘stabiel’ is. Maar in de periode van 2019 tot 2021 bleek maar 61 procent van de wapenbezitters in Deurne te zijn gecontroleerd.

Regio
In onze regio zijn in absolute aantallen de meeste vergunde wapens en wapenvergunningen te vinden in Helmond. Daar bezitten 364 personen in totaal 1182 vergunde wapens.

Opvallend is dat het wapenbezit en het aantal vergunninghouders een stuk hoger ligt in de Limburgse gemeenten in onze regio dan bij de meeste Brabantse buren. In Peel en Maas zijn 1013 legale wapens in omloop, verspreid over 310 eigenaren en in gemeente Horst aan de Maas hebben 304 wapenbezitters in totaal 965 wapens in bezit.

In Someren en Asten ligt het legaal wapenbezit het laagst van de hele regio. Daar hebben 130 personen een wapenvergunning in Someren en zijn er 351 vergunde wapens. In Asten zijn er 209 legale wapens in bezit van 73 personen.

Schietvereniging
In totaal hebben in Nederland ruim 60.000 mensen een legaal vuurwapen in huis. Veel van hen zijn jagers of leden van een schietvereniging. In 2011 zijn de controles aangescherpt toen na de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn bleek dat de dader een wapenvergunning had.

Dat de controles de laatste jaren toch niet voldoende zijn geweest, erkent ook adviseur Korpscheftaken Toon Moeskops: “De huiscontroles hebben waarde. We stellen vast of de vergunde wapens goed en veilig zijn opgeborgen en we hebben contact met de verlofhouder. De norm van honderd procent controle per drie jaar is er dan ook niet voor niets. Tussen 2013 en 2019 lukte het ons wel om de norm te halen en naar die situatie moeten we terug.”

Stabiliteit
Ondanks de hoge werkdruk en het niet behalen van de ‘honderdprocentnorm’ voor thuiscontroles is het toezicht op legaal wapenbezit in ons land volgens Moeskops op orde: “Wie een wapenvergunning aanvraagt, moet aan strenge eisen voldoen. En wie eenmaal een vergunning heeft, krijgt met meer te maken dan alleen een huiscontrole. Zo moet elke verlofhouder zich jaarlijks bij de politie melden voor verlenging van het verlof en daarbij schriftelijke verklaringen van drie referenten overleggen. Als zij twijfelen over de stabiliteit van de verlofhouder hebben zij de voortdurende plicht om dat te melden.”

Toch ging het begin dit jaar helemaal mis in Weiteveen, waar Richard K. als sportschutter een wapenvergunning had en na een conflict de twee kopers van zijn huis doodschoot met een wapen dat hij niet in bezit had mogen hebben. “Via het systeem BlueView krijgen we direct een melding als een verlofhouder met de politie in aanraking komt. En besturen van schietverenigingen kunnen zorgen signaleren via een landelijk meldpunt of rechtstreeks bij Korpscheftaken”, aldus Moeskops.

Uitbreiding korps
Om de druk op de afdelingen Korpscheftaken te verlichten en ervoor te zorgen dat de politie haar controlerende en toezichthoudende taak optimaal kan uitvoeren, wordt de formatie van Korpscheftaken de komende jaren met zo’n 40 fulltimers uitgebreid. “Het is een uitdaging om de huidige en nieuwe vacatures op te vullen. Het werk bij Korpscheftaken is belangrijk, maar wel anders dan ander politiewerk. Bovendien hebben wij net als iedereen te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom kijken we nu ook nadrukkelijk naar niet-executieve mensen met een bestuursrechtelijke achtergrond”, zegt Moeskops.

Daarnaast is een digitale transformatie ingezet die de administratieve druk bij Korpscheftaken moet verlichten en onderzoekt de politiek of de geldigheidsduur van een vuurwapenverlof kan worden verlengd van één naar drie of vijf jaar. Een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam adviseerde dit eind 2022. “De politie staat hier positief tegenover”, aldus Toon Moeskops.

Foto: Pexels

Europese subsidie van 2,5 miljoen wacht op ideeën voor toekomstbestendige Brabantse Peel

Het subsidieloket voor LEADER De Brabantse Peel is donderdag officieel geopend. In dit Europees subsidieprogramma is 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ideeën die zorgen voor een toekomstbestendige Brabantse Peel.

Het gebied waar het geld voor bestemd is, strekt zich uit vanaf Noord-Limburg tot en met Maashorst en het Land van Cuijk. Bij LEADER is het de bedoeling dat projecten worden gestart voor en door inwoners. Hiervoor mogen zij zelf ideeën aanleveren.

Groot en klein
Het subsidieprogramma biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding. Initiatiefnemers worden geassisteerd van projectidee tot subsidieaanvraag. Hiervoor staan de LEADER-coördinator en de leden van de LAG (Lokale Actie Groep) klaar. Voor kleine ontwikkelprojecten is een subsidie van minimaal 3.000 tot maximaal 15.000 euro mogelijk. Voor grote impactprojecten is een subsidie beschikbaar van minimaal 15.000 tot maximaal 125.000 euro.

De Brabantse Peel is niet het enige LEADER-gebied. Door heel Nederland zijn er al eerder vergelijkbare projecten gestart. Zo opende een groep inwoners in Leusden de Ambachtshoeve, het Lerend Netwerk Boerenambachten. Hier brengen ouderen, die de landbouwambachten nog meester zijn, hun kennis over op jongeren. In Winschoten werd een oud leegstaand schoolpand getransformeerd tot kinderdagverblijf. En in Utrecht werd de app Mijn Boerderijtje ontwikkeld, waar mensen uit de stad via hun telefoon kunnen ‘meeboeren’ op het platteland.

Begeleiding
Sinds gisteren kunnen projectaanvragen uit de Peel worden ingediend bij subsidieloket Stimulus. Op de website  van deze organisatie vind je alle informatie die helpt om de aanvraag voor te bereiden en om te kunnen zien of deze voldoet aan de voorwaarden. De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER De Brabantse Peel beoordeelt vervolgens of ingediende initiatieven in aanmerking komen voor de officiële subsidieaanvraag.

LEADER de Brabantse Peel wordt ondersteund door de gemeenten Deurne, Asten, Boekel, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, Helmond, het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad en waterschap Aa en Maas. Innovatiehuis de Peel is penvoerder van het programma.

Lees ook: Peel krijgt Europese subsidie van 2,5 miljoen voor verbetering leefbaarheid platteland

Foto: Pixabay

Voorbeschouwing RKSV Minor tegen SV Deurne; blauwwitten op bezoek bij lastige opponent

0

Het vaandelteam van SV Deurne reist komende zondag af naar het Zuid-Limburgse Nuth voor de krachtmeting met RKSV Minor. Op Sportpark De Kollenberg treffen de blauwwitten een tegenstander waartegen eind november in eigen huis op het nippertje een gelijkspel werd behaald.

Na een vroeg opgelopen achterstand, bracht aanvoerder Thijs Matheij de stand halverwege de eerste helft weer in evenwicht, maar nog voor de theepauze kwamen de Limburgers andermaal aan de leiding. In vervolgens een enerverende tweede helft met voldoende kansen over en weer, leek Deurne uiteindelijk af te steven op de eerste thuisnederlaag van het seizoen.

Daarbij was echter buiten Finn van der Steijn gerekend. In letterlijk de laatste aanval van de wedstrijd toonde de middenvelder zich in minuut 99 (!) na een lange voorzet het meest alert, en schoot aansluitend het speeltuig gedecideerd tegen de touwen.

Terugtrekking EHC
Doordat de KNVB eind vorige week besloot om alle wedstrijden van EHC tot nader order op te schorten, kwam RKSV Minor de voorbije speelronde niet in actie. Inmiddels heeft de voetbalbond een definitief oordeel geveld over de roemruchte Limburgse vereniging, en besloten om alle elftallen per direct uit de competitie te nemen.

Als gevolg van dit besluit zijn alle resultaten van de club uit Hoensbroek komen te vervallen, waardoor de ranglijst tamelijk is opgeschud. RKSV Minor hoefde door een eerdere nederlaag tegen EHC geen punten in te leveren, en klimt hierdoor twee plekken op de ranglijst. Deurne staat daarentegen ‘slechts’ een puntje af, en blijft zodoende zesde. Voor bijvoorbeeld Mierlo-Hout is het vonnis van de KNVB een hard gelag. De Helmonders verliezen maar liefst vier punten, en moeten hierdoor noodgedwongen de koppositie afstaan aan SV Valkenswaard.

Cruciale punten
Tegen Deurne hoopt het elftal van Guido Leunissen de opwaartse lijn van de laatste weken weer direct door te zetten. Zo boekten de Limburgers tegen respectievelijk SV Someren en BSV Limburgia een tweetal belangrijke zeges in de strijd om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Opmerkelijk genoeg was de winst op BSV Limburgia pas de eerste thuiszege in de competitie.

Met 18 punten uit zeventien gespeelde wedstrijden bekleedt RKSV Minor op dit moment een negende plek op de ranglijst. Een positie waarbij de Groen-Witten aan het einde van het seizoen zouden zijn veroordeeld tot de nacompetitie. Aanvoerder Swen Cornelissen en de Oekraïense aanvaller Daniela Tsilyk zijn met vier en zes doelpunten de meeste scorende spelers bij de gastheren. Twee van zijn treffers maakte Tsilyk eerder dit seizoen op de Kranenmortel tijdens de laatste ontmoeting tussen beide teams.

Soevereine overwinning
Afgelopen zondag won SV Deurne onder een stralend lentezonnetje met 2-1 van RKVV Volharding. Een uitslag waar na afloop niks op af te dingen viel, want met gevarieerd aanvalsspel wisten de mannen van Frank Teeuwen legio kansen bij elkaar te voetballen en waren ze beduidend de bovenliggende partij. Achteraf konden de blauwwitten zichzelf dan ook alleen maar verwijten dat het krachtverschil, mede door uitstekend keeperswerk van Bono Barten, niet verder tot uiting kwam in de score.

Afgaande op de resultaten uit het verleden heeft Deurne het over het algemeen erg lastig op bezoek bij RKSV Minor. Sinds 2015 stond de ontmoeting in de gemeente Beekdaelen vier keer op het programma en daarin was een gelijkspel in maart vorig jaar het maximale resultaat. In die ontmoeting zat het venijn hem in de staart.

Zo dachten de Limburgers in de vijfentachtigste minuut met de drie punten aan de haal te gaan, maar was die vreugde maar van korte duur. Op aangeven van Gert Swinkels was het amper een minuut later namelijk invaller Finn van der Steijn die de gelijkmaker liet aantekenen.

De aftrap is zondagmiddag om 14.30 uur en arbiter Niels Cremers heeft de leiding over het duel in Nuth.

Foto: Josanne van der Heijden

‘Huiskamer’ in Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel breidt uit met tweede inloopochtend

Het Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel is niet alleen een plek waar je kunt rondneuzen tussen de vele tentoongestelde stukken; het is voor het dorp ook een plek waar de mensen elkaar ontmoeten. Zo komen elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur een aantal inwoners van Neerkant samen om onder het genot van wat te drinken bij te kletsen over wat er speelt in de straat, in het dorp en in de rest van de wereld. Vanwege het grote succes komt er vanaf juni nog een wekelijkse inloopochtend bij.

“Nu we een aantal jaren draaien op woensdagmorgen met onze ‘huiskamer’ in het museum, kunnen we zeggen dat het een gezellige ochtend is geworden waar iedereen kan binnenlopen voor een lekker kopje koffie met een heerlijke wafel gebakken door Lies Joosten”, vertellen de vrijwilligers van de ‘huiskamer’.

“Iedereen die wil kan zijn zegje doen en er wordt naar je geluisterd.”

Ze merken dat er in Neerkant een groeiende behoefte is aan dit soort bijeenkomsten: “Steeds meer mensen weten ons te vinden en waren het in het begin alleen maar vrouwen, ook de mannen komen nu en blijven komen.” Op de woensdagochtenden ligt het aantal bezoekers meestal rond de twintig. “Er is dan alle tijd om te buurten. Iedereen die wil, kan zijn zegje doen en er wordt naar je geluisterd. Ook wordt er wel eens een grap of een mop vertelt”, zeggen vrijwilligers Jeanie Manders, Petra Franzen, Marian Lemmen en Truus de Laat.

Vrijdagochtend
Tijdens hun laatste vergadering ontstond door het succes op de woensdagmorgen bij Angelique de Zwart het idee om een tweede inloopochtend te starten: “Dit zou dan de vrijdagochtend moeten worden. We hebben aan onze gasten gevraagd wat zij ervan zouden vinden en verschillende van hen willen zeker een tweede keer in de week komen.”

Deze en komende maand blijft alles nog bij het oude, maar daarna komt er dus nog meer gelegenheid om binnen te lopen in de Neerkantse ‘huiskamer’. “Misschien komen er ook mensen op vrijdag, die op woensdag niet kunnen. Vanaf juni willen we de vrijdag erbij op gaan starten, de eerste vrijdag wordt dan 7 juni”, vertellen de vrijwilligers.

“Voor de kosten hoef je het niet te laten.”

Voor wie zelf eens wil ervaren hoe het er bij de bijeenkomsten in Museum Techniek met ’n Ziel aan toegaat, staat de deur elke week open. “Wil je eens komen kijken, loop binnenkort gerust eens binnen op woensdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur, de eerste keer is de koffie altijd gratis, je krijgt dan meteen alle informatie van één van onze vrijwilligers. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Je betaalt 10 euro voor vijf keer twee kopjes koffie of thee met een wafel”, aldus de vrijwilligers van de ‘huiskamer’. Meer informatie is verkrijgbaar bij vrijwilliger Truus op telefoonnummer: 06-192177587.

Foto: Museum Techniek met ’n Ziel

Brabant moet van rechter problemen oplossen met te natte grond van Limburgse boeren in De Peel

De Raad van State heeft in hoger beroep vier boeren uit de Limburgse Peel in het gelijkgesteld. Ze willen dat de provincie Noord-Brabant de problemen oplost die zij op hun grond in Limburg ondervinden en die volgens hen worden veroorzaakt door vernatting van De Peel aan Brabantse kant.

Het water dat moet worden vastgehouden voor het hoogveenherstel van het Natura2000-gebied Deurnsche Peel en Mariapeel, loopt volgens de drie veehouders en één bessenteler uit gemeente Horst aan de Maas door lekkende kwelstromen weg uit het gebied waar het voor bedoeld is. Vervolgens komt het terecht op hun percelen aan de Dorperpeelweg, waardoor zij te kampen hebben met te natte grond en hiervan landbouwschade ondervinden.

De Limburgers hebben al op 10 augustus 2021 Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant verzocht om handhavend op te treden tegen deze overtredingen van artikel 6 van de Habitatrichtlijn in het natuurgebied. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hierop niet gereageerd en geen actie ondernomen in de veronderstelling dat de situatie in de buurprovincie niet haar verantwoordelijkheid zou zijn.

Dat ziet de hoogste bestuursrechter anders; die oordeelde dat Gedeputeerde Staten van Brabant als natuurbeheerder door de vernatting van de Peel aan Brabantse zijde nu minstens medeverantwoordelijk is voor de situatie aan de Limburgse kant.

De Raad van State heeft het Brabantse provinciebestuur daarom een dwangsom opgelegd van 110 euro per dag, met een maximum van 15.000 euro als de problemen niet binnen twaalf weken worden opgelost. De hoogste bestuursrechter veegt daarmee ook de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant van 7 september 2022 van tafel, waarin de provincie nog in het gelijk werd gesteld.

Foto: Staatsbosbeheer

Rens Joosten maakt definitieve overstap naar vaandelteam SV Deurne

Sv Deurne-speler Rens Joosten maakt definitief de overstap van de O23 naar het vaandelteam van de blauwwitten. Het is bijna twee jaar geleden dat hij zijn debuut maakte in het eerste elftal van SV Deurne. Op 1 mei 2022 kwam Joosten als 16-jarige voor het eerst in het veld voor spits Stefan van der Werf tijdens de uitwedstrijd tegen De Ster.

“De laatste weken heeft Rens al veelvuldig zijn opwachting gemaakt in de basisopstelling. Als aanvaller zorgt hij met zijn snelheid en individuele actie voor groot gevaar bij de tegenstander. Als club zijn wij er trots op dat er opnieuw een jeugdspeler de definitieve overstap maakt naar het eerste elftal”, aldus SV Deurne.

Na zijn eerste optreden in 2022 maakte Joosten vanuit de jeugd vervroegd de overstap naar de O23 en inmiddels mag hij zich selectielid van SV Deurne 1 noemen. “Dat is een bevestiging van de sterke ontwikkeling die Rens doormaakt. Na Jasper, Bram en Willem is dat al de vierde speler dit seizoen”, meldt de voetbalclub.

Foto: SV Deurne/DMG/Josanne van der Heijden

Gemeente gaat in gesprek met McDonald’s over ongerustheid in Walsberg en alternatieve locatie in Deurne

Wethouders Marjan Vrijnsen-de Corte en Tom Oomen gaan volgende week in gesprek met een vertegenwoordiging van fastfoodketen McDonald’s over de plannen voor een filiaal in Deurne aan de Milhezerweg. De aankondiging van een drive-in-restaurant op de plek waar nu nog Zaal van de Putten is gevestigd, zorgde begin dit jaar voor grote ongerustheid bij bewoners van de wijk Walsberg.

Het gesprek van de twee wethouders met McDonald’s vindt komende woensdag plaats. Vrijnsen-de Corte voert als wethouder ruimte, wonen en buitengebied het woord, samen met Oomen vanuit zijn portefeuille economie.

“Tijdens dit gesprek zal ik namens het college, de gemeenteraad én de omwonenden onze zorgen nadrukkelijk overbrengen. Daarnaast wil ik de mogelijkheden verkennen voor een eventuele alternatieve locatie”, zegt Marjan Vrijnsen-de Corte.

Helmondsingel
Ook verschillende politieke partijen hebben geopperd om aan de fastfoodketen een andere plek voor te stellen voor een vestiging van McDonald’s in Deurne. “Wellicht dat een aanpassing van het bestemmingsplan voor de aangewezen PDV-locatie mogelijkheden biedt”, zegt Frank van Tilburg van Transparant Deurne. Hij doelt daarmee op het plan om perifere detailhandelsvestigingen in Deurne te concentreren aan de noordelijke kant van de Helmondsingel (N270), tegenover Kooning Bruidsmode.

“Daar kan de verkeerssituatie eventueel aangepast worden op de vestiging van een drive-in-horecagelegenheid”, aldus Van Tilburg. Ook VVD’er Mark van den Heuvel vroeg het college eerder om met McDonald’s mee te denken om naar een andere locatie te zoeken.

Verkeersimpactanalyse
Daarnaast hebben andere partijen zich kritisch uitgesproken tegenover de plannen en nam de gemeenteraad unaniem een motie aan van DeurneNU, DOE!, PGP en VVD, waarin wordt gepleit voor een grondige controle van het bestemmingsplan en het laten uitvoeren van een verkeersimpactanalyse.

Wethouder Vrijnsen-de Corte zegt dat ook het college van burgemeester en wethouders grote zorgen heeft over de verkeersafwikkeling, verkeersveiligheid en -overlast die een toename van de verkeersintensiteit door een McDonald’s-vestiging op deze locatie met zich meebrengt. “Echter, ook het college moet zich houden aan de vastgestelde regels en normen van het bestemmingsplan. Daaraan wordt de vergunningsaanvraag dan ook zorgvuldig getoetst”, legt Marjan Vrijnsen-de Corte uit.

Het is bijvoorbeeld volgens de wethouder nog niet duidelijk in hoeverre een verkeersimpactanalyse onderdeel mag uitmaken van de beoordeling: “Ook heb ik aangegeven dat wij zelfstandig opdracht hebben gegeven om een kruispuntonderzoek uit te voeren in de directe omgeving van de voorgenomen locatie. De resultaten hiervan verwacht ik op korte termijn.”

Dorpsraad
In het gesprek met McDonald’s wil wethouder Vrijnsen-de Corte ook de zorgen van de buurtbewoners overbrengen aan de vertegenwoordiging van de fastfoodketen. Naar aanleiding van de petitie die de dorpsraad van Walsberg eind februari namens ruim 1400 inwoners aan de gemeente heeft aangeboden, is er begin deze maand een ontmoeting geweest tussen Marjan Vrijnsen-de Corte en de dorpsraad.

“In dit gesprek heb ik allereerst mijn waardering uitgesproken voor de inzet en betrokkenheid van de dorpsraad en de inwoners van Walsberg en hen nogmaals de zorgen vanuit het college gedeeld. Daarnaast heb ik hun concrete bezwaren aangehoord en heb ik de procedure en de insteek van de gemeente daarbij toegelicht.”

Lees ook: Nieuwsdossier: McDonald’s in de Walsberg 

Leerlingen IVO Deurne en Willibrord Gymnasium laten talenten zien bij filmfestival in Someren

De filmproducties van een aantal leerlingen van IVO Deurne en het Willibrord Gymnasium zijn afgelopen woensdag in de prijzen gevallen tijdens een filmfestival in cultureel centrum De Ruchte in Someren.

Het project was een samenwerking van de twee Deurnese middelbare scholen en het Somerense Varendonck College, waarbij de leerlingen leerden om zelf films te produceren met als thema ‘Dromen’. Hiervoor kregen ze onder meer les van professionele filmmakers.

Tijdens het filmfestival werden de twaalf films vertoond en verschillende onderscheidingen uitgereikt. De prijs voor ‘beste film totaal’ ging naar Jasper en Joep van het Willibrord Gymnasium. Lieke van het Varendonck College en Finn van het Willibrord Gymnasium wonnen de prijs voor ‘beste cameravoering’. Olivia en Jans van het Willibrord Gymnasium ontvingen de prijs voor ‘beste droom’.

De publieksprijs ging naar de cultuurklasleerlingen van IVO Deurne en de PeelPioniers. Een jury reikte de door leerlingen zelfgemaakte trofeeën uit. Ook werd er een optreden verzorgd door de dansgroep van Ressy Reenis, die als docent Engels werkzaam is op het Varendonck College.

Foto’s: IVO Deurne

Waterschap zet bijzonder middel in om Japanse duizendknoop terug te dringen in Milheeze

Om exotische plantengroei tegen te gaan, wordt in Milheeze door waterschap Aa en Maas een bijzonder middel ingezet. De bedoeling is om met ‘levende grasmaaiers’ plaagsoorten zoals de Japanse duizendknoop en reuze berenklauw terug te dringen.

“Samen met de gemeente Gemert-Bakel zijn we bij de Snelleloop in Milheeze gestart om schapen een stuk te laten begrazen langs de beek”, meldt het waterschap.

Biodiversiteit
De inzet van deze levende grazers is volgens Aa en Maas hoog nodig: “Geven we de natuur vrij spel, dan raken sloten en beken verstopt, dijken verzwakt en neemt de waterkwaliteit af door het verlies van biodiversiteit. We moeten de natuur dus een handje helpen. We besteden veel geld aan het bestrijden én voorkomen van overlast door plaagsoorten.”

Deze komen ons land vaak binnen als sierplant voor in de tuin of als vijver- of aquariumplant. Het waterschap vraagt daarom dringend om snoeiafval van deze soorten en aquariumplanten nooit weg te gooien in de natuur: “Gooi ze bij het restafval, dus niet eens in de groenbak.”

Invasieve exoten
Een deel van de plaagsoorten hoort niet in de Nederlandse natuur thuis. Het zijn zogeheten invasieve exoten, ofwel soorten uit andere delen van de wereld die zich in Nederland erg welkom voelen vanwege de relatief zachte Nederlandse winters en omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.

“De grootste probleemsoorten die we in ons werkgebied zien, zijn de Aziatische duizendknopen (Japanse, Sachalinse of Boheemse duizendknoop), de reuzenberenklauw (uit de Kaukasus), de grote waternavel (uit Noord- en Zuid-Amerika) en niet te vergeten de watercrassula (uit Australië en Nieuw-Zeeland)”, aldus het waterschap.

Lees ook: Horrorplant in tuin van Arie en Monique: varkens als laatste redmiddel – Omroep Brabant

Foto: waterschap Aa en Maas