19.5 C
Deurne
maandag 28 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home Blog

[VIDEO] ‘Zomer in de Peel’ checkt de sfeer bij alle festivals in de regio

Acht weken lang gaan de reporters van DMG, Dit is Helmond en SIRIS op pad om een bezoek te brengen aan de vele festivals en andere evenementen die er in onze regio plaatsvinden. In de nieuwste aflevering van ‘Zomer in de Peel’ staan de Kasteeltuinconcerten in Helmond en het Zum Schluss Outdoor Festival in Someren centraal.

Bij dat laatste festival waren naast Deurnese artiesten als Emptyfield, Craniax & MC Dean en dj-duo Durgedraaid, ook veel bezoekers uit onze gemeente aanwezig. Check in de videobeelden of je jezelf of bekenden tegenkomt. Daarnaast krijg je van het publiek de laatste festival-hacks. Handig voor jouw volgende bezoek aan een evenement.

In deze aflevering zie je ook een interview met de Rousers, die optraden bij de Kasteeltuinconcerten. De band trakteerde de bezoekers op een breed repertoire aan covers, maar dan wel in een geheel eigen jasje. Ook in de Helmondse kasteeltuin wordt het publiek gevraagd naar handige festival-hacks.

Deze ‘Zomer in de Peel’ wordt afgesloten met de ‘Zwaaicam’, het onderdeel waarbij de festivalbezoekers hun handen kunnen laten wapperen naar de kijkers thuis.

Foto: DMG

Huurder van stalboxen moet van rechter onbetaalde rekeningen voldoen aan Green Valley Estate

De huurder van achttien stalboxen en een chalet moet van de rechter een aantal onbetaalde rekeningen alsnog betalen aan Green Valley Estate in Deurne. In totaal gaat het inclusief de rente en incassokosten om 11.877,22 euro. Ook moet de man de proceskosten van ruim 1.100 euro vergoeden.

Het verweer van de huurder tegenover de rechtbank Zeeland-West-Brabant was dat hij alle facturen al had betaald en geen bedrag meer aan Green Valley Estate verschuldigd was.

Geen reactie
Na mondelinge behandeling van de zaak op 13 februari kregen beide partijen van de rechtbank de gelegenheid om aanvullende stukken in te brengen en standpunten nader toe te lichten. De huurder liet echter voor het verstrijken van de reactie-termijn op 2 april niets van zich horen. “Op diezelfde datum is aan de huurder een brief verzonden dat er geen reactie van hem is ontvangen en dat er een vonnis zal worden uitgesproken”, aldus de rechtbank.

Twee dagen later meldde de man dat hij de eerste brief niet had ontvangen. Daarop is opnieuw een brief gestuurd aan de huurder, maar daar reageerde hij ook weer niet tijdig op. “De brief is op 8 april naar hetzelfde adres verstuurd waar de dagvaarding is betekend en waar de eerdere brieven naar toe zijn gestuurd. Toch is van de zijde van de huurder geen reactie ontvangen”, meldt de rechter.

Voldoende onderbouwd
De man heeft zich volgens de rechtbank daarmee zelf de mogelijkheid ontnomen om zijn standpunten nader toe te lichten. De kantonrechter oordeelde dat Green Valley Estate met de overgelegde factuur en aanmaning haar vordering voldoende heeft onderbouwd. De huurder heeft zijn verweer dat hij de factuur al had betaald volgens de rechtbank niet kunnen bewijzen: “Ondanks het feit dat hij daartoe meermaals in de gelegenheid is gesteld.”

De rechter veroordeelde de huurder daarom om aan Green Valley Estate een bedrag te betalen van 8.372,58 euro, plus 2.711,01 euro aan rente en de proceskosten van 1.181,39 euro.

Foto: Pixabay

Zwerfkat in Koolhof na half jaar eindelijk gered; ‘Ik ben zo blij dat Jumbo nu veilig is’

De zwerfkat die al een half jaar door wijkbewoners in de Koolhof in Deurne van eten en drinken werd voorzien, is maandag eindelijk opgehaald door een stichting die gespecialiseerd is in de opvang van katten. Eerder hadden omwonenden zelf al verschillende keren geprobeerd het dier te vangen, maar dat liet de kat niet toe.

“Ik ben zo blij dat hij nu veilig is”, vertelt Yvonne van Bommel. Ze was één van de mensen die zich ontfermden over de kater die sinds februari verbleef in de buurt van de Jumbo-supermarkt aan de Schelde. “De stichting die hem nu heeft meegenomen, is een gecertificeerde organisatie die veel ervaring heeft met dit soort gevallen. Ze hadden hem binnen een half uur gevangen en hebben hem meteen een kuur gegeven tegen vlooien en hem ontwormd.”

Zorgen
Van Bommel maakte zich steeds meer zorgen over de kat, die ze al liefkozend de naam Jumbo had gegeven: “Nu zijn de temperaturen nog wel te doen voor zo’n dier om in de buitenlucht te verblijven, maar je moet er toch niet aan denken dat dit nog had voortgeduurd tot in de herfst of winter. Daarnaast was niet duidelijk of hij misschien ziektes onder de leden had.”

Daarom nam ze contact op met verschillende instanties, maar die gaven geen gehoor of zadelde Yvonne op met het vangen van Jumbo. “Ik heb de laatste paar dagen zoveel gebeld om te proberen een oplossing te vinden. De dierenambulance die verantwoordelijk is voor gemeente Deurne wilde wel een vangkooi plaatsen, maar als hij beschadigd werd of meegenomen, dan waren de kosten voor mij.”

Luisterend oor
Bij de medewerkers van een stichting uit Veldhoven vond Van Bommel uiteindelijk wel een luisterend oor. Ze vertelde hen welke pogingen ze allemaal al had ondernomen en dat er mensen in de buurt waren die het katje liever niet zagen en het eten weg pakten. “Dat kan natuurlijk niet”, zeggen de medewerkers van de Veldhovense organisatie. “Hij had gewoon hulp nodig. En die krijgt hij nu. Hij mag aansterken en eens even bekomen.”

Na het vangen van de kat bleek dat het dier een litteken op z’n neus en oog had. “We weten niet of iemand lelijk tegen hem gedaan heeft of dat hij strijd met een andere kater heeft gehad. Maar dit alles is nu verleden tijd en we gaan goed voor hem zorgen”, aldus de specialisten van de opvang.

“Ik zou het liefst het van de daken schreeuwen dat er nu een einde is gekomen aan deze schrijnende situatie. Gelukkig is Jumbo nu in goede handen en hopelijk wordt er snel een liefdevolle nieuwe eigenaar voor hem gevonden”, besluit Yvonne.

Lees ook: Buurtbewoners ontfermen zich over zwerfkat in Koolhof: ‘Ik breng Jumbo al half jaar lang elke dag eten’

Foto’s: Yvonne van Bommel

Zeilberg maakt zich op voor jaarlijkse kermisfeest met dit keer primeur van WK sleurhut trekken

Het kerkplein en de Blasiusstraat in de Zeilberg zijn komend weekend weer het toneel van het jaarlijkse kermisfeest. Naast de attracties zijn er diverse muziekoptredens bij de horecagelegenheden, zoals de cafés De Kroeg en Bright Side. Deze keer vindt er tijdens de Zeilbergse kermis ook een heus wereldkampioenschap plaats, namelijk het WK sleurhut trekken.

Traditiegetrouw komt PSV-mascotte Phoxy zaterdag rond 18.45 uur langs om het officiële startsein te geven van de kermis. Hierbij worden ook een aantal gratis kaartjes voor de attracties uitgedeeld. Dit jaarzijn dat onder andere de Luckie Cranes, Autoscooter, Babysport, Lucky Duck, Shooting Hall en Calypso. Ook zijn er verschillende eetgelegenheden zoals de loempiakraam en de stand van Nougat suikerwerken.

Pokémon-prijzen
Op zondag loopt clown Makkie op de kermis rond en gaat hij de bezoekers weer vermaken met zijn grappen en grollen. Voor kinderen vanaf 6 jaar wordt er op maandagmiddag de Pompidom-puzzeltocht gehouden. Hierbij kunnen de jonge deelnemers vanaf 15.00 uur diverse Pokémon-prijzen winnen.

Bij De Kroeg beginnen de kermisfestiviteiten al op vrijdag om 19.00 uur met muziek van het huis-dj-team. Daarbij wordt voor leden ook de spaarkas geledigd. Zaterdag zijn er vanaf 20.00 uur optredens van de bands Replay60 en The KivVen. Op zondag wordt de kermis voortgezet bij De Kroeg met vanaf 15.00 uur een matinee-feest. In de avond staat de band Zit ‘r Dik In op het podium.

Laatste avond Apollo en De Kroeg
Maandag verzorgt Fiesta Orkesta vanaf 18.00 een live-optreden bij De Kroeg. Op dinsdag wordt de kermis afgesloten door de huis-dj’s met een Tissue Party. Dit is meteen de laatste avond van Apollo en De Kroeg, waarbij de turquoise Apollo-event-munten nog kunnen worden ingeleverd.

Ook in Café Bright Side wordt de Zeilbergse kermis gevierd. Hiervoor wordt de zaal omgetoverd tot een tropische beachclub en wordt buiten een feesttent opgebouwd. Tijdens de vijf kermisdagen zijn er diverse liveoptredens van artiesten als Russo, Samuel Welten, Senna, Daddy’s Playground en Emptyfield. Op maandag is er vanaf 14.00 uur het Classic Matinee met Kees Plat, We Two en Hans d’n Brabander.

Sleurhut
Dinsdag vindt vanaf 16.00 uur het WK sleurhut trekken plaats bij Café Bright Side. Hierbij moeten teams het tegen elkaar opnemen door een caravan aan een touw voort te trekken. Aan het eind van het parcours ligt een helling waar de sleurhut overheen moet. Als de deelnemers dit voor elkaar krijgen, klinkt een luchthoorn en zijn ze een ronde verder. Na elke ronde wordt de caravan verzwaard en krijgen de teams een minder lange aanloop naar de helling. Uiteindelijk blijft er één team over dat zich wereldkampioen sleurhut trekken mag noemen.

Bij Den Draai kan tijdens de Zeilbergse kermis op dinsdag worden gekaart. De organisatie van het toepconcours op het terras van het gemeenschapshuis is in handen Spaarkas ’t Vertierke. Er zijn verschillende vleesprijzen te winnen van slagerij Bouwmans. De aanvang is om 14.00 uur en het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Bij slechte weersomstandigheden vindt het concours binnen plaats bij Den Draai.

Foto: Harold van der Burgt

Deurnese Marijn Manders grijpt naast eretitel; Mooiste Truck van Nederland is van Rick van der Wijst uit Zeeland

Vrachtwagenchauffeur Marijn Manders uit Deurne die met zijn MAN TGX was genomineerd voor de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland, moet genoegen nemen met een tweede plaats in de categorie ‘open voertuigen’. Tijdens het Truckstar Festival in Assen werd zondagmiddag bekend dat de titel gaat naar een andere Brabantse chauffeur. De Scania S660 van Rick van der Wijst uit Zeeland werd door de jury unaniem gekozen als winnaar.

Manders vindt het jammer dat hij niet hoger is geëindigd, maar is met de tweede plaats in zijn categorie zeker niet ontevreden: “Het belangrijkste is dat we er met zijn allen veel schik in hadden.”

Aanpassingen
De 24 trucks, waaronder die van Marijn, werden uitgebreid in de spotlight gezet. De vakjury inspecteerde alle voertuigen uitgebreid en stelde de eigenaren diverse vragen. “De juryleden wilden bijvoorbeeld weten welke aanpassingen er waren gedaan aan de wagen en waarom”, vertelt Manders. De genomineerde trucks waren door de lezers van het tijdschrift Truckstar gekozen.

De winnaar van dit jaar komt uit het Brabantse Zeeland. “Zelfs het pennenbakje heeft een gouden biesje,” lacht Rick van der Wijst. “Het is totale gekte, maar ik wil nu eenmaal de allermooiste truck van Nederland hebben. Ik wil er eigenlijk niet over nadenken hoeveel tijd en energie we erin hebben gestoken. Maar ik houd gewoon van mooie vrachtwagens. Het levert me allemaal niks op, integendeel. Dit kost enorm veel energie, geld en tijd. Maar ja, je kunt maar een hobby hebben.”

‘Vakwerk pur sang’
De jury prees zijn Scania LZV-combinatie met opmerkingen als: ‘tot in het detail verzorgd.’ Vooral het interieur met krokodillenleer maakte indruk en werd omschreven als ‘uniek in zijn soort.’ Ook de combinatie van het spuitwerk, de ronde onderbouwdelen en de uniform doorgevoerde verlichting werd geroemd: ‘vakwerk pur sang’.

Foto’s: Truckstar Magazine

Arriva mag na 2026 opnieuw 12,5 jaar lang busvervoer in Oost-Brabant verzorgen

Arriva blijft het busvervoer verzorgen in Oost-Brabant. De provincie heeft afgelopen week de ov-concessie Oost-Brabant, met een contractwaarde van 1,6 miljard, opnieuw aan het vervoersbedrijf gegund. Dit betekent dat Arriva vanaf december 2026 opnieuw 12,5 jaar lang het busvervoer in deze regio mag uitvoeren.

Ook EBS had zich ingeschreven voor de concessie. Hoewel beide bedrijven in aanmerking kwamen voor de gunning, werd in de aanbestedingsprocedure de bieding van Arriva door een experts van de provincie als beste beoordeeld. Arriva blijft daarmee, onder de vlag van Bravo, het bekende gezicht voor reizigers als busvervoerder in de regio.

“We zijn echt ontzettend blij dat de concessie Oost-Brabant opnieuw aan ons is gegund en dat we klaar mogen blijven staan voor alle Oost-Brabantse reizigers. Met deze gunning kunnen we het openbaar vervoer in dit gebied met hart en ziel verder ontwikkelen en onze dienstverlening richting de reizigers optimaal organiseren”, zegt regiodirecteur Jan Pieter Been van Arriva Zuid.

De provincie Noord-Brabant zet bovenop het huidige ov-budget jaarlijks 3,5 miljoen extra budget in om het openbaar vervoer in Oost-Brabant de komende jaren mee te laten uitbreiden met de verstedelijking. “Na een lastige periode rondom corona is ons openbaar vervoer nu echt weer aan het groeien”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Dat is goed om te zien, want we hebben de bus keihard nodig om Brabant in beweging te houden.”

Komend najaar worden meer details over het toekomstige ov-aanbod bekendgemaakt. De nieuwe concessie gaat in op 13 december 2026 en heeft een looptijd van 12,5 jaar.

Foto: Arriva

Bewoners Steenovenweg stomverbaasd over snelheid remmende maatregelen: ‘Dit mist totaal zijn doel’

Bewoners van de Steenovenweg wilden graag dat de gemeente maatregelen zou treffen om door de buurt racende auto’s en sluipverkeer tegen te gaan. Wat ze kregen waren twee zogenoemde ‘punaises’ in de straat die volgens de omwonenden geen enkel nut hebben: “Dit mist totaal zijn doel.”

Toch worden in een gebied met een maximum snelheid van 30 kilometer per uur in ons land vaak van deze cirkelvormige opbollingen in het wegdek aangelegd. ‘Punaises’ worden in principe niet op wegen toegepast waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden, omdat ze minder effectief zijn in het remmen van snelheid dan plateaus of drempels.

Acht centimeter
Dat is ook precies de vrees van de omwonenden, die deze ook naar de uitvoerder hebben geuit: “Ik heb uitgelegd dat de afspraak was om een remmende punaise aan te leggen en niet alleen een aanduiding.”

De ‘punaises’ worden meestal toegepast op erftoegangswegen in woonwijken. Op het kruisingsvlak wordt dan een cirkelvormige verhoging aangelegd in een afwijkende kleur. Door de vorm lijkt dit enigszins op een punaise. Bepaalde verkeersexperts noemen de aanpassing eerder een ‘verkeerskalmerende’ dan een ‘verkeersremmende’ maatregel.

“Het wordt een echte soap. Men kiest er ook in dit geval voor om achteraf aan te passen. Te zot voor woorden wat dit weer kost.”

De huidige hoogte van het hoogste punt van de punaise in de Steenovenweg is nu acht centimeter hoog. Volgens de wijkbewoners veel te laag om enig effect te hebben: “Trieste van alles is dat ook de tweede aangelegd wordt ook op acht centimeter.”

‘Echte soap’
Een woordvoerder van de gemeente meldt dat gebruikelijk is voor dit soort snelheid remmende elementen: “In een 30 kilometer-zone worden de ‘punaises’ op deze hoogte aangelegd. Mochten er nog zaken niet goed gemaakt zijn, worden deze hersteld door de aannemer.”

De omwonenden denken dat met acht centimeter hoogte niet het gewenste effect wordt bereikt. Daarom vrezen zij dat de weg nog wel eens vaker opengehaald moet worden om de ‘punaises’ op te hogen en er zo geld over de balk wordt gesmeten: “Het wordt een echte soap. Men kiest er ook in dit geval voor om achteraf aan te passen. Te zot voor woorden wat dit weer kost.”

Foto’s: Jack van Die

Deurne telt relatief veel brommobielen; ook steeds meer jongeren kiezen voor 45 kilometer-autootje

De vaak elektrische brommobiel is aan een opmars bezig in Nederland. Niet alleen ouderen, maar juist ook jongeren kiezen steeds vaker voor het 45 kilometer-autootje. Van alle Brabantse gemeenten rijden er afgezet tegen het aantal inwoners de meeste brommobielen rond in Deurne en Hilvarenbeek. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van CBS-cijfers.

In ons land groeide het aantal van dit soort voertuigen in vijf jaar tijd met ruim 38 procent naar 23.666 stuks. In de omringende gemeenten van Deurne ligt het aantal brommobielen per 1.000 inwoners een stuk lager dan in onze gemeente. Waar het in Deurne gaat om twee van deze auto’s, is dat cijfer in Someren 1,6 en Asten en Helmond 1,3 per 1.000 inwoners.

Van alle Brabantse gemeenten heeft Goirle er relatief gezien het minst. Ook Breda en Roosendaal scoren relatief laag. Dat is opmerkelijk omdat uit het onderzoek blijkt dat er juist in de steden het meest rondtoeren.

In absolute aantallen zijn er in onze regio de meeste 45 kilometer-wagentjes te vinden in gemeente Helmond. Daar rijden er 130 rond, gevolgd door Deurne met 66 brommobielen, Someren met 33 en Asten met 23 van deze voertuigen.

Het Gooi en Amsterdam
Er zijn een aantal regio’s waar de brommobiel ongekend populair is. In het Gooi gebruiken vooral veel jongeren in de gemeenten Laren en Blaricum de wagentjes als droog alternatief voor de (elektrische) fiets of scooter. Daarnaast rijden er ook veel rond in Amsterdam.

In ruim zeven op de tien gemeenten nam het aantal de afgelopen vijf jaar toe. Dat hangt volgens Frank Breukelman van MicroMobiel.nl samen met de toenemende vergrijzing, maar is ook te danken aan de populariteit als stadsauto, bij vooral jongere stedelingen. De grootste toename is namelijk duidelijk te bespeuren in en rondom Amsterdam. Daarentegen noteerden vooral diverse Limburgse en Overijsselse gemeenten juist een daling.

Milieuzones
Breukelman verwacht de komende jaren een verdere toename: “Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht kennen al milieuzones en de kans is groot dat steeds meer steden zullen volgen. Daarnaast hebben we te maken met een toenemende parkeerdruk, niet in de laatste plaats omdat ‘gewone’ auto’s juist steeds groter worden.”

Verder verwacht Breukelman dat de elektrische brommobiel ook buiten de steden steeds vaker gebruikt zal worden: “Als tweede auto is een brommobiel namelijk een heel voordelige optie, zeker als je ‘m thuis kunt opladen.”

Helmplicht
Terwijl de brommobiel duidelijk aan een opmars bezig, blijkt uit het onderzoek dat de snorfiets juist steeds minder terug wordt gezien in het straatbeeld. Sinds 2020 is het aantal met bijna 17 procent gedaald. “Dat kan niet los gezien worden van de invoering van de helmplicht voor snorfietsen in 2023. Met name jongeren zagen dat niet zitten. Sindsdien zien we natuurlijk de opmars van de fatbike, maar ook de brommobielbranche heeft hier duidelijk garen bij gesponnen”, zegt Breukelman.

Een brommobiel wordt in de volksmond ook wel ‘45-kilometerautootje’ genoemd. En een brommobiel mag inderdaad maximaal 45 kilometer per uur, maar niet elke 45 kilometer-auto is ook een brommobiel. Zo zijn er ook nóg kleinere voertuigen – bedoeld als invalidenvoertuig – die in sommige gevallen die snelheid kunnen halen. Voor die voertuigen is geen rijbewijs nodig, terwijl je voor een brommobiel minimaal een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) moet hebben. Voor een brommobiel hoeft geen wegenbelasting betaald te worden.

Foto: Opel/Stellantis

Yara Kastelijn als 28ste over de finish in eerste etappe Tour de France Femmes

In de eerste etappe van de Tour de France Femmes is de Neerkantse Yara Kastelijn zaterdagavond als 28ste gefinisht. Van de Fenix-Deceuninck-ploeg wisten alleen Pauliena Rooijakkers en Puck Pieterse een snellere tijd neer te zetten dan Kastelijn.

Rooijakkers werd negende en Pieterse kwam als zesde over de eindstreep. De rit van Vannes naar Plumelec werd gewonnen door de Nederlandse Marianne Vos van Team Visma.

Zondag staat de tweede etappe op het programma, die de rensters opnieuw door Bretagne leidt. Er wordt van Brest naar Quimper gereden, een afstand van ruim 110 kilometer. Op het parcours komen de dames een aantal stevige klimmomenten tegen. Naar verwachting komen de eerste deelnemers iets na 15.00 uur over de finish.

Results powered by Cyclingflash.com

Foto: still Zwift/Fenix-Deceuninck

Vier gewonden bij ernstig verkeersongeval met twee personenauto’s op A67 bij Liessel

Bij een ernstig verkeersongeluk op de A67 ter hoogte van Liessel zijn zondagochtend rond 05.15 uur vier personen gewond geraakt. Nadat twee auto’s met elkaar in botsing kwamen, is één ervan over de vangrail geschoten en op het wegdek in de tegenovergestelde rijrichting terechtgekomen. Het andere voertuig belandde in een greppel rechts naast de weg.

In verband met het ongeval werden diverse hulpdiensten ingeschakeld en landde ook een traumahelikopter op de snelweg. De brandweer heeft een vrouw die bekneld zat uit één van de twee voertuigen bevrijd. Zij is samen met twee mannen uit dezelfde auto naar het ziekenhuis gebracht. Ook een inzittende van het voertuig dat in de sloot terechtkwam, is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend.

Door de botsing raakten beide personenauto’s zwaar beschadigd. Van één voertuig kwam het achterwiel los. Uit de wagen die over de vangrail heen schoot, werden allerlei persoonlijke bezittingen over de weg geslingerd. Deze lag hierdoor aan beide kanten van de vangrail bezaaid met spullen en brokstukken, waaronder ook een autoportier. Voor onderzoek en opruimwerkzaamheden werd de A67 tijdelijk afgesloten. Het is nog niet duidelijk wat precies de oorzaak is geweest van het ongeval.

Foto’s: Harrie Grijseels

Familie Aldenzee uit Deurne neemt na 70 jaar afscheid van hun huis vol herinneringen

Voor de familie Aldenzee is het perceel aan de Helmondseweg 90 in Deurne al decennia lang een bijzondere plek waar veel herinneringen zijn gemaakt. Het was de plaats waar 70 jaar lang werd gewoond door de familie; eerst door ouders Harrie en Mien en later door zoon Toon. Zaterdagochtend kwamen kinderen Piet, Toon, Diny, Jan, Truus, Ge en Louis samen om symbolisch afscheid te nemen van hun plekje. Het huis is verkocht en vanaf halverwege volgende maand woont er voor het eerst iemand die niet familie is.

Om de bijzondere periode van 70 jaar af te sluiten, kwamen de kinderen bij de woning nog één keer allemaal bij elkaar om mooie herinneringen op te halen, met ook in gedachten hun ouders en broer Sjaak die er niet meer zijn.

Klein huisje
Het huis dat er tegenwoordig staat is niet het eerste pand dat huisnummer 90 van de Helmondseweg op de gevel had staan. “Toen mijn ouders daar in 1955 kwamen wonen, stond er een heel klein huisje”, weet Truus Lutters-Aldenzee nog. “En dan moet je nagaan dat we met z’n tienen waren. Als je het ziet, dan geloof je het gewoon niet. Ik geloof dat die woning in 1947 werd gebouwd.”

Truus vertelt dat vader Harrie de nieuwe woning zelf heeft gebouwd: “Hij was aannemer, dus dat was wel aan hem toevertrouwd. Mijn moeder had al vaker haar wens voor een bungalow uitgesproken. Ik geloof dat het huis in 1976 of 1977 is gebouwd.” De tijd dat Harrie en Mien er samen konden doorbrengen was helaas niet van lange duur. “Mijn vader overleed in 1980. Daarna heeft mijn moeder er gewoond, totdat ze naar een verzorgingshuis verhuisde”, legt Truus uit.

Maar daarmee eindigde het verhaal van het familie-eigendom nog niet. “Alle kinderen hadden allemaal al een woning in de buurt en ons ouderlijk huis dreigde toen dus al een eigenaar van buiten de familie te krijgen. Maar mijn broer Toon die buiten Deurne woonde, wilde ook weer graag hier in het dorp komen wonen, dus die is er toen ingetrokken.”

Stookhout
Het aantal herinneringen aan de tijd op de Helmondseweg 90 is groot, dat blijkt al snel tijdens de bijeenkomst op zaterdagochtend. Voor Truus is er één moment dat haar meteen te binnen schiet: “Mijn vader had achter in de tuin een werkplaats waarin we ook wel eens een fuif mochten houden. Toen we bezig waren met de voorbereidingen daarvoor, kwamen we een aantal oude stoelen tegen. Omdat we voor de haard hout nodig hadden, hebben we die toen stuk geslagen en gebruikt om op te stoken.”

Dat bleek achteraf niet zo’n handige actie, weet Truus nog: “Mijn vader vroeg op een gegeven moment waar zijn antieke stoelen waren gebleven. Die hadden wij dus als stookhout gebruikt, terwijl hij die eigenlijk nog wilde opknappen.” Die herinnering is slechts één van de velen die zussen Truus en Diny en broers Piet, Toon, Jan, Ge en Louis voor altijd samen bij zich dragen en die hen altijd weer even terug kan brengen naar de tijd aan de Helmondseweg.

Foto’s: Harold van der Burgt/familie Aldenzee

Frank Boerebach doorkruist Deurne bij wandeling door heel Nederland: ‘Als je loopt met je hart volgen je voeten vanzelf’

De 65-jarige Frank Boerebach uit het Zeeuwse plaatsje Hoek is bezig met een wandeling door heel Nederland om geld in te zamelen voor onder andere stichting Roparun. Vrijdag kwam hij op de 155ste dag van zijn tocht door gemeente Deurne gelopen. Met zijn actie wil hij ook geld schenken aan bijvoorbeeld inloophuizen, hospices en andere organisaties, die (na-)zorg verlenen aan mensen met kanker.

In Deurne werd Boerebach ontvangen door locoburgemeester Helm Verhees en kreeg hij een gemeentestempel voor in zijn dagboek.

Rugzak
Frank begon zijn wandeling op 21 februari van dit jaar, de dag dat waarop hij 65 werd. Het enige dat hij meenam is een rugzak met wat persoonlijke spullen. Hij hoopt half augustus alle 342 gemeentes van ons land te hebben bezocht. Tijdens de enorme wandeling overnacht hij op verschillende logeeradressen bij mensen thuis die een slaapplek aan hem hebben aangeboden via zijn website.

Het idee voor de tocht had hij eigenlijk al lange tijd terug: “Jaren geleden sprak ik met een collega die een halve wereldreis had gemaakt. Ik sprak mijn idee uit dat er in Nederland zelf nog zoveel te zien is en dat ik dat wel eens allemaal zou willen zien.”

Aangrijpende gebeurtenissen
Op dat moment bracht hij het voornemen nog niet in de praktijk, maar bepaalde aangrijpende gebeurtenissen in de jaren daarna brachten hem uiteindelijk toch weer terug naar zijn oorspronkelijk plan. “Ik groeide zorgeloos op in een groot gezin met drie broers en zeven zussen, totdat daar op 15-jarige leeftijd een barst in kwam. Mijn vader kreeg kanker en na zo’n 9 jaar behandelingen, met slechte en betere jaren, overleed hij toen hij 63 jaar was”, vertelt Boerebach.

“Steeds meer bekroop mij de vraag of en wanneer ik ook aan de beurt kwam? Moest ik hen allemaal overleven? Het lijstje had echter nog lege regels. In 2023 overleed mijn vrouw onverwacht aan darmkanker. Zij werd 65 jaar. Ook haar moest ik dus overleven”

In zijn werk als leraar in het basisonderwijs werd hij opnieuw meerdere malen geconfronteerd met de gevolgen van de vreselijke ziekte: “Twee van mijn leerlingen verloren hun vader aan kanker. In de jaren die volgden verloren nog eens drie gezinnen een ouder aan deze ziekte. In 2007 overleed mijn jongste broer plotseling aan kanker. Hij werd maar 47 jaar.”

In 2015 overleed Franks oudste broer aan dezelfde ziekte op 66-jarige leeftijd. Twee jaar later overleed zijn derde broer ook aan kanker, hij werd 59 jaar. “Al mijn zussen leefden nog, maar ik was nog de enige broer. Steeds meer bekroop mij de vraag of en wanneer ik ook aan de beurt kwam? Moest ik hen allemaal overleven? Het lijstje had echter nog lege regels. In 2023 overleed mijn vrouw onverwacht aan darmkanker. Zij werd 65 jaar. Ook haar moest ik dus overleven”, aldus Boerebach.

‘Een geluk’
Hij voelde dat hij aan al dit leed een betekenis moest geven: “Dat ik iets voor hen terug moest doen, al was het alleen maar uit dankbaarheid dat ik hen allemaal overleefd had. Want dat voelt en voelde niet als een eigen verdienste, maar als ‘een geluk’. En ook dat ik daarmee niet lang moest wachten, want ik had nu vaak genoeg gezien dat kanker om de hoek van de volgende dag kan liggen.”

Daarom loopt hij nu de tocht door alle gemeenten van heel Nederland, waarbij het woord ‘heel’ een speciale betekenis heeft voor Frank: “Heel Nederland bezoeken om het leven van mensen met kanker wat te kunnen helen. Op deze manier kan ik mijn gezondheid inzetten om voor hen allemaal nog eenmaal van bijzondere betekenis te zijn. En de dag van mijn 65ste verjaardag leek mij een mooie stip op de horizon om daar een start mee te maken.”

Een donatie overmaken voor het goede doel van Boerebach kan via heelnederland.nl.

Foto’s: Frank Boerebach