23.9 C
Deurne
dinsdag 1 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home Blog

Terrasconcert in Neerkant gaat niet door vanwege voorspelde hitte

Het optreden van popkoor Musical Voices en muziekverenigingen Sint Willibrordus en Wilona dat gepland stond voor dinsdagavond in Neerkant, is afgelast. “Vanwege de voorspelde hitte is besloten om dit concert geen doorgang te laten vinden”, melden de drie muziekensembles.

Rond het tijdstip van aanvang van het optreden is de verwachte temperatuur nog 34 graden. Dat vinden de organisaties te warm en risicovol voor zowel de muzikanten als het publiek.

Bij het concert met de naam ‘Spelend en Zingend de Zomer in’ was het de bedoeling dat het popkoor en de muziekverenigingen uit Neerkant en Helenaveen zouden optreden op het terras van café De Peet. Ook leerlingen van basisschool Sint Willibrordus zouden daarbij aansluiten.

Foto: archief DMG

[VIDEO] SPV Vlierden trapt jubileum af met wedstrijd tegen Helmond Sport: ‘Wij doen het als klein clubje samen’

Hoewel de wedstrijd tegen Helmond Sport met 0-5 werd verloren, heerste er zaterdag op Sportpark Hoge Zijde in Vlierden toch een positieve en feestelijke sfeer. Vanwege het 75-jarig bestaan van de club trapte SPV het jubileumseizoen af met de match tegen de Helmonders.

Voorzitter Thomas Koolen is trots op het evenement dat de voetbalclub heeft georganiseerd: “Het is voor ons als kleine club best wel wat om zo’n 1.500 mensen op ons sportpark te ontvangen. Je ziet dat iedereen binnen de vereniging de handen uit de mouwen steekt. Het is een supermooie kickoff van ons jubileumseizoen.”

Tekst gaat verder onder de video.

SPV, oftewel de Sint Paulus Voetbalvereniging Vlierden, werd in 1927 opgericht door onderwijzer Piet Jacobs. Doel was: ontspanning bieden aan de jeugdleden van de R.K. Drankbestrijders, een vereniging voor geheelonthouders. Na de Tweede Wereldoorlog werden op de wei achter de caféboerderij van Piet Thijssen regelmatig voetbalwedstrijden gespeeld.

De opbrengst van de entree was bestemd voor het Katholiek Thuisfront ter ondersteuning van de Nederlandse soldaten die uitgezonden waren naar het voormalig Nederlands-Indië, waaronder achttien jongens uit Vlierden. Na hun terugkeer werd op 25 april 1951 de oprichtingsvergadering van de huidige Sint Paulus Voetbalvereniging Vlierden gehouden. De club ging op 17 juni 1951 officieel van start met een vriendschappelijke wedstrijd.

Foto: Roos Knijnenburg

Gemeente activeert lokaal hitteplan voor dinsdag en woensdag: fietspaden en wegen in Deurne worden besproeid

Gemeente Deurne activeert dinsdag en woensdag het lokaal hitteplan vanwege de voorspelde hoge temperaturen. Dit betekent dat op die dagen betonnen wegen en fietspaden worden besproeid met water. Dat gebeurt ook op alle rotondes.

De gemeente zet twee watertonnen en een trekker in om de wegen en paden af te koelen, zodat de betonnen platen niet uitzetten en omhoogkomen.

Vooral op de paden langs de Bakelseweg en Milhezerweg komt het tijdens hete perioden regelmatig voor dat het fietspad bijna een soort springschans wordt. Eerder deze maand gebeurde dit nog op de Bakelseweg en werden door de gemeente hekken en een knipperlicht geplaatst om fietsers te waarschuwen voor de gevaarlijk situatie.

Foto: gemeente Deurne

Auto raakt van de weg en belandt in sloot naast Bakelseweg in Deurne

Een vrouw is maandagmiddag op de Bakelseweg in Deurne rond 15.05 uur met haar auto in een sloot beland. De automobiliste raakte hierbij gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer moest assisteren om de bestuurster uit de auto te kunnen bevrijden.

Het is nog niet bekend waardoor het voertuig van de weg is geraakt. Ook staat nog niet vast of de auto bij het incident wel of niet tegen een boom is gebotst. De personenwagen raakte zwaar beschadigd.

Foto’s: Harrie Grijseels

Twee nieuwe padelbanen geopend bij TC Deurne: ‘Het is de snelst groeiende sport van Nederland’

Er kon al een aantal dagen worden gespeeld op de twee nieuwe padelbanen van TC Deurne, maar sinds zondagochtend zijn ze nu ook officieel geopend. Aansluitend vond een demonstratiewedstrijd plaats, zodat alle aanwezigen meteen goed konden zien hoe het spel gespeeld moet worden.

Het spel wordt meestal gespeeld met vier spelers en lijkt nog het meeste op een combinatie van tennis en squash. Het speelveld is ongeveer 25 procent kleiner dan een tennisveld. De sport is ontstaan in 1969 in het Mexicaanse Acapulco. De rijke zakenman Enrique Corcuera heeft de sport bedacht omdat hij thuis niet genoeg plaats had om een tennisbaan aan te leggen.

Jongeren
In ons land groeit het aantal padelbanen de afgelopen jaren in rap tempo. “Het is vooral een heel toegankelijke sport. Dat is denk ik wat de populariteit verklaart”, zegt bestuurslid Xander Hendrickx van TC Deurne. Hij legt uit dat de club met de twee nieuwe banen ook wil inspelen op de wensen van de jeugd. “Ik denk dat je mee moet met de tijd om ook veel jongeren te kunnen aantrekken die padellen leuker vinden dan tennis.”

Hendrickx ziet dat er veel vraag is naar plek om de padelsport te beoefenen: “Het is de snelst groeiende sport van Nederland en nu dus ook volop te spelen bij TC Deurne. De dynamische racketsport combineert het beste van tennis en squash en kan door jong en oud worden gespeeld.”

Gezonde groei
De club heeft voor de twee padelbanen één tennisveld op moeten offeren. Toch verwacht het bestuur niet dat iedereen bij TC Deurne nu ineens alleen gaat padellen: “Er zullen zeker tennissers gaan padellen, maar we hebben een gezond ledenaantal van ruim 400 met een gelijkmatige leeftijdsverdeling en we streven ook zeker naar een mooie verdeling tussen padel en tennis.”

Het padelspel kan bij de Deurnese vereniging niet alleen worden gespeeld wanneer het stralend weer is zoals bij de opening, maar ook in de rest van het jaar. “Je kan in principe het hele jaar door bij ons tennissen en padellen, behalve als het hard heeft gevroren of wanneer er sneeuw ligt op de baan. Onder alle andere weersomstandigheden kun je gewoon doorspelen”, zegt Hendrickx.

Open Padeltoernooi
Om de padelspelers in Deurne meteen een uitdaging te geven, startte zondag ook meteen het eerste Open Padeltoernooi van TC Deurne dat gespeeld wordt tot 6 juli. Voor wie de sport nog onder de knie wil krijgen, of zijn of haar spel wil verbeteren, heeft de club de gecertificeerde trainster Jona Jacobs klaarstaan. “Of je nu beginner bent of al wat ervaring hebt: Jona biedt trainingen op elk niveau en zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt op de baan”, legt het bestuur van de club uit.

Leden van TC Deurne kunnen voor een vast bedrag per jaar onbeperkt gebruikmaken van zowel de nieuwe padelbanen als de tennisbanen. Tijdens de zomer heeft de club ook de Summer Challenge waarmee mensen in de vakantieperiode voor 40 euro kunnen kennismaken met de twee sporten. Zo kun je padel en tennis uitproberen en kijken of het bevalt.

Wil je meer weten over het lidmaatschap, trainingen of andere mogelijkheden bij TC Deurne? Kijk dan op tcdeurne.nl of stuur een email naar info@tcdeurne.nl.

Foto’s: TC Deurne

Scooterrijder gaat onderuit op Langstraat in Deurne en raakt lichtgewond

Een scooterrijder is maandagmiddag rond 14.10 uur ten val gekomen op de Langstraat in Deurne. De bestuurder raakte daarbij lichtgewond.

Hij kon in een ambulance aan zijn verwondingen worden geholpen en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Foto’s: Harrie Grijseels

Dinsdag en woensdag code oranje voor regio Deurne vanwege extreme hitte en slechte luchtkwaliteit

Het RIVM heeft voor dinsdag en woensdag code oranje afgekondigd voor het zuidoosten van Nederland vanwege extreme hitte. De temperaturen in de regio Deurne kunnen dinsdag oplopen tot 38 graden en op woensdag kan het kwik opnieuw stijgen tot rond die temperatuur.

Naaste de hitte wordt ook gewaarschuwd voor de slechte luchtkwaliteit in Noord-Brabant op dinsdag en woensdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog, kunnen hier last van hebben. Het RIVM adviseert hen binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. “Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is”, aldus het RIVM.

Tropisch
Maandagmiddag wordt het in de regio Deurne al tropisch warm, met maximumtemperaturen van tot 32 graden. Dinsdag komt daar nog een schepje boven met plaatselijk 38 graden. In de nacht naar woensdag blijft het in het zuidoosten erg warm met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Woensdag wordt het in Deurne opnieuw tropisch warm met maximumtemperaturen van boven de 35 graden en plaatselijk 38 graden. Woensdagavond koelt het van het westen uit af.

Benauwd
Het RIVM waarschuwt dat iedereen door de hitte klachten kan krijgen zoals uitdroging en oververhitting. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen risico. “Doe geen zware lichamelijke activiteiten tussen 12.00 en 18.00 uur. Er is weinig wind, veel zon en het kan benauwd aanvoelen”, zegt het RIVM.

Foto: DMG

Mario werd nog geen 60, maar heeft voor het dubbele geleefd

Hij was haar grote liefde. Haar eerste liefde ook. Dus toen Fiona’s man Mario Wijnen op 11 oktober 2020 op 58-jarige leeftijd overleed aan longkanker was het verdriet enorm. Maar een paar jaar geleden gebeurde er iets moois. Er kwam een nieuwe liefde in haar leven. Bart. En het fijne is dat Mario hoopte dat dat zou gebeuren.

Fiona Wijnen-Haazen uit Zeilberg was lid van de jongerensociëteit Den Uitloat waar ze de bijna tien jaar oudere Mario Wijnen, die daar leiding gaf, leerde kennen. Het was liefde op het eerste gezicht, geen ontkomen aan. “Maar dat leeftijdsverschil was wel een dingetje, zeker in die tijd. We hebben lang om elkaar heen gedraaid maar in 1989 kregen we verkering. In 1995 zijn we getrouwd.”

Ze konden hun geluk niet op toen hun liefde werd bekroond met de geboorte van zoon Luuk (24) en dochter Julia (20). Fiona: “De kinderen waren zijn alles. Hij was een hele lieve, zorgzame papa die altijd tijd vond en maakte voor ze. En dat, terwijl we hard werkten en het druk hadden met de zaak die we samen met mijn broer van mijn vader en moeder hadden overgenomen. Een eigen zaak, daar ben je nou eenmaal 24 uur per dag bezig.”

“Hij was overal bij en reed ze overal naartoe.”

Of het nou om het ouderspreekuur op school ging, de voetbalwedstrijden van Luuk of het paardrijden van Julia: Mario was betrokken. “Hij was overal bij en reed ze overal naartoe. Daar genoot hij van. Op hun verjaardag ’s morgens zingen aan hun bed wat we tot aan zijn overlijden hebben gedaan, het Engelse ontbijt op zondagochtend, een filmpje kijken op de bank, kamperen, sporten. Hij was degene die van alles met ze ondernam en met ze bezig was.”

Fiona schetst een beeld van een mooi, hecht en warm gezin. “Dat waren we ook, we hadden het ontzettend fijn met elkaar. Dat ging echt niet vanzelf, hoor we hebben genoeg discussies gehad, maar we maakten wel bewuste keuzes. Door ons naast het werk te richten op de kinderen en elkaar. We hebben de meest prachtige reizen gemaakt met z’n viertjes, naar Cuba, Nieuw-Zeeland. Er zijn zoveel mooie herinneringen en die koester ik.”

DMG-Carnavalskraker
Je snapt niet waar hij de tijd vandaan haalde, maar Mario was ook zeer actief binnen de Zeilbergse en Deurnese gemeenschap. Velen kennen hem. “Hij heeft de lokale omroep DMG (Deurne Media Groep) mee opgericht, was leider van Luuks voetbalteam, was betrokken bij carnavalsvereniging De Pottenbakkers waar hij in 2008 de 44ste jubileumprins van was, maakte muziek, cd’s, zo kan ik nog wel even doorgaan”, somt Fiona op. Hij was ook de bedenker en initiatiefnemer van de verkiezing van de DMG-Carnavalskraker, die nog elk jaar wordt gehouden. Fiona reikt sinds enkele jaren de wisselbokaal uit bij de liedjeswedstrijd.

“Mario was echt een duizendpoot met een groot, sociaal hart. Hij heeft binnen het bedrijf veel gedaan voor mensen die minder goed meekunnen op de arbeidsmarkt. Dat hij iets voor die groep kon betekenen, deed hem veel en zag hij als een kroon op zijn werk. Drie weken voor zijn overlijden heeft hij nog een koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn verdiensten, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daar was hij trots op. En wij ook.”

“Hij was zo krachtig en mopperde of klaagde nooit.”

Toen Mario ziek werd en eind 2019 de diagnose longkanker kreeg, knokte voor wat hij waard was. “Alles heeft hij gedaan”, vertelt Fiona. “Hij dacht dat hij ‘het’ wel kon tackelen. Hij was zo krachtig, mopperde of klaagde nooit en vierde zelfs nog vier dagen carnaval terwijl hij al doodziek was.”

Op die pure wilskracht wist Mario de tijd die hem nog restte met een paar maanden te verlengen. “Door chemo, immunotherapie en zoveel mogelijk te sporten. We zijn zelfs nog op vakantie geweest. En hebben in die periode, ook noodgedwongen door corona, veel tijd doorgebracht met z’n vieren. Een soort van pech en geluk tegelijkertijd. We hadden het over zijn dood, hoe hij het wilde, zonder over zijn graf heen te willen regeren. Ja, daar kon hij goed over praten en dat hebben we ook veel gedaan.”

“Hij was niet bang om dood te gaan, maar vond ons achterlaten moeilijk.”

In het najaar van 2020 ging het snel, was er geen stoppen meer aan. “Hij was op en vertelde dat hij het moeilijk vond om ons achter te laten, maar niet bang was om dood te gaan. Veel te jong, ja. Een goede vriend wist het op het afscheid van Mario mooi te verwoorden: hij is maar 58 geworden maar heeft voor het dubbele geleefd. En zo zie ik dat ook. Hij heeft heel veel zaadjes geplant en die bloeien nog steeds.”

Op 11 oktober aanstaande, precies vijf jaar na het overlijden van Mario, wordt er samen met zijn vrienden een benefietconcert georganiseerd in gemeenschapshuis Den Draai ter ere van hem. De opbrengst gaat naar het KWF. Natuurlijk is Fiona erbij, samen met de kinderen en Bart. “Mario heeft me op hart gedrukt niet alleen te blijven. Hij heeft me letterlijk gevráágd niet alleen te blijven. Dus ik weet dat het goed is. En dat hij mij deze nieuwe liefde absoluut gunt.”

Lees ook:

Zeilberg verkiest Mario Wijnen postuum tot Pottenbakker van het jaar

Zeilberg neemt groots afscheid van ‘hun’ Mario Wijnen

Bron: Omroep Brabant Tekst: Jacky Goossens

Foto’s: Fiona Wijnen-Haazen/Josanne van der Heijden

KHD sluit seizoen verfrissend af met drie concerten onder stralende zon

Onder een stralende zon gaven de leden van Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) zondag drie optredens in de open lucht op verschillende locaties. Het eerste concert vond plaats in de groene en schaduwrijke tuin van Museum De Wieger. Daarna volgden de optredens in het Tuinpad Park en op het Martinetplein, waar de muzikanten in de volle zon speelden. Gelukkig werd er voor de KHD-leden goed gezorgd en werden ze regelmatig voorzien van een flesje koud water.

Het was dit jaar voor het eerst dat de verschillende groepen van de KHD hun seizoenafsluiting in drieën hadden verdeeld. Hierbij werden er drie concerten gegeven langs de ‘culturele kilometer’ van Deurne. De toehoorders konden kiezen: één van de concerten bijwonen of alle optredens meemaken door telkens mee te wandelen met de harmonie naar de volgende plek.

Hoge bomen
Rond 13.30 uur begonnen de jongste leden van de KHD in de tuin van De Wieger. Bij het optreden van de blokfluiters, het Jeugdensemble en Slagwerkensemble konden zowel de muzikanten als het publiek door het vele groen en de hoge bomen in de museumtuin nog een redelijk koel plekje vinden. Tijdens dit concert werden ook de jeugdspeldjes uitgereikt aan een aantal jeugdleden.

Aansluitend gingen de slagwerkgroepen al spelend voorop richting het Tuinpad Park. Daar hadden nog meer toehoorders zich al verzameld in de schaduw voor het optreden van de Jeugdslagwerkgroep en Het Tweede Orkest (H2O).

Tropische omstandigheden
Met opnieuw de slagwerkers voorop trok de stoet vervolgens naar het Martinetplein, waar het publiek kon genieten van een concert door de volledige harmonie. De bezoekers konden nog enige beschutting tegen de hete zon vinden onder de parasols op het terras, maar de muzikanten moesten de muziekstukken spelen onder tropische omstandigheden.

Tijdens dit optreden kregen de toehoorders ook meteen een voorproefje van het nieuwe muziektheaterstuk Oh My God (OMG), dat de KHD op 31 oktober en 1 en 2 november gaat uitvoeren in Cultuurcentrum Deurne, samen met andere verenigingen.

Maarten Manders
Ter afsluiting vond de jaarlijkse uitreiking van de Jan van Cuijk-Bokaal plaats. Deze wisseltrofee die sinds 2007 wordt uitgereikt door de jeugdcommissie, ging deze keer naar Maarten Manders. De instructeur van de slagwerkgroepen krijgt de erkenning omdat hij al 13 jaar verbonden is aan de KHD en daarbij de jeugdafdeling verder heeft weten te ontwikkelen.

Manders weet volgens de jeugdcommissie de jongeren op een inspirerende manier enthousiast te maken voor diverse percussie-instrumenten. Hierdoor wordt er tegenwoordig bij de slagwerkgroep niet alleen gespeeld op trommels, maar bijvoorbeeld ook op de marimba, xylofoon en conga.

Foto’s: Harold van der Burgt

Bewoners Schubertstraat maken van nood een deugd; pootjebaden door gesprongen waterleiding

Geen water uit de kraan, maar wel in de straat. Dat is wat de bewoners van de Schubertstraat in Deurne zondagavond rond 21.30 uur overkwam. Door een gesprongen leiding stond het wegdek op verschillende plaatsen onder water.

Hierdoor viel in de wijk grotendeels de druk weg en zaten diverse mensen zonder stromend water, behalve dan in de straat. Enkele wijkbewoners maakten van de nood een deugd en gebruikten het door de straat stromende water om pootje te baden en zo wat af te koelen van het hete weer. Medewerkers van Brabant Water zijn ingeschakeld om het lek te repareren.

Foto’s: Laura van Leensel

Deurnese vader en zoon wandelen samen Kennedymars Someren voor goede doel

Arno Knapen (50) en zijn zoon Corné (17) uit Deurne lopen samen de Kennedymars Someren voor het goede doel én om hun onderlinge band te versterken. Komende zaterdag staat het duo klaar om geld in te zamelen voor het KWF. Vader en zoon doen onder meer mee als eerbetoon aan hun (groot)moeder die uitbehandelde leukemie heeft.

Vader en zoon hebben hun hart verloren aan wandelen, legt Arno uit: “Sinds een paar jaar wandel ik om in vorm te blijven. Vanwege een knieblessure kan ik niet meer hardlopen wat echt mijn passie was. Uiteindelijk ben ik dus bij wandelen uitgekomen. Vrijwel dagelijks loop ik 45 minuten. Sinds een tijdje krijg ik daarbij gezelschap van mijn zoon Corné.”

Arno’s zoon had een andere reden om voor wandelen te kiezen, al speelde opnieuw een blessure een rol. “Mijn zoon werd op een gegeven moment uitgedaagd voor een gevecht, maar besloot om die confrontatie uit de weg te gaan. Iets waar ik heel trots op ben. Vechten lost niets op en ik ben zelf ook niet uit op confrontaties. Mooi om te zien dat mijn zoon er hetzelfde instaat. Afijn, hij was zo boos dat hij werd uitgelokt dat hij zijn woede bekoelde tegen een muur. Daarbij brak hij zijn pols”, zegt hij.

Hoofd leeg maken
Corné moest zelfs geopereerd worden, maar wegens allerlei redenen werd de operatie alsmaar uitgesteld waardoor hij een half jaar met een gebroken pols liep. “Uiteindelijk pakte Corné het wandelen op om zijn hoofd leeg te maken. Dat beviel zo goed dat we besloten om samen erop uit te trekken. Sindsdien wandelen we samen”, legt Arno uit.

Wandelen is meer dan een hobby geworden voor vader en zoon. Het is ook hun moment samen, legt Arno uit: “Zijn moeder en ik zijn gescheiden, dus woont Corné afwisselend bij één van ons. Als hij bij mij is, pakken we onze wandelschoenen en trekken we erop uit. Het is erg mooi om dit met mijn zoon te doen. De laatste tijd wandelen we veel samen en dat brengt ons dichterbij elkaar. We voeren waardevolle gesprekken over het leven en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Wandelen heeft me zoveel gebracht.”

Dankbaar
“Als ik Corné over zijn passie voor wandelen hoor praten, zie ik hem stralen. Dat is zo mooi om te zien”, legt Arno uit. Hij was niet de enige die dit zag. “Op een gegeven moment opperde iemand uit onze omgeving het idee om samen de Kennedymars te lopen. Waarom niet? We besloten om het gewoon te gaan doen en de tocht van tachtig kilometer af te leggen. Daarnaast besloten we om geld in te zamelen voor het goede doel. Mijn moeder – Corné’s oma – heeft leukemie en we willen geld voor het KWF inzamelen.”

Ondertussen hebben vader en zoon 365 euro bijeengebracht. “Dat bedrag mag zeker meer worden. We zijn sowieso enorm dankbaar voor alle donaties”, besluit Arno. Doneren kan via doneeractie.nl.

Foto: Arno Knapen

Deurnese ouderen met een ijsje in het donker door extreme hitte: ‘Gemak houden’

De gordijnen, deuren en ramen bij het verzorgingstehuis SamenThuis in Deurne zijn zondagochtend potdicht terwijl de airco en ventilatoren overuren draaien. De hoogbejaarde bewoners zijn een kwetsbare groep tijdens de extreme hitte die ook de komende dagen nog aanhoudt. Een hitteprotocol in het verzorgingstehuis moet voorkomen dat de ouderen bezwijken onder de hoge temperaturen. “We zorgen extra goed voor de bewoners en voor onszelf”, zegt verpleegkundige Monique Dankers.

In het donker zitten de hoogbejaarde bewoners van het verzorgingstehuis zondagochtend aan de koffie en thee. “We houden de ruimtes koel door de ramen te verduisteren, de ramen en deuren gesloten te houden en de airco en ventilatoren aan te zetten”, vertelt verpleegkundig teamleider Monique.

“Vanaf eerste hoge temperaturen extra waakzaam.”

Met een gemiddelde leeftijd van 90 jaar zijn de bewoners in Deurne een kwetsbare groep tijdens de verwachte hittegolf. “Wij zijn vanaf de eerste hoge temperaturen extra waakzaam. Het RIVM heeft een hitteplan aangekondigd, maar zelf hebben wij ook een hitteprotocol”, vertelt de verpleegkundige.

IJsjes
Bewoners worden luchtig gekleed door verpleegkundigen en worden nog vaker voorzien van een verfrissend glaasje drinken. Om het hoofd extra koel te houden, worden er zondag ijsjes uitgedeeld. “Het smaakt lekker en ik kan het hoofd koel houden”, zegt bewoner Ron.

Anny heeft iets meer moeite met de warme dagen. “Ik heb veel last van de hitte, maar met de gordijnen dicht is het aangenaam. Ik drink ook veel en doe weinig actiefs. Normaal is er in de zaal wel iets te doen, maar nu hebben we een aangepast programma. Je moet je gemak houden met dit weer”, zegt ze.

Ondanks het aangepaste programma verliezen de bewoners elkaar niet uit het oog op warme dagen. “Je moet rustig blijven, maar je kan wel een praatje met iemand maken en er voor elkaar zijn”, beslist Ron.

“Bewoners die naar buiten gaan, komen snel terug.”

De 90-jarige Anita komt de hete dagen wel door in het verzorgingstehuis. “Bewoners die toch even naar buiten willen, komen al snel weer terug naar binnen. Ik kan gewoon puzzelen op hete dagen en ben al met mijn dertigste puzzelboek bezig in de vijf jaar dat ik hier woon.”

Voldoende drinken
De bewoonster vindt het fijn dat de verpleegkundigen een extra oogje in het zeil houden op warme dagen. “We raden mensen af om naar buiten te gaan en moeten sommige bewoners extra aansporen om voldoende te drinken”, vertelt Monique. De verpleegkundigen nemen op warme dagen zelf ook iets vaker pauze. “We hebben flessen water op zak en gaan op tijd zitten. We zorgen extra goed voor de bewoners én voor onszelf”, zegt ze.

In andere verzorgingstehuizen in de provincie gelden de komende dagen ook hitteprotocollen. Zo zorgen Archipel met verpleeghuizen rondom Eindhoven en Savant en de Zorgboog in Helmond voor voldoende drinkwater en verkoeling in de verzorgingstehuizen. Bij Archipel is er bij extreme hitte een tropenrooster waardoor verpleegkundigen eerder beginnen en bewoners eerder uit bed worden gehaald.

Bron: Omroep Brabant Tekst: Evie Hendriks & Jan Waalen

Foto: Pixabay