18.2 C
Deurne
zaterdag 27 juli 2024
Home Blog

Leden TC ’t Verzetje doorkruisen regio tijdens zomertochten

De renners van TC ’t Verzetje gaan komende zondag de weg op in vier verschillende groepen met bijbehorende routes en rijsnelheden. Ook gastrijders kunnen deelnemen aan één van de vier tochten, hiervoor moeten ze zich wel uiterlijk zaterdag aanmelden voor de rit.

Groep A rijdt met een gemiddelde snelheid van rond de 30 kilometer per uur de 113 kilometer lange Scheekentocht richting St. Oedenrode. De rijders van deze snellere groep vertrekken om 07.30 uur. Ook voor groep B staat de Scheekentocht op het programma. Deze renners starten om 07.45 uur en rijden de route van 102 kilometer met een gemiddeld tempo van 28 tot 29 kilometer per uur.

Deelnemers in groep E rijden om 08.45 uur de Weerterbostocht richting Leende en Maarheeze met een lengte van 74 kilometer. Zij houden een snelheid aan van gemiddeld 26 tot 27 kilometer per uur. Groep F rijdt om 08.45 uur de 58 kilometer lange Valkenhorsttocht richting Leende met een gemiddelde snelheid van 24 tot 25 kilometer per uur.

Alle renners vertrekken vanaf clubgebouw de Djump bij Atletiek Vereniging en Lopers Groep Deurne (AV-LGD) aan de Vloeieindsedreef 13 Deurne. Gastrijders kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar info@verzetjedeurne.nl of door te bellen naar 06-83552737.

Toerclub `t Verzetje bestaat al sinds 10 april 1983 en heeft momenteel uit 68 leden. Gemiddeld wordt er door de renners per jaar 3.500 kilometer in clubverband gefietst.

Foto: TC ’t Verzetje

Tankstation aan Leembaan in Deurne omgebouwd tot full-service locatie

Het Esso-tankstation aan de Leembaan in Deurne heeft een complete metamorfose ondergaan en is omgebouwd tot een full-service tankstation onder de formule Effe Lekker. Vrijdag konden klanten voor het eerst rondkijken in het aangepast pand. Later dit jaar volgt nog een officiële opening.

Op dit moment is nog alleen de nieuwe shop en de tankfaciliteit geopend. Eind augustus wordt ook een eigen bakery geopend en in september komen er mogelijkheden voor het wassen van auto’s. In de shop wordt een assortiment aan onder andere broodjes, koeken, snacks en verschillende dranken aangeboden.

Het Deurnese tankstation van Carfood Motorbrandstoffen is de derde shop in Nederland die volgens de Effe Lekker-formule werkt en met een winkeloppervlakte van honderd vierkante meter ook meteen de grootste. Effe Lekker-locaties zijn er naast Deurne ook in Barneveld en Krimpen aan de IJssel.

Foto’s: Effe Lekker Deurne

Meer dan 4.000 klassiekers blinken bij 43ste Internationaal Historisch Festival in Panningen

Liefhebbers van klassieke tractoren, stationaire motoren, vrachtwagens, auto’s en andere machines verzamelen zich komend weekend in Panningen voor het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF). Het is de 43ste keer dat het evenement wordt gehouden door HMT De Klep.

Ook veel leden van oldtimertractorclub VC De Krum uit Deurne gaan een kijkje nemen bij hun collega’s in Limburg. “De HMT is een vereniging met zowel mannen als vrouwen met een passie voor oldtimer tractoren en stationaire motoren, die vanuit een groep hobbyisten vanaf 1979 is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 4000 leden”, vertelt Stefan Adriaans van VC De Krum

Hanomag
Dit jaar staat de Hanomag WD26 van Anton van Zeeland uit Ommel op het erepodium van het festival in Panningen. Deze tractor is als oud ijzer aangekocht en technisch weer als nieuw gemaakt, het uiterlijk vertelt nog wel het levensverhaal van deze Hanomag.

De WD26 was de eerste echte wieltrekker van Hanomag, daarvoor maakte de fabriek uit Hannover al wel rupstrekkers en zelfrijdende ploegen. “Het is al echt een trekker zoals we die tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds kennen: een machine om een kar of wagen te trekken en om een werktuig aan te drijven”, zeggen de leden van HMT De Klep.

“Daarnaast zijn we samen met een mooie groep Hanomag-liefhebbers druk in de weer geweest om de mooiste en vooral zeldzame bijzondere exemplaren naar het 43ste Internationaal Historisch Festival te halen”, aldus de organisatie. Op het festival zijn de oudste Hanomag Gasmotor uit 1881, de Hanomag WD35 Kleinpflug van bouwjaar 1922 en de WD Z50 Rups voor het eerst te zien in Nederland.

Oude ambachten
Naast de tractoren is er op het festival ook aandacht voor oude ambachten, is er een onderdelenmarkt en vindt de Trekker-trek plaats. Die wedstrijd wordt mede gehouden door De Gloeikoppers, die tijdens het IHF ook hun onderlinge competitie houden. Verder vinden over het hele terrein diverse demonstraties plaats, zoals onder meer met ploegen, oogstculturen en trekpaarden. “Dit alles uit vroegere tijden, zoals men toen werkzaam was op of rondom de boerderij, op het land of in de fabriek”, legt de organisatie uit. Ook voor kinderen zijn er diverse kermisattracties.

Het Internationaal Historisch Festival begint vrijdagavond met livemuziek in de feesttent die midden op het festivalterrein in Panningen staat. Dan treden de Heikneuters op die hun repertoire van onvervalste boerenrock brengen, waarbij vroegere tijden van Normaal en Jovink herleven. Zaterdagavond speelt de Brabantse boerenrockband MEUK. De muzikanten staan bekend om de interactie met het publiek, zoals het ‘frikandellen hengelen’ tijdens het nummer ‘Vette Bek’.

Het terrein van het Internationaal Historisch Festival is op zaterdag 27 en zondag 28 juli geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Het IHF vindt plaats bij Manege de Vosberg aan de Ninnesweg 176 in Panningen. Entreetickets zijn zowel in de voorverkoop via ihf-festival.nl/tickets als aan de dagkassa verkrijgbaar. Meer informatie vind je op ihf-festival.nl.

Foto: HMT De Klep

Order voor Ebusco van nog eens 25 bussen voor Duitse openbaarvervoerder

Busfabrikant Ebusco heeft van Deutsche Bahn Speyer een nieuwe order ontvangen voor 25 2.2-bussen. De Duitse openbaarvervoerder heeft een raamovereenkomst met het Deurnese bedrijf. Met deze bestelling komt het totale aantal orders voor Deutsche Bahn op 140 bussen van Ebusco.

“Al meer dan twee jaar zijn wij trotse leverancier van elektrische bussen voor Deutsche Bahn. We zijn zeer dankbaar voor het getoonde vertrouwen van Deutsche Bahn en kijken ernaar uit om de langdurige samenwerking voort te zetten”, zegt Co-CEO en oprichter Peter Bijvelds van Ebusco.

Deze 25 bussen vertegenwoordigen de grootste bestelling tot nu toe onder de raamovereenkomst tussen Ebusco en Deutsche Bahn. Deze werd oorspronkelijk ondertekend in april 2022 en verlengd tijdens Busworld in oktober 2023. Met deze overeenkomst is Ebusco de hoofdleverancier van Deutsche Bahn voor haar elektrische bussen van 12 en 18 meter lang tot eind 2026.

Foto: Ebusco

Deurnese oud-pastoor Paul Janssen ernstig ziek: ‘Volledige genezing is niet mogelijk’

Pastoor Paul Janssen die begin juli 2022 na 17 jaar de parochie Heilige Willibrord in Deurne verliet, is al twee maanden ernstig ziek. Dat schrijft hij in een bericht op Facebook als pastoor van de Heilige Maria parochie in Den Bosch-Rosmalen. Janssen heeft prostaatkanker, waarbij er ook uitzaaiingen zijn geconstateerd.

“Waar men aanvankelijk aan een longontsteking dacht, blijkt er toch meer aan de hand. Na diverse onderzoeken in het Jeroen Boschziekenhuis is de diagnose nu duidelijk. Volledige genezing is niet mogelijk, maar een goede behandeling, waarbij ik – Deo volente – de nodige jaren vooruit kan, wel”, zegt Paul Janssen. Omdat veel mensen in de parochie Den Bosch-Rosmalen hem missen, heeft de pastoor hen op de hoogte gebracht van de reden van zijn langdurige afwezigheid.

Janssen geeft aan dat zijn ziekte hem veel energie kost: “Het zal daarom toch nog enige tijd duren voordat ik hopelijk weer de pastoor kan zijn die ik graag wil zijn. Of dat op het oude niveau van 100 procent zal zijn, is nu nog niet duidelijk. Er zijn medicijnen die de kanker als het ware in een winterslaap brengen, zodat ik minder last heb van pijn en weer zou kunnen functioneren. Met die medicijnen ben ik inmiddels begonnen.”

De oud-pastoor van Deurne is erg geschrokken van de diagnose. “Tegelijk besef ik dat het iedereen kan overkomen. In het ziekenhuis merk ik dat ik niet de enige ben. Ik ben ook opgelucht dat nu bekend is wat ik mankeer. Ook dat geeft rust”, zegt Paul Janssen.

De komende tijd moet uitwijzen in hoeverre zijn herstel vordert. “Wat dit betreft komt het goed uit dat het vakantietijd is – augustus is een rustige maand. Rust – al is die noodgedwongen – doet zonder meer wel.” Janssen hoopt ondanks zijn ziekte toch snel weer in de kerk terug te keren: “Ik mis het voorgaan in de vieringen, de activiteiten ook en zelfs het vergaderen. En ik merk dat heel wat mensen mij ook missen en meeleven. Dat doet me goed.”

Foto: parochie Heilige Willibrord

Voorproeven van Nacht van het Witte Doek bij Prefilmfestival met voorstellingen in Deurne en Neerkant

De Nacht van het Witte Doek gaat op vrijdag 23 augustus officieel van start, maar in aanloop naar het evenement worden de hele augustusmaand al films vertoond als opwarmer voor het Deurnese evenement tijdens het Prefilmfestival.

Er zijn twee zomerfilms die draaien in de tuin van Museum De Wieger en er is een drama over dirigent Lydia Tár te zien in de Harmoniezaal van de KHD. Daarnaast kan er worden gegriezeld in het pas geopende Tuinpad Park in Deurne bij de vertoning van Scream 5 en is de ‘making of’ van ‘De Burgemeestersmoord’ te zien in Neerkant.

FilmPubQuiz
Naast de films wordt er voorafgaand aan het filmfestival traditiegetrouw ook weer de FilmPubQuiz gespeeld. Deze keer vindt die plaats op donderdag 8 augustus van 20.00 uur tot 22.00 uur bij Gastrobar Jut & Jul aan de Markt in Deurne. Bij de quiz kunnen deelnemers meedoen met behulp van hun eigen smartphone.

In vijf categorieën worden steeds tien meerkeuzevragen gesteld die gaan gaan over verschillende soorten films, acteurs en gewonnen filmprijzen. Elke vraag wordt ondersteund door een foto, een film-still, kort geluid- of beeldfragment of filmmuziek. Er zijn vijf prijzen voor de winnaars van elke categorie. Deelnemers kunnen de hele avond aansluiten bij het spel bij elke nieuwe categorie.

Museumtuin
Het Prefilmfestival begint op zaterdag 3 augustus met de vertoning van de film Zomervacht in de tuin van Museum De Wieger. Het sociaal-realistische drama van regisseur Joren Molter naar een boek van Jaap Robben, is een aandoenlijk en eigenzinnig drama over broederliefde.

Recensies spreken over een ‘grote kleine film’, waarin Brian zich ontfermt over zijn gehandicapte broer Lucien, omdat vader Maurice het laat afweten. De film speelt zich vooral af rond een stacaravan op een verlaten woonwagenkamp met meesterlijke rollen van Joel in ’t Veld en Jarne Heylen. De vertoning begint om 21.30 uur en de entree bedraagt 8 euro. Reserveren kan op de website van De Wieger.

Taxirit
Een week later op zaterdag 10 augustus draait opnieuw een film in de buitenlucht in de museumtuin. Dit keer is dat Une Belle Course met het verhaal over de 92-jarige Madeleine die met een taxi naar het bejaardentehuis gaat, waar ze voortaan de rest van haar leven zal wonen.

Ze vraagt taxichauffeur Charles om de plaatsen, die belangrijk waren in haar leven, nog een laatste keer te bezoeken. Tijdens die rit door Parijs duikt er een buitengewoon verleden op, dat Charles van streek maakt. De drama/komediefilm wordt omschreven als een taxirit die een leven kan veranderen. De aanvang van de film is 21.30 uur en de entree bedraagt 8 euro. Ook voor deze film kan een plaats worden gereserveerd via dewieger.nl.

Horror in Tuinpad Park
Griezelen kan op vrijdag 16 augustus vanaf 21.30 uur in het Tuinpad Park met de horrorfilm Scream 5. Twintig jaar na de eerste gewelddadige moorden keert Ghostface terug naar het stadje Woodsboro. Zussen Sam en Tara, gespeeld door Jenna Ortega, worden samen met hun groep vrienden het nieuwe doelwit van de moordenaar. De grote vraag is wie er achter het masker zit. De film wordt vertoond in de buitenlucht in het park aan de Hogeweg in Deurne. De entree is gratis. Bezoekers wordt aangeraden om zelf een eigen klap- of tuinstoel mee te brengen.

De vriendenfilm is elk jaar de opening van het festival voor genodigde sponsoren, vrienden, partners en vrijwilligers van de organisatie. Op zaterdag 17 augustus start de avond om 20.30 uur met een optreden van Peel Jam met Arie Mennen, Leo van Rijt en Heidy Buitenweg. Zij brengen folk- blues-, bluegrass- en countrynummers. Daarna volgt de biografische dramafilm One Life.

Anthony Hopkins speelt daarin de rol van de Britse oorlogsheld Sir Nicholas Winton, die in 1938 vanuit het pas geannexeerde Praag ruim 600 joodse kinderen weet te redden. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een ontroerende film over een heldendaad. Deze speciale avond voor genodigden vindt plaats in de tuin van Museum De Wieger. De film begint om 21.30 uur.

150-jarig jubileum KHD
In het kader van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Harmonie is er op zondag 18 augustus de film Tár te zien in de Harmoniezaal van de KHD aan de Harmoniestraat in Deurne. Een dramafilm over de wereldvermaarde dirigent Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchet. Ze woont samen met haar eerste violiste en haar adoptiedochter. Maar dan krijgt haar leven een dramatische wending, als ze ervan beschuldigd wordt dat ze haar macht als gevierd dirigent misbruikt. Dirigent Martin Maas van de KHD wordt na de film geïnterviewd door Ben Timmers. Aanvang van de film is 19.30 uur.

De laatste filmvoorstelling voorafgaand aan De Nacht van het Witte Doek op 23, 24 en 25 augustus is die van de ‘making of’ van De Burgemeestersmoord. De Peelpioniers en Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide hebben de burgemeestersmoord die plaatsvond op 14 augustus 1944 vastgelegd in een historisch drama. De moord was tijdens de Tweede Wereldoorlog een wraakactie van de SS. Het scenario en de regie zijn in handen van Daan Blommers en de acteurs komen allemaal uit de regio.

De film gaat eind september in première in De Ruchte in Someren. In Neerkant zijn al fragmenten te zien en gaan Heidi Geven en Martie Jeuken in gesprek met de makers en acteurs. Jeuken is één van de acteurs en ook set-fotograaf van de film. De voorstelling vindt plaats in Zaal De Moost in Neerkant en begint om 20.00 uur.

Foto: Nacht van het Witte Doek

Honderdste geboortedag impressionist Hans Bayens centraal bij expositie in De Wieger

Ter ere van de honderdste geboortedag van de van oorsprong Belgische impressionist Hans Bayens is er op dit moment een tentoonstelling van de vroege werken van deze impressionist te zien in Museum De Wieger in Deurne. Deze expositie is de eerste presentatie in verband met de honderdste geboortedag van Bayens op 12 november van dit jaar, de andere twee die hierop aansluiten, zijn later dit jaar te zien in Musea Zutphen en Museum Beelden aan Zee.

Schilderijen, tekeningen en enkele beelden van de befaamde kunstenaar zijn te zien in combinatie met werk uit de eigen collectie van De Wieger, van onder meer Hendrik, Friso en Pieter Wiegersma, met wie Bayens goed bevriend was. Bovendien is één van de weinige wandkleden van de kunstenaar te zien in de tijdelijke tentoonstelling ‘Draadkrachtig, weef- en borduurkunst 1920-1970’.

Portretten Hendrik Wiegersma
Het werk van Hans Bayens kon al eerder in De Wieger bezichtigd worden, maar het museum vond de honderdste geboortedag een mooie aanleiding om nu een twintigtal van zijn schilderijen, beelden en tekeningen uit de periode 1950-1970 te tonen. De kunstenaar was een regelmatige gast van de familie Wiegersma en schilderde meerdere portretten van medicus-pictor Hendrik. Eén daarvan is nu in De Wieger te zien.

Bayens schilderde in zijn vroege periode vaak alledaagse taferelen, zoals mensen verzonken in gedachten of opgaand in een boek, maar ook volkse types liggend op het strand of aan de waterkant. Het ging hem om de schoonheid en de kwetsbaarheid van de mens.

Sociale betrokkenheid
Op het wandkleed ‘Het Gezin’ dat ook te zien is bij de tentoonstelling ‘Draadkrachtig’, beeldde Bayens een vissersfamilie af. De stijl is anders dan die van zijn schilderijen, maar ook in dit werk laat hij zijn sterke sociale betrokkenheid zien, iets dat ook later als een rode draad door zijn oeuvre loopt. Zo maakte hij vroege tekeningen in de mijnstreek De Borinage en van de Watersnoodramp in 1953. Later volgden beelden van schrijvers en figuren uit de literaire wereld die zich hardmaakten voor een betere wereld.

Hans Bayens (1924-2003) werd geboren in het Belgische Hastière-Lavaux. Na zijn opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen vestigde hij zich rond 1950 definitief in Amsterdam. Hoewel stromingen als Cobra en abstracte kunst in opkomst waren, bleef Bayens trouw aan zichzelf. Zijn stijl wordt tegenwoordig gekarakteriseerd als laat- of post-impressionistisch.

De mens en het menselijk leven nemen een centrale plek in binnen Bayens’ oeuvre. Hij schilderde portretten van vrienden, collega’s en bekende personen, onder wie Riccardo Chailly, Kees Verwey, Geert van Oorschot, Willem Drees en Wim Kan. Hij maakte bronzen beelden van Nederlandse schrijvers als Betje Wolff en Aagje Deken, Nescio en Multatuli. Daarnaast schilderde hij taferelen uit het circus, het theater, het interieur en werkte hij veel plein-air.

Het heeft een rijk oeuvre opgeleverd waarvan de vroege werken nog tot 1 december zijn te zien in Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne.

Foto: Museum De Wieger

Al veel mensen blij gemaakt dankzij de eitjes van Annelies en Marco uit de St. Jozefparochie

Een duofiets bij het Hofke van Marijke, leesboeken bij basisschool D’n Bogerd, een airhockey tafel in de jongerensoos. Wie in de Sint Jozefparochie woont, heeft een grote kans al eens iets gebruikt te hebben dat door Annelies en Marco van Cuijk bekostigd is. Het Deurnese stel verkoopt sinds drie jaar eitjes aan huis en heeft met de opbrengst al vijftien goede doelen geholpen.

Het begon in 2021 met een simpel bankje met zo’n zes doosjes eieren op de oprit van hun huis aan de Ferdinand Bolstraat 48. Als dat na een paar dagen leeg was, haalde het echtpaar weer nieuwe voorraad bij een lokale boer. Het bankje werd een kastje en na een tijdje kwam er de huidige grote kast op wielen.

Honderd per dag
“Vanaf het moment dat we de duofiets hadden aangeschaft, samen met sponsoren want zo’n ding is erg duur, kregen we meer bekendheid en ging het steeds harder”, vertelt Annelies. Inmiddels verkopen ze zo’n tweeduizend eitjes per vijf dagen, met als absoluut hoogtepunt afgelopen Pasen. Toen reden de auto’s af en aan en gingen er honderd doosjes per dag de deur uit.

“Het is eigenlijk heel simpel”, licht echtgenoot Marco toe. “Iedereen heeft eieren nodig. Wij verkopen ze supervers recht van de boer en voor maar twee euro per doosje. Mensen vinden ze lekker en rijden er graag een stukje voor om. We hebben kopers uit heel Deurne.”

De winst gaat volledig naar lokale goede doelen. De tijd en energie die ze erin steken zien de twee als hun maatschappelijke bijdrage. “Sommigen denken dat er een hele organisatie achter zit, maar dat is niet zo. Wij halen de eieren zelf, doen ze in doosjes en zetten ze buiten. Elke avond na het werk tellen we de inkomsten en verwerk ik het in een Excel-bestandje”, vertelt Annelies.

Het systeem is gebaseerd op eerlijkheid. Kopers kunnen betalen met een QR-code of door contant geld in een geldkistje te doen. “Het klopt eigenlijk altijd. Soms zit er ’s avonds twee euro te weinig in, maar dit wordt dan de volgende dag weer goedgemaakt. Waarschijnlijk hadden de mensen de dag ervoor geen geld bij zich.”

Sociaal gebeuren
“Als we zelf buiten zijn, krijgen we vaak leuke reacties, zo van: ‘Ge doet ’t goed!’ of ‘Lekker zijn ze’. Daar worden wij ook weer blij van. Mensen willen altijd even buurten. Ook met elkaar. Dan staan er ooit drie fietsers op onze oprit uitgebreid met elkaar te kletsen.”

Het sociale aspect is een leuke bijkomstigheid vindt het stel, maar het belangrijkste is geld inzamelen. Om de zoveel tijd, als er weer een aardig bedrag bijeen gespaard is, overleggen ze samen aan welk doel ze het willen besteden. Soms dragen mensen ideeën aan en soms vragen Annelies en Marco hun eigen omgeving om input.

 

“Het enige criterium is dat het voor meerdere mensen bruikbaar is, dus dat het maatschappelijk nut heeft.” Een voorbeeld is de duofiets die sinds juli 2022 gestald staat bij het Hofke van Marijke. Bewoners kunnen deze gratis reserveren en een dagdeel gebruiken.

De afgelopen jaren zijn al verschillende verenigingen en doelgroepen blij gemaakt met de opbrengst uit de eierverkoop, onder andere voetbalclub SJVV, de gymclub Sint-Jozef en bewoners van de ORO Woongroep aan de Keltenstraat. Als het aan de twee weldoeners ligt, gaan ze voorlopig nog wel even door. “Wij krijgen energie van die blije gezichten.”

 

Foto’s: Josanne van der Heijden/Annelies van Cuijk

Komende jaren fors meer laadpunten voor elektrische auto’s in Noord-Brabant en Limburg

Het aantal laadpunten is in de gemeente Deurne op dit moment 229, waarvan 139 publieke plekken zijn waar je een elektrische auto kunt opladen. Maar dat worden er de komende jaren fors meer. Vattenfall InCharge wil tussen nu en 2028 maar liefst 22.000 laadpunten in 78 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg realiseren.

Het plan van sluit ook aan op de ambitie van de gemeente om ervoor te zorgen dat elektrische auto’s in Deurne altijd binnen een straal van 300 meter kunnen opladen. “Het aantal elektrische voertuigen neemt landelijk snel toe, ook in Deurne is er een stijging. Om in 2050 energieneutraal te zijn, is duurzame mobiliteit, waaronder elektrisch vervoer, een belangrijk onderdeel”, aldus de gemeente.

“Om de groei van elektrisch vervoer te faciliteren is een dekkende laadinfrastructuur van groot belang. In verband hiermee neemt Deurne deel aan een concessie met Vattenfall.” De energieleverancier kon nog niet melden hoeveel laadpalen er in komende jaren in Deurne precies bijkomen.

Europese aanbesteding
De afgelopen jaren zijn in Brabant en Limburg al meer dan 37.000 openbare laadpunten geplaatst. Door de nieuwe aanbesteding groeit het aantal de komende 4 jaar naar 59.000 stuks. Vattenfall, dat ook de eerste twee reeksen laadpalen plaatste, was één van vier kandidaten bij de Europese aanbesteding van het project.

Het bedrijf had volgens een speciaal in het leven geroepen beoordelingscommissie het beste aanbod. De beide provincies besteden de laadinfrastructuur aan namens de betrokken gemeenten. Bij de aanbesteding stelden beide provincies hoge eisen op het gebied van onder meer cyberveiligheid, prijstransparantie en gebruikersgemak.

Laadbehoefte
De plaatsing van de nieuwe laadpunten gebeurt op basis van het daadwerkelijk gebruik door rijders van elektrische voertuigen. Daarbij wordt op basis van actuele gegevens gekeken waar de laadbehoefte het hoogst is. Daarnaast wordt gekeken naar de verdeling van de laadcapaciteit op basis van beschikbare energie in het kader van netbewust laden. Dit is een onderdeel van het Nationale programma ‘Slim laden voor iedereen’ van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

“Met de afspraken spelen we in op de uitdagingen van de energietransitie”, zegt Brabants gedeputeerde Bas Maes van Klimaat & Energie. “We stappen langzaam maar zeker van fossiele brandstoffen over op hernieuwbare energie. Mooi dat we bij de uitbreiding van de laadpunten rekening houden met de netschaarste, door netbewust laden te introduceren.”

Piekmomenten
Dat laatste was een grote wens van netbeheerder Enexis. Het stroomnet kan de toenemende vraag op piekmomenten niet altijd aan. Op die tijden neemt de laadsnelheid van de nieuwe laadpunten tijdelijk af. “De praktijk leert dat elektrische rijders hier nauwelijks hinder van ondervinden, terwijl het net aanzienlijk ontlast wordt”, aldus directeur Daphne Verreth van de afdeling Energiesysteem & Transitie bij Enexis.

Voor Vattenfall is de gunning in Limburg en Noord-Brabant een mogelijkheid om te laten zien hoe het energieconcern inspeelt op de actuele ontwikkelingen. “Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op elektrische voertuigen. We zien ernaar uit om samen met onze partners het laadpalennetwerk verder te ontwikkelen en de huidige en toekomstige e-rijders zo goed mogelijk te faciliteren”, zegt directeur Pieter van Ommeren van Vattenfall InCharge. “Verder is het door slim laden mogelijk om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet optimaal te benutten, waarmee we het laadnetwerk uitbreiden en zo goed mogelijk inspelen op de piekmomenten.”

Foto: Vattenfall

Realistische oefeningen en nieuwe collega’s essentieel voor brandweer Deurne en Neerkant

De meeste mensen staan er waarschijnlijk niet vaak bij stil hoe belangrijk het is dat er voldoende brandweerlieden paraat staan en ze goed voorbereid zijn op uiteenlopende situaties. Gelukkig is dat voor de teams van de brandweer in Deurne en Neerkant wel de hoogste prioriteit en trainen ze regelmatig bij oefeningen die voor buitenstaanders net echt lijken.

“Hoe realistischer, hoe beter”, zegt Daan van der Steijn. Hij is één van de jongere brandweermannen en inmiddels zo’n viereneenhalf jaar actief bij de post in Deurne. Eind vorige maand nam hij deel aan een grote training in Liessel.

Lotussen
Voorbijgangers in de Hoofdstraat dachten misschien dat er dinsdag 18 juni iets ernstigs aan de hand was vanwege de brandweerwagen voor de deur van het Lijssels Vertier, maar het was gelukkig slechts een oefening. “We trainden daar met de brandweer van Deurne en Neerkant samen met EHBO Liessel. Deze keer waren er ook elf lotussen bij aanwezig. Dat zijn mensen die getraind zijn in het zo realistisch mogelijk spelen van de rol van een slachtoffer”, zegt Van der Steijn.

Het oefenen met ‘echte’ slachtoffers is heel anders dan met poppen vertelt de jonge brandweerman: “Bij de inzet van lotussen komt de situatie nog dichter bij de realiteit. Je loopt dan tegen heel andere dingen aan die je met een pop nooit meemaakt. Bijvoorbeeld dat het ook heel belangrijk is hoe wij als team onderling tactisch communiceren. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een slachtoffer dat al angstig is allerlei misschien vreselijke dingen hoort over de situatie waardoor de persoon zich nog minder prettig gaat voelen.”

Voorbereiding en planning
Bij zo’n oefening komt niet alleen ter plekke een heleboel kijken, maar er gaat ook een zeer uitgebreide voorbereiding aan vooraf. “De setting bij het Lijssels Vertier was een situatie waarbij er zogenaamd brand uitbrak tijdens een feest”, legt bevelvoerder Luc Naus uit. “Daarbij had een frituurpan vlam gevat en het vuur had zich via de afzuigkap door de schoorsteen al naar de zolder uitgebreid. Om de oefening nog uitdagender te maken, lagen de slachtoffers verspreid door het hele pand. Het vergt een heel gedetailleerde voorbereiding en planning om dat allemaal goed in scène te zetten en zo echt mogelijk te laten lijken. Op die manier kunnen we ook in een echt geval goed beslagen ten ijs komen.”

Naast de oefeningen op locatie krijgen de leden van de brandweerteams ook regelmatig trainingen op de posten zelf. “Daarbij leer je de elementaire technieken en de omgang met het materiaal. Ook oefenen we daar bijvoorbeeld met het openknippen van auto’s. Want we komen niet alleen in actie bij branden, maar assisteren ook bij andere incidenten zoals een verkeersongeluk”, vertelt brandweerman Van der Steijn.

Nieuwe mensen werven
Op dit moment heeft de post in Deurne 26 brandweerlieden en één zogeheten ‘opspringer’ ter beschikking en de post in Neerkant 18 personen. Voor nu nog voldoende, maar om dit aantal op peil te houden moeten er eigenlijk jaarlijks twee nieuwe brandweerlieden instromen. “Op dit moment gaat dat nog goed”, zegt bevelvoerder Naus. “Maar om uiteenlopende redenen zijn er ook mensen bij die op een gegeven moment stoppen. Dat kan zijn vanwege verhuizing, verandering in werk of privéleven of door gezondheidsomstandigheden. Daarom is het belangrijk dat we daar nu al op anticiperen en nieuwe mensen werven.”

Om de noodzaak voor nieuwe aanwas onder de aandacht te brengen houden de brandweerposten van Deurne en Neerkant regelmatig open dagen. “Dan kunnen mensen kennismaken met wat er allemaal komt kijken bij het zijn van brandweerman of – vrouw. Dat is namelijk heel divers”, legt Daan van der Steijn uit. “Je weet nooit wanneer je pieper afgaat of wat er gaat gebeuren, dat is bij elke uitruk weer helemaal anders. Dat is voor mij ook één van de mooie dingen aan dit vak. Want het is niet een hobby die je er zo even bij doet.”

‘Best pittig’
Van der Steijn moest zijn brandweeropleiding en het werk als brandweerman zien te combineren met het tegelijkertijd volgen van een studie: “Dat is best pittig en als je lid wordt van de vrijwillige brandweer moet je van te voren natuurlijk goed nadenken over de wat het allemaal inhoudt. Je moet het bijvoorbeeld bespreken met je partner, je gezin en met je werkgever. Eigenlijk moet je het zien als een parttime job.”

Veel mensen denken vanwege de term ‘vrijwillige brandweer’ vaak dat er geen beloning tegenover het werk staat, maar Daan vertelt dat dit niet klopt: “Het is een begrijpelijk misverstand. Als vrijwilliger bij de brandweer krijg je een vergoeding voor je inzet. Het is ook geen vrijblijvende functie; er wordt ook van je geëist dat je een bepaald opkomst percentage behaalt.”

Dankbaar
Nog belangrijker dan de beloning is voor Van der Steijn het werk zelf en wat je ervoor terugkrijgt op een heel andere manier: “Het werk van de brandweer is mooi en dankbaar, maar ook dynamisch en soms spannend. Je zet je in voor de maatschappij en voor de veiligheid van de mensen in je omgeving. Daarnaast is het teamwerk en de vriendschap met je collega’s ook heel belangrijk.”

Wie interesse heeft om aan de slag te gaan te gaan bij de brandweerpost in Deurne of Neerkant, kan zich aanmelden via brandweerpost Deurne of brandweerpost Neerkant. Meer informatie vind je op jouwbrandweer.nl.

Foto’s: Walter van Bussel

LEVgroep Deurne geeft trainingen voor mantelzorgers in omgaan met dementerende mensen

Het aantal mensen dat lijdt aan dementie wordt in onze samenleving in rap tempo groter. Goed kunnen omgaan met dementerende personen wordt daarom steeds belangrijker. Daarom geeft de LEVgroep in Deurne een vierdaagse training waarbij de deelnemers praktische informatie en tips krijgen over het omgaan met mensen met dementie.

“270.000 landgenoten hebben de diagnose dementie, over zo’n 20 jaar zijn er ongeveer twee keer zoveel mensen in onze samenleving die met dementie te maken hebben. We gaan ze steeds vaker zien en omgaan met dementie is niet altijd gemakkelijk”, zeggen Joost Douwes en Patty van Rooy van de LEVgroep. Zij geven de gratis training die begint op dinsdag 10 september.

Bij dementie wordt in eerste instantie vooral gedacht aan vergeetachtigheid, maar de ziekte kent veel meer gezichten volgens Douwes en Van Rooy: “Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsstoornissen. Tijdens deze training worden je kennis en vaardigheden aangereikt om hiermee om te gaan.”

De volledige cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Deze vinden plaats van 19.00 tot 21.00 uur op de dinsdagen 10 en 24 september, 1 oktober en op 5 november is er een terugkombijeenkomst. De trainingen worden gegeven in het Huis voor de Samenleving aan de Markt 1 in Deurne en er kunnen maximaal twaalf personen aan deelnemen. Inschrijven kan via levgroep.nl/agenda.

Foto: Pixabay

Flink aantal transfers bij voetbalclubs Neerkandia, SV Deurne en ZSV

Bij de amateurvoetbalclubs in gemeente Deurne vinden voor komend seizoen verschillende transfers plaats. SV Deurne wordt versterkt door een flink aantal spelers die komen vanuit hun eigen jeugdafdeling en verliezen onder meer Quincy Plas. Bij ZSV stapt trainer Johan Vullings over naar voormalig eersteklasser RKVV Erp en afgelopen seizoen degradeerde naar de tweede klasse.

Luuk Seijkens verlaat Neerkandia om zich in het nieuwe seizoen aan te sluiten bij SV Deurne. Verder krijgen de blauwwitten versterking van Stijn Boerenkamps, Rens Joosten, Bram van Berlo en Willem van der Meer, die allen afkomstig zijn het de eigen jeugd van SV Deurne.

Quincy Plas
Verder verlaat Quincy Plas het eerste team van Deurne om de overstap te maken naar BGC Floreant in Boskoop en gaat Jasper Aarts voor zijn studie naar de Verenigde Staten, waar hij gaat deelnemen aan het college-voetbal. Ook Harm van der Steen stopt bij SV Deurne.

Bij ZSV stapt trainer Johan Vullings over naar RKVV Erp, waar hij Theo van Geffen als trainer opvolgt. Bij de Zeilbergse club wordt Ralf van den Heuvel vanaf komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer. Hij is geen onbekende bij de club, want bij ZSV begon Van den Heuvel zijn voetbalcarrière in 1993.

Tot 1998 voetbalde Ralf van den Heuvel bij ZSV, waarna hij 10 jaar speelde bij de jeugd van VVV Venlo en zat hij 4 jaar in de hoofdklasse bij SV Deurne, voor hij terugkeerde naar de Zeilberg. Bij ZSV speelde hij in het eerste team (tweede en derde klasse), ZSV3, ZSV2 en ZSV 4.

Trainerscarrière
Trainerservaring heeft Ralf vanaf 2008 opgedaan bij verschillende teams van ZSV. Daarnaast was hij een jaar assistent-trainer bij de jeugd van Helmond Sport. Vervolgens heeft Van den Heuvel zijn trainerscarrière voortgezet bij de senioren en is hij achtereenvolgens trainer geweest van Mulo 1, Bavos 1 en RKSV Liessel 1. In het afgelopen seizoen trainde hij het team KNVB Future JO15 – Brabant.

Tijdens zijn afgelopen jaren als trainer heeft Ralf zowel zijn UEFA C- als UEFA B-diploma gehaald. Van den Heuvel is bij ZSV ook sinds de aanvang van dit seizoen actief in de Technische Commissie jeugd, waar hij de standaard-teams bovenbouw begeleidt en zo nu en dan een training geeft.

Assistent-trainer
Ralf van den Heuvel krijgt ondersteuning van Richard Berkhout als assistent-trainer in het komende seizoen. Ook hij is bij ZSV een bekend gezicht met zijn ruim 43 jaar lidmaatschap en jaren aan trainerservaring. Daarnaast heeft hij zelf 30 jaar gevoetbald en gaf hij zijn eigen kinderen jarenlang training. Bij de club heeft hij ook de standaardteams getraind en afgelopen seizoen de JO19 onder zijn hoede gehad.

Foto: Josanne van der Heijden