8.4 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home Blog

SJVV haalt na rust driepunter binnen tegen VVV’03 (4-1)

SJVV is er afgelopen zondag in geslaagd om voor de vijfde achtereenvolgende keer een thuiswedstrijd te winnen. Na een saaie en bloedeloze 0-0 na 45 minuten, wist SJVV in de tweede helft een tandje bij te schakelen en uiteindelijk met 4-1 te winnen van VVV’03 uit Venlo. Bastiaan Vaasen maakte zijn basisdebuut en deed dat zeer verdienstelijk.

Wedstrijdverslag door Ron van de Werf

De uitwedstrijd was de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar en SJVV schoot daar uit de startblokken met een 1-8 overwinning. Dat het deze keer niet zo maar toch een overwinning zou worden, was wel duidelijk.

Rommelig
De eerste helft kenmerkte zich het best als rommelig. Beide teams waren erg slordig, vooral in de eindpass, waardoor de kansen schaars waren. Er vielen er 4 te noteren in de gehele eerste drie kwartier. Voor SJVV miste Job van Neerven oog in oog met de doelman, raakte Jochem Munsters de bal niet goed en had het schot van Bastiaan Vaasen net niet voldoende lengte om de keeper te verrassen. Aan de andere kant kon een schot van VVV nog geblokt worden voordat Bodhi van Selow in zou moeten grijpen. Daarmee was de eerste helft dan ook wel afgedaan.

In de rust werden wat omzettingen gedaan door trainer Maarten van Stiphout en dat pakte zeer goed uit. Met een aantal positiewisselingen werd de druk er vol opgezet bij de gasten, die er bijna de hele tweede helft niet meer aan te pas kwamen. Het was topscorer Remco van den Akker die het bal wist te openen. Mistte hij eerder nog een kans (hoewel hij in eerste instantie wel goed anticipeerde waar de bal terecht zou komen), een paar minuten later wist Daan Bouwmans de bal wederom bij Van den Akker te krijgen. Die liet dit keer de keeper kansloos met een geplaatste bal in de verre hoek.

Bastiaan Vaasen
SJVV drukte door en het spel speelde zich vooral af op de helft van de tegenstander. Het kon vaak de vrije man op het middenveld vinden en vanuit daar de voorwaartsen bedienen. Niet veel later werd de score dan ook verdubbeld. Bastiaan Vaasen stoomde op aan de rechterkant, trok naar binnen en legde af op Bouwmans, die de bal in de rechterbovenhoek legde.

Het verschil leek gemaakt, zeker toen Maarten Vaasen zijn invalbeurt opluisterde met een doelpunt, na mooi voorbereidend werk van gelegenheidsback Nick Teeuwen. Leek, want vanaf dat moment werd het spel weer een heel stuk slordiger en kon VVV vaker opschuiven richting het doel van Van Selow. De 3-1 viel dan ook niet geheel uit de lucht. Een aanvaller van VVV’03 werd vanuit het niets de diepte in gestuurd en kon de bal over de uitkomende Bodhi van Selow liften.

Maarten Vaasen
De echte wake-up call kwam toen even later nog het houtwerk werk geraakt door de bezoekers. SJVV rechte de rug en verder dan dit zou het uiteindelijk niet komen. Sterker nog, SJVV wist zelf nogmaals te scoren: Maarten Vaasen zorgde er voor dat het verschil weer drie werd.

Na een mindere eerste helft en een stuk betere tweede werden dus drie broodnodige punten bijgeschreven in de strijd om een plek bij de bovenste plaatsen. Desondanks toch een zeer mooie prestatie, gezien het feit dat, toen het laatste fluitsignaal klonk, er vijf spelers van Jo19 op het veld stonden.

Het verschil met Koningslust, dat al geruime tijd op de derde plaats bivakkeert, is inmiddels weer teruggebracht naar twee punten, dus kan er nog van alles gebeuren in de laatste twee wedstrijden.

Over drie weken, op 12 mei, gaat de competitie haar allerlaatste fase in. Tegenstander dan is SC Leeuwen, trotse koploper van deze 5de klasse. Op voorhand dus een lastig verhaal, maar gezien de belangen aan beide zijdes zit er wellicht een stunt in voor de roodwitten.

Foto: Josanne van der Heijden

Jubileumjaar Koninklijke Harmonie Deurne gaat van start op Koningsdag

Met de opening van de fototentoonstelling ‘Koninklijke Harmonie Deurne 150 jaar midden in Deurne’ gaat op Koningsdag het jubileumjaar voor het muziekkorps van start. De expositie kijkt niet terug, maar juist vooruit. Geen oude foto’s en materialen uit de geschiedenis van de KHD, maar een actueel inkijkje in de Koninklijke Harmonie. 

Het muziekgezelschap bestaat uit een diverse groep mensen met verschillende achtergronden. Het zijn muzikanten van jong tot oud, die allen een gezamenlijke passie delen: plezier hebben in samen muziek maken. Dat is ook terug te zien op de beelden bij de tentoonstelling. Het resultaat is een verzameling foto’s van de KHD-leden in diverse samenstellingen. Ze zijn te zien als individuele muzikanten, maar ook met vrienden en familieleden. 

Fotografie en muziek
Fotograaf Roos Knijnenburg vertelt: “Hoe mooi is het om je passie voor fotografie en muziek samen te kunnen voegen.
De familie Knijnenburg is vanaf het ontstaan van de Koninklijke Harmonie betrokken geweest bij deze club. Het voelde daarom heel erg vertrouwd om met deze groep mensen aan de slag te gaan.” Roos heeft over een periode van ruim twee jaar muzikanten van de Koninklijke Harmonie Deurne gefotografeerd met hun instrument. Telkens op dezelfde locatie, namelijk de bestuurskamer van de KHD.

De opening van het jubileumjaar vindt zaterdag plaats om 15.30 uur in de Dr. Hub van Doornezaal in het eigen gebouw van de KHD aan de Harmoniestraat 2 in Deurne. Beschermheer van de KHD, Marc van Doorne geeft samen met voorzitter Piet Aarts van de KHD het startsein voor de feestelijkheden. De fototentoonstelling is te zien vanaf Koningsdag tot 1 juli in het Huis voor de Samenleving en in diverse etalages in het centrum van Deurne.

Muzikale cadeautjes
In het kader van het jubileumjaar vinden er naast Koningsdag ook op zondag 26 mei diverse activiteiten voor jong en oud plaats in het centrum van Deurne. Mensen kunnen dan rondwandelen of fietsen en ondertussen genieten van muzikale cadeautjes die op verschillende plekken worden ‘uitgedeeld’. 

Verder is er een Carrousel waarbij de deelnemers eerst verschillende locaties zoals de Ossenbeemd, de Scouting, het Pastoor Roefpark, de brandweerkazerne en het Martinetplein bezoeken om uiteindelijk terug te keren naar het centrum om een afsluitend concert van het Reünieorkest en het Groot Orkest bij te wonen. Voor dit gelegenheidscombo wordt geprobeerd om zo veel mogelijk oud-leden bijeen te brengen om het Reünieorkest te vormen. Het gezelschap wordt aangevuld met enkele huidige leden. 

Jeugdorkest
Dit jaar is het ook precies 60 jaar geleden dat het jeugdorkest van KHD Deurne werd opgericht. Op 23 juni kunnen mensen daarom tussen 10.30 uur en 11.30 uur luisteren naar wat de jeugd op blokfluit en andere instrumenten heeft geleerd. Ook het jeugdensemble zet haar beste beentje voor, evenals de jeugdslagwerkgroep en het jeugdslagwerkensemble. B
ij mooi weer zal het optreden buiten bij de Ossenbeemd plaatsvinden, bij slecht weer in de Harmoniezaal van de KHD.

Een week later, op 30 juni, trekt Het Groot Orkest, Het Nieuwe Orkest en de Slagwerkgroep door Deurne en worden een drietal locaties bezocht. Op die plekken worden mini-concerten verzorgd van een half uur met als thema filmmuziek. Het gezelschap treedt die dag van 12.30 uur tot 13.00 uur op bij het NS-station, van 14.00 uur tot 15.00 uur op de Markt en er wordt afgesloten van 15.30 uur tot 16.30 uur bij het Dinghuis.

Feestavond
Voor het jubileumprogramma van de Koninklijke Harmonie is er vervolgens op zaterdag 14 september een feestavond voor leden en genodigden om het 150-jarig bestaan te vieren. Vanaf 21.00 uur vindt er een ‘Harmoniebal’ plaats en staan deuren van Natuurpoort de Peel open voor leden, oud-leden en vrienden van de KHD van 18 jaar en ouder. 

De slagwerkgroep presenteert in verband met de festiviteiten op zaterdag 26 oktober in Cultuurcentrum Deurne een show met een mix van traditionele en eigentijdse percussiemuziek. Van opzwepende ritmes uit Afrika tot aanstekelijke beats van Latijns-Amerikaanse oorsprong.

Afsluiting
Op 1 en 2 november wordt met een concert in het cultuurcentrum het jubileumjaar van de Koninklijke Harmonie afgesloten. Het Nieuwe Orkest, de Slagwerkgroep en het Groot Orkest zorgen dan gezamenlijk vanaf 20.15 uur voor een gevarieerd programma waarbij zowel nieuwe als eerder gespeelde favorieten op de lessenaar liggen.

Foto: Roos Knijnenburg

Jeugd in Heiakker al in Oranjesfeer met Koningsspelen

Kinderen in de Deurnese wijk Heiakker konden dinsdagmiddag alvast in de Oranjesfeer komen met de Koningsspelen. Van 13.00 tot 16.00 uur leefde de jeugd van 4 tot en met 12 jaar zich uit bij de verschillende oud-Hollandse spelletjes die er werden gespeeld bij Wijkcentrum Heiakker.

Ook het springkussen bleek een schot in de roos bij de kinderen. Na alle activiteiten was er voor de jonge deelnemers een glaasje ranja om de dorst te lessen. “Wat een blije snoetjes tijdens de eerste Koningsspelen. Iedereen super bedankt voor de hulp en het komen”, zeggen de leden van Werkgroep Heiakker na afloop.

Foto’s: Harold van der Burgt

Wethouder Oomen belooft concreet plan voor Zeilbergse gymzaal in uiterlijk eerste kwartaal 2025

Na een motie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) met de vraag om meer haast te zetten achter de realisatie van een gymzaal in de Zeilberg en nog voor juli met een uitvoeringsplan te komen, heeft wethouder Tom Oomen toegezegd dat er in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar een concreet plan voorligt aan de gemeenteraad over de komst van een beweegvoorziening in de wijk.

Daarvoor wil de wethouder nu al meteen starten met het verzamelen van nog benodigde informatie, zodat er in het derde kwartaal van dit jaar nog kan worden begonnen met het werken naar het concrete plan dat begin 2025 klaar moet zijn.

Verwarring
Dinsdagavond bleek tijdens de raadsvergadering dat er vooral verwarring was over wat een haalbaarheidsonderzoek is en wat een uitvoeringsplan inhoudt? “Het zijn natuurlijk een aantal termen die ook door elkaar heen lopen. Volgens mij is het van belang voor de gemeenteraad, maar ook voor Zeilberg: wanneer weten we wat het gaat kosten en kunnen we daar een klap op geven?”, zegt Oomen.

In een eerdere raadsinformatiebrief werd door de wethouder gesproken over het starten van een haalbaarheidsonderzoek in het derde kwartaal van dit jaar, over de uitkomst hiervan zou de gemeenteraad dan in de eerste drie maanden van 2025 worden geïnformeerd. Oomen verduidelijkte zich in de raadsvergadering: “Waar wij nou voor staan is om niet tot Q3 te wachten, maar toch al zaken bij elkaar te sprokkelen waar we zeker van weten dat we die nog missen voor de volgende fase.”

Potjes
Voor de financiering van de beweegvoorziening wil Oomen bekijken of er van budgetten van andere bestemmingen als ‘beweging’ geld kan worden gebruikt voor de gymzaal van de Zeilberg. Dit omdat het oorspronkelijke ‘beweeg’-budget van 1.500.000 euro al opgaat aan een dergelijke voorziening in Neerkant. “Ik ga eerst kijken in de potjes die we dan binnen maatschappelijke voorzieningen nog overhebben. Als we daar al bestemmingen voor hebben, kom ik met de vraag naar middelen naar de raad”, aldus wethouder Tom Oomen.

Fractievoorzitter Benny Munsters van OGD gaf hierop aan de motie te willen aanhouden tot het eerste kwartaal van 2025 en deze alsnog te willen ‘verscheuren’ wanneer er op dat moment een concreet uitvoeringsplan ligt voor de realisatie van de beweegvoorziening in Zeilberg.

Lees ook: Fractie OGD wil dat gemeente haast maakt met gymzaal Zeilberg; ‘Na bijna 4 jaar nog altijd niet opgestart’

Foto: gemeente Deurne

Documentaire over Griendtsveense basisschool De Driehoek op tv en bij Nacht van het Witte Doek

De documentaire ‘Dorp zonder school’ over basisschool De Driehoek in Griendtsveen, zal na de besloten première op 5 juli in het dorp ook te zien zijn bij filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne. Daarnaast wordt de film die BNNVARA en D2D Media maakten, op donderdag 29 augustus uitgezonden op tv via NPO2.

Afgelopen donderdag werden de laatste beelden opgenomen voor de documentaire van producent Daan Willekens en regisseur Ellis Smulders. De twee hadden gehoord van de problematiek van de kleine school in Griendtsveen en het voornemen van scholengroep Dynamiek om De Driehoek te sluiten vanwege het te lage aantal leerlingen. Willekens en Smulders willen met de film het maatschappelijk probleem van het verdwijnen van kleine scholen in beeld brengen.

Leefbaarheid
Die ontwikkeling heeft volgens hen namelijk niet alleen gevolgen voor het onderwijs, maar ook voor de leefbaarheid en de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap. Dat is ook onder meer de reden dat de ouders van de leerlingen van De Driehoek zelf het initiatief namen om de school te redden door met Stichting Primair Onderwijs (SPO) het bestuur van de basisschool over te nemen.

Peelsafari
In ‘Dorp zonder school’ komen zowel ouders als leerlingen en andere betrokkenen aan het woord en zijn beelden te zien van de kinderen terwijl ze op Peelsafari gaan. Meester Robert zet dan zijn tropenhelm op, de verrekijkers en vergrootglazen gaan mee en de leerlingen gaan samen op avontuur in de Peel, waarbij regelmatig insecten en planten worden gespot en soms zelfs een slang. Dit keer kwamen ze iets heel anders tegen tijdens hun safari; een cameraploeg.

De documentaire gaat op vrijdag 5 juli in première tijdens een besloten bijeenkomst in Griendtsveen. Zondagmiddag 25 augustus is de film te zien tijdens het filmfestival De Nacht van het Witte Doek in Deurne en daarna komt deze documentaire op tv bij BNN/VARA op NPO2 op donderdag 29 augustus.

Lees ook: Nieuwsdossier: Basisschool De Driehoek Griendtsveen

Foto’s: De Driehoek

Luisteraars bepalen muziek op DMG Radio tijdens Koning voor een Dag

De luisteraars van DMG mogen komende zaterdag bepalen wat er aan muziek wordt gedraaid op de radio tijdens Koning voor een Dag. Bij het acht uur durende radioprogramma op Koningsdag zijn de inwoners van Deurne en omgeving de baas over welke liedjes er te horen zijn op de lokale radiozender.

Daarnaast zijn er van 12.00 tot 20.00 uur Oranje Outfits te winnen en word je op de hoogte gehouden van alle activiteiten die er in Deurne plaatsvinden in het kader van Koningsdag.

Coronatijd
Het oorspronkelijke idee voor de uitzending stamt uit de tijd dat de coronapandemie nog heerste. “Omdat er toen geen evenementen mochten plaatsvinden, zijn we destijds gestart met dit concept om de mensen thuis toch een Koningsdaggevoel te geven. Dat bleek zo’n succes te zijn dat we hebben besloten om het ook na coronatijd voort te zetten”, vertelt algemeen coördinator Ivo Boudewijns van DMG.

De kans voor luisteraars om de muziek op DMG Radio te bepalen, levert volgens dj Ramon van Hoek altijd bijzondere suggesties op: “Omdat de muziek van DMG Radio regelmatig wordt getest en is afgestemd op de smaak van onze luisteraars, komen de verzoekjes voor een groot deel overeen met wat we normaal draaien. Maar er zitten ook leuke liedjes bij die je niet meer zo vaak op de radio hoort. Dat kan echt van alles zijn; van Metallica tot Anneke Grönloh en van Normaal tot André Rieu.”

Oranje Outfits
Naast de liedjes die de luisteraars de hele dag kunnen aanvragen, zijn er ook elk uur Oranje Outfits te winnen met een Oranje-polo en cap van Vakgarage Spreeuwenberg in Deurne. Om het pakket te winnen, moeten de luisteraars de uitzending aandachtig beluisteren. Wanneer het Oranje Alarm te horen is, wint de luisteraar die als eerste belt of een WhatsApp stuurt naar 0493-227227.

Elk uur draaien de presentatoren van DMG ook aan het Koningsrad. Op elke positie van het rad met 27 liedjes, staat een favoriet nummer van Koning Willem Alexander. Waar het Koningsrad stopt met draaien, bepaalt telkens welk liedje er dat uur wordt gedraaid. Tussen alle muziek door houden de reporters van DMG de luisteraars op de hoogte van de verschillende Oranje-activiteiten die er die dag plaatsvinden.

Koning voor een Dag wordt op zaterdag 27 april van 10.00 tot 20.00 uur gepresenteerd Theo de Wit en Dennis Mansvelders (12-14 uur), Arno Knapen en Ivo Boudewijns (14-16 uur), Ramon van Hoek en Eric Senders (16-18 uur) en Tim van der Weerden en Stefan Senders (18-20 uur).

DMG Radio is te ontvangen in de regio Deurne op 106.2 FM en in heel Zuidoost-Brabant via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG Radio luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: DMG

Peelvrouwke Bianca brengt Koningsdag liever door in de natuur van de Peel

Zelf houdt Bianca Teuwsen niet zo van al die drukte tijdens Koningsdag, liever trekt ze de natuur van de Peel in. Ook komende zaterdag is ze te vinden in het groen rondom Helenaveen en Griendtsveen voor een wandeltocht van 24 kilometer, waaraan anderen mee kunnen doen die ook de voorkeurgeven aan rust en natuur in plaats van een drukke Oranjemarkt.

“Het wordt een tocht waarbij je ten volste van de Peel en het frisgroene voorjaar kunt genieten”, vertelt Bianca. Door haar vele wandelingen kent ze de omgeving ondertussen op haar duimpje en is ze een echt Peelvrouwke geworden, zoals ze zichzelf noemt. “Ik weet de weg en kan daardoor unieke wandelingen maken en je de mooiste plekjes laten zien. Ik heb vaste routes maar ga ook graag ‘op avontuur’. Dan zie ik paadjes waar anderen misschien niets zien en ga dan op ontdekkingsreis”, legt Teuwsen uit.

Turfdruppelke
Bij de wandeling op Koningsdag krijgen de deelnemers niet alleen veel natuurschoon te zien, maar vertelt Peelvrouwke Bianca ook over de omgeving en heeft ze een paar verrassingen voor de inwendige mens: “We lopen van Helenaveen, via de Limburgse kant van de Peel, naar Griendtsveen. Onderweg trakteer ik op een Peelverhaal en Turfdruppelke. Als we in Griendtsveen aankomen gaan we bij Herberg de Morgenstond genieten van een heerlijke lunch-knapzak. Goed gevoed en bijgetankt wandelen we daarna via de Deurnese Peel terug naar Helenaveen”, vertelt Bianca Teuwsen.

Achtertuin
De afgelopen jaren heeft de Griendtsveense met talloze groepen mensen door de Peel gelopen. Van gezinnen en koppels tot bedrijfsteams en een groepje speciaal voor vrouwen. Ook vroeger als kind was Bianca al vaak in de natuur te vinden: “Ik deed niets liever dan spelen in het bos samen met mijn zus. Ook werden we regelmatig door onze ouders meegenomen voor een wandeling door de Mariapeel.” Daarvoor moesten ze dan vroeger eerst 20 minuutjes in de auto zitten voor ze er waren. “Nu woon ik in Griendtsveen en is de Mariapeel mijn achtertuin”, aldus Teuwsen.

Begin en eindpunt van de wandeling is bij Hotel Eetcafé In d’Ouwe Peel aan de Oude Peelstraat 2 in Helenaveen. Deelnamekosten bedragen 31,50 euro per persoon. Dat bedrag is inclusief de lunch en een kop koffie, cappuccino of thee en het Turfdruppelke onderweg.

Aanmelden voor de wandeling kan bij Bianca Teuwsen via WhatsApp op 06-10291721, via email op bianca_teuwsen@hotmail.com of via Facebook Messenger op de pagina van het Peelvrouwke.

Foto’s: Bianca Teuwsen

Toekomstperspectief van boeren in de Peel centraal tijdens symposium in Meijel

Agrarische ondernemers in de Peel hebben door de nabijheid van het Natura 2000-gebied een aantal extra uitdagingen. Dat geldt voor boeren in zowel het Brabantse als Limburgse deel van de Peel. Daarom houdt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) vrijdag in Meijel het symposium Boeren in de Peel.

De bond ziet dat het agrarische ondernemers in deze regio ontbreekt aan toekomstperspectief en verwacht dat de situatie de komende jaren niet eenvoudiger zal worden. “We hebben de gemeenten en de provincie nodig om ambities te realiseren”, zegt de LLTB. Tijdens de bijeenkomst zijn stakeholders, LLTB-leden en andere geïnteresseerden welkom om samen in gesprek te gaan over de uitdagingen die er liggen voor de boeren rondom De Groote Peel.

Naast voorzitter Thijs Rompelberg en lid hoofdbestuur Peter van Dijck van de LLTB zullen ook wethouder Boris Meessen van gemeente Nederweert en burgemeester Kees van Rooij van gemeente Meierijstad aan het woord komen. Halverwege het symposium vindt er een paneldiscussie plaats met ondernemers uit de regio.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 26 april van 14.00 uur tot 17.00 uur bij Philipsen Melkvee VOF aan de Berg 6 in Meijel. Aanmelden voor het symposium kan via lltb.nl/boerenindepeel.

Foto: Pexels

Team acrogymnasten van KDO Deurne door naar halve finale NK

Bij de districtsfinale en tevens plaatsingswedstrijd in Sas van Gent heeft een team acrogymnasten van KDO Deurne afgelopen weekend hun plaats zeker gesteld voor de halve finale van Nederlands Kampioenschap. Mandy van Bussel, Demi Heesakkers en Yen Ragetlie wisten met zowel hun balansoefening als  tempo-oefening een score te behalen die ze naast een halve finale-plek ook een zilveren medaille opleverde.

Eerder dat weekend was het de beurt aan Britt de Keizer, Fem van Ooij en Fleur van Bommel. Zij lieten hun oefening zien en wisten hiermee de nodige puntenlimiet te behalen. Ook Sharon van Dijk en Mila van Dam behaalden met hun oefening de benodigde limiet. Toch was het voor beide teams helaas net niet goed genoeg om zich te mogen plaatsen voor de halve finales. De andere teams behaalden de limiet niet met hun oefeningen.

De sport die de teams van KDO Deurne beoefenen, is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek. Dit wordt met elkaar verbonden door choreografische onderdelen. Kinderen kunnen al vanaf 6 jaar beginnen met deze sport. Bij KDO Deurne werd met acrogym gestart in begin jaren ’80. Onder leiding van Linda Berkers werd de sport bij de Deurnese club steeds populairder.

Foto: KDO Deurne

Voetgangersoverweg bij NS-Station Deurne moet veiliger worden door geel vlak met kruis op grond

De spoorwegovergang voor voetgangers bij het NS-station in Deurne moet veiliger worden door de komst van een geel vlak met een kruis op de grond. ProRail heeft na een pilot met een overweg in Den Dolder vier plekken aangewezen in Nederland waar de techniek ook wordt toegepast.

Naast Deurne worden ook overwegen in Assen, Heiloo en Ermelo eind april voorzien van de gele vlakken met zwarte kruizen. “Voetgangers worden op deze manier extra alert gemaakt op het gedeelte van de overweg waar niet stilgestaan mag worden”, zegt ProRail.

Gevaarlijk gedrag
De spoorwegnetbeheerder heeft door een extern bureau een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat voetgangers onbewust gevaarlijk gedrag vertonen bij het gebruik van de overweg, hoewel de overweg volgens ProRail normaal functioneerde en aan alle wet- en regelgeving voldoet.

“De voetganger stond hierbij onbewust aan de verkeerde kant van de overwegboom. Dit leidde tot een aanrijding met de trein, waarbij de voetganger blijvend letsel heeft opgelopen. Voor ProRail is deze analyse reden om maatregelen te treffen om de veiligheid op deze overweg te verhogen”, aldus spoorwegenbeheerder.

Alertheid
De aanpassingen hebben volgens ProRail als doel de overweg overzichtelijker te maken voor voetgangers: “Dit gebeurt door gele vlakken met zwarte kruisen aan te brengen. Deze gele markering verhoogt de alertheid bij de overweggebruiker ten aanzien van het risicogedeelte van de overweg. Gebruikers van de overweg geven aan dat de gele vlakken goed herkenbaar zijn als een gevaargebied en dat ze daar niet mogen staan.”

Foto’s: ProRail

Fractie OGD wil dat gemeente haast maakt met gymzaal Zeilberg; ‘Na bijna 4 jaar nog altijd niet opgestart’

De fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) wil dat de gemeente meer haast maakt met de komst van een beweegvoorziening in de Zeilberg. Niet pas in het derde kwartaal van dit jaar een haalbaarheidsonderzoek, maar nog voor juli ‘een uitvoeringsplan voor de realisatie van de beweegvoorziening in Zeilberg’.

Eind vorig maand bleek dat het volledige budget van 1.500.000 euro op zou gaan aan een gymzaal in Neerkant en niet zoals in 2022 door burgemeester en wethouders werd aangekondigd ook gedeeltelijk in de Zeilberg wordt ingezet.

‘Drugs in de bus’
Benny Munsters van OGD vindt het onverkoopbaar aan de inwoners van Zeilberg dat zij nu nog langer moeten wachten: “Onafhankelijke Groep Deurne wil na 4 jaar een concreet perspectief voor de honderden kinderen die nog altijd elke week met de bus vanuit Zeilberg naar gymles worden vervoerd met alle risico’s van dien.” Daarbij haalt Munsters ook de verkeersveiligheid en gezondheid van de kinderen aan: “Zoals opnieuw pijnlijk duidelijk werd bij een recente gebeurtenis; de vondst van drugs in de bus door één van de zesjarige kinderen.”

OGD staat niet alleen in het standpunt dat Zeilberg ondertussen recht heeft op een beweegvoorziening in de wijk. Ook Ruud Kuijpers van DeurneNU verbaast zich over hoe dit heeft kunnen gebeuren en diende eind maart raadsvragen in: “Als raad hebben we expliciet aangegeven dat er voor Neerkant en Zeilberg prioriteit ligt voor het realiseren van een nieuwe beweegvoorziening. Zeilberg wacht namelijk al sinds 2017 op een nieuwe beweegvoorziening.”

Personele wisselingen
Munsters van OGD benadrukt dat er al op 13 oktober 2020 een raadsopdracht lag voor het college van burgemeester en wethouders om een uitvoeringsplan op te stellen voor de realisatie van beweegvoorzieningen in Neerkant, Walsberg én Zeilberg. Dat plan is volgens OGD-voorzitter Benny Munsters ‘na bijna vier jaar nog altijd niet opgestart.’ Dit zou te wijten zijn aan onder andere personele wisselingen binnen de gemeente Deurne.

Dat het volledige budget voor beweegvoorzieningen nu naar Neerkant gaat, heeft volgens het college te maken met hoe ver de plannen waren gevorderd op beide locaties. Volgens B&W waren er voor het project met een gymzaal in Den Draai ‘geen concreet plan in voorbereiding en geen kostenraming bekend’.

Maar volgens Ruud Kuijpers van DeurneNU was er wel degelijk gecommuniceerd over ideeën voor de gymzaal in het sociaal cultureel centrum in de Zeilberg: “Het stichtingsbestuur geeft aan dat er een globale schatting afgegeven is aan de gemeente voor de verwachte kosten van het ontwikkelen van een beweegvoorziening in Den Draai. En dat dit verdere uitwerking behoeft in samenspraak met de gemeente.”

Vervolgproces
Munsters van OGD vindt dat je überhaupt niet als college de volledige verantwoordelijkheid neer kunt leggen bij de inwoners of bestuur van Den Draai en verwijst naar een raadsinformatiebrief van 25 juli 2022, waarin niet alleen staat dat burgemeester en wethouders hadden besloten om het volledige budget voor beweegvoorzieningen van 1.500.000 euro in te zetten voor het maken van slimme combinaties van voorzieningen in Neerkant én Zeilberg, maar ook wat dan het vervolgproces zou moeten zijn.

“We hebben alles uitgezocht, vanaf het raadsbesluit in 2020, de raadsinformatiebrieven en raadsvragen tot 2024”, vertelt Benny Munsters. Hij wijst er op dat over het verdere traject in de stukken staat te lezen: ‘de gemeente werkt de plannen in Neerkant en Zeilberg verder uit met de exploitanten van de gemeenschapshuizen en zij onderzoeken samen wat nodig is om deze te realiseren. In Zeilberg dient dit als basis voor het raadsvoorstel voor een begrotingssubsidie’.

Motie
OGD zegt dat met de beantwoording van de raadsvragen eind maart uiteindelijk bleek dat er bij het college van burgemeester en wethouders voor de beweegvoorziening in Zeilberg toch wel plannen en een kostenraming bekend waren. Daaraan werd toegevoegd dat er een haalbaarheidsonderzoek komt in het derde kwartaal van dit jaar, waarna de gemeenteraad hierover in de eerste drie maanden van 2025 wordt geïnformeerd.

Dat vindt de fractie van Munsters veel te lang duren. Daarom heeft OGD een motie ingediend waarin de partij het college opdraagt om in plaats van in juli, augustus of september te starten met een haalbaarheidsonderzoek, per direct al te starten met het opstellen van een uitvoeringsplan voor de realisatie van de beweegvoorziening in Zeilberg. Een uitgewerkt plan moet als het aan OGD uiterlijk in de Begrotingsraad van november van dit jaar aan de gemeenteraad van Deurne worden voorgelegd.

De motie van OGD over de beweegvoorziening in Zeilberg staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond 23 april.

Lees ook:

Foto: archief DMG

Neerkantse oud-onderwijzeres Ellen Kusters schrijft boek over haar burn-out: ‘Kinderen zag ik echt als duiveltjes’

Na jarenlang in het basisonderwijs werkzaam te zijn geweest, gaf het lesgeven Ellen Kusters uit Neerkant steeds minder voldoening. Haar wereld kleurde langzaam maar zeker grijzer. Een donkere periode in haar leven brak aan: een burn-out. Over haar ervaring verschijnt in mei het boek ‘Leven na een burn-out’. Het is een herschreven versie van het boek dat zij eerder uitbracht met de titel ‘Er was eens…een juf’

“Terugkijkend op mijn tijd in het basisonderwijs werkte ik eigenlijk al jaren op de automatische piloot, zonder echt te genieten van mijn werk. Sterker nog: ik voelde me al lang niet meer die enthousiaste, vrolijke, lieve en gemotiveerde juf die ik in mijn beginjaren was”, vertelt Ellen. Het lesgeven was voor haar dan ook vooral een opgave geworden.

Kleine duiveltjes
Steeds minder goed kon ze de kinderen in haar klas verdragen. Het werd uiteindelijk zo erg dat ze een hekel kreeg aan de leerlingen. “Ik zag op een gegeven moment alleen nog maar duivelskinderen zitten. Het waren een soort monstertjes. Zo’n verknipt beeld had ik van de kinderen in mijn klas gekregen. Ik kon niet anders meer naar ze kijken. Dat is geen goed teken als je met kinderen werkt.”

“Terugkijkend zie ik dat het allemaal in mij zat en in niemand anders. De grootste les uit die periode is geweest dat je jezelf in de spiegel moet kijken.”

Met collega’s hierover praten durfde Ellen niet. Ze had niet het vermogen om uit te leggen hoe diep dit gevoel zat, omdat het een confronterende gedachten was voor haar. “Ik zag bij collega’s ander gedrag van de kinderen dan wanneer ik zelf voor de klas stond. Daardoor kom je ook in een neerwaartse spiraal terecht. Dat was achteraf een red flag.” Uiteindelijk bespreekt ze haar gevoel toch met haar duo-partner, waarmee Ellen als parttime-leerkracht de klas deelt.

Ook hij bleek een ander gevoel te hebben over de klas dan Ellen. “Ik hoopte eigenlijk op een bevestiging. Of dat hij in ieder geval snapte wat ik zei, zodat we het samen konden oplossen. Maar dat was niet het geval. Dat heb ik hem ook kwalijk genomen. Terugkijkend zie ik dat het allemaal in mij zat en in niemand anders. Alleen gaf ik destijds alles en iedereen de schuld dat ik ziek was geworden. De grootste les uit die periode is geweest dat je jezelf in de spiegel moet kijken.”

Akkefietje met collega
Een lullig akkefietje met een collega zorgde ervoor dat ze brak. Op een ochtend, zo’n acht jaar geleden, werd Ellen wakker met hartkloppingen. Haar man vond het niet verantwoord dat ze zou gaan werken, maar Ellen dacht dat ze wel zou opknappen zodra ze op school zou zijn.

Het was bijna kerstvakantie en ze moest nog anderhalve dag werken. Ze sprak zichzelf de moed in dat ze nog even vol moest houden. Eenmaal op school maakte ze met een praatje met een collega en ging vervolgens haar klas in orde maken. Een andere collega stapte binnen en vroeg goedbedoeld naar hoe het met haar ging. Dat was het moment waarop er bij Ellen iets knapte. 

“Dan merk je pas dat het niet meer gaat. Een andere collega heeft mijn klas overgenomen. Ik ben naar huis gegaan met de gedachte dat ik twee weken rust zou hebben. Ik had geen idee dat het een langdurig traject zou worden. Toen ik wegliep dacht ik wel dat ik dit nooit meer zou doen. Toch is het tegenstrijdig, juist omdat ik dus dacht dat ik na de vakantie wel weer terug zou komen. Maar na de vakantie was ik er nog helemaal niet aan toe en bij de gedachte alleen al om voor de klas te staan, raakte ik helemaal in paniek. Toen heeft mijn man de directeur gebeld om uit te leggen dat ik niet terug zou komen. En dat was het dan.”

Tijd voor verandering
De Neerkantse zag toen ook dat het tijd was voor verandering. “Ik besefte dat ik mijn leven drastisch moest veranderen als ik weer die energieke, vrolijke en enthousiaste Ellen wilde worden. Ik besloot om mijn hart te laten spreken en stopte met mijn werk als juf.” Er volgde een periode die Ellen niet alleen, maar met hulp van anderen doorbracht.

“Een moeilijke en confronterende, maar ook mooie tijd waarin ik mezelf opnieuw leerde kennen.”

Zo was er ook psycholoog Daisy die haar steeds weer een spiegel voorhield, waardoor Ellen voor het eerst echt naar zichzelf durfde te kijken om erachter te komen wat ze precies wilde met haar leven. “Een moeilijke en confronterende, maar ook mooie tijd waarin ik mezelf opnieuw leerde kennen”, aldus Ellen. 

Ze besefte dat ze mensen wilde vermaken met verhalen waarin allerlei maatschappelijke thema’s aan de orde komen. Ook wil Ellen de weg die ze bewandelt met haar lezers delen. “Zie het als mijn avontuur, want het is tenslotte een hele stap om eerst juf te zijn en na twintig jaar mijn leven helemaal overhoop te halen en het roer om te gooien”, vertelt Ellen.

Noodgedwongen herschrijven
Ze schreef haar ervaringen in eerste instantie op in het boek ‘Er was eens…een juf’. Een verhaal dat ze vanuit haar eigen gevoel heeft geschreven, want haar periode van de burn-out en het herstel beschrijft ze in dagboekvorm. Haar levensverhaal staat ook vol met herinneringen aan de periode waarin Ellen begon als juf.

Dat ze het boek nu heeft herschreven is eigenlijk een noodgedwongen keuze. Haar uitgever vertrok met de noorderzon en haar boek was van de één op de andere dag niet meer verkrijgbaar. Ellen was op z’n zachtst gezegd niet blij. “Ik dacht: mijn verhaal is nog steeds actueel. Ik ben daar nog niet klaar mee. Op social media heb ik daarom mijn onvrede geuit. Op die manier ben ik in contact gekomen met Droomvallei Uitgeverij. Zo is het balletje gaan rollen om het boek nieuw leven in te blazen.”

Het nieuwe boek is volgens Ellen eigenlijk een upgrade van de eerste versie. “Bij het herschrijven heb ik meer algemeen beschreven wat voor persoon ik ben en wat de reden is dat ik die burn-out heb gekregen.” Wel heeft ze ervoor gekozen om de stukken in dagboekvorm te behouden in de hoop dat mensen zich daarin herkennen en er wat van kunnen leren. 

‘Ergens in mei’
Het is nog even spannend wanneer het boek precies verschijnt. De hernieuwde versie zou eigenlijk op 1 mei verschijnen, maar de proefdruk heeft vertraging opgelopen. Daardoor laat ook de definitieve versie nog even op zich wachten. Al verschijnt het boek wel ‘ergens in mei’. Voor de enthousiastelingen die niet op het boek kunnen wachten om Ellens verhaal te horen, is er ook nog haar Leef In De Tevreden-tijd

Foto’s: Ellen Kusters