De temperaturen kunnen dinsdag en woensdag oplopen tot tropische waarden. In de gemeente Deurne kan het dinsdag 38 graden worden en op woensdag stijgt het kwik mogelijk opnieuw tot rond die waarde. Het RIVM heeft vanwege de extreme hitte voor deze twee dagen code oranje afgekondigd voor het zuidoosten van Nederland.
De gevoelstemperatuur in Deurne kan nog veel hoger liggen tijdens de twee hete dagen. Volgens de PET-hittestresskaart van adviesbureau Nelen & Schuurmans kan deze oplopen tot 45 graden en hier en daar zelfs 47 graden.
Hoe heet het wordt, is namelijk niet alleen afhankelijk van het weer. De omgeving speelt daarbij ook een belangrijke rol. Op een schaduwrijk plein met veel bomen, gras en water blijft het een stuk koeler dan op een versteend plein in de volle zon.
Gezondheidsproblemen
Door de hoge temperaturen kun je gezondheidsproblemen krijgen zoals een ademhalingsstoornis, problemen met je bloedcirculatie, een hitteberoerte of uitdroging. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen risico.
“Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur kun je klachten krijgen als je veel gaat bewegen.”
De GGD heeft daarom een aantal tips over hoe je het beste om kunt gaan met de hitte: “Blijf zoveel mogelijk binnen en gebruik overdag de zonwering of doe de gordijnen dicht.” Overdag kun je ramen en deuren het beste gesloten houden en deze pas openzetten wanneer het buiten kouder dan binnen is.
Ook adviseert de GGD om voldoende water of thee te drinken: “Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht. Veel mensen merken dat niet. Daarom moet je ook drinken als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan anders. Of als je plas een donkere kleur heeft.”
De GGD roept mensen op om zich tussen 12.00 en 16.00 uur niet te veel in te spannen: “Vanaf 30 graden en hoger is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur kun je klachten krijgen als je veel gaat bewegen.”
Paraplu
Als je toch naar buiten gaat op de dagen dat het zo heet is, dan is het slim om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en luchtige beschermende kleding te dragen. Daarnaast kun je een zonnebril, een pet of hoed dragen om je nog meer te beschermen tegen de zon. Ook jezelf insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is belangrijk bij hoge temperaturen.
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om voldoende drinkwater mee te nemen, vooral ook omdat je concentratie afneemt als je onvoldoende drinkt. Daarnaast wordt als tip gegeven om een paraplu mee te nemen in de auto, die je als parasol kunt gebruiken in het geval je met pech langs de weg komt te staan.
Hitteprotocol op snelwegen
Voor dinsdag en woensdag heeft Rijkswaterstaat het hitteprotocol geactiveerd. Dit betekent dat er extra maatregelen worden genomen om automobilisten met panne op de snelweg direct te helpen. “Als we een melding binnenkrijgen, schakelen we meteen een berger in die de automobilist met pech naar een veilige locatie met voorziening brengt. Zoals bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol geldt, doen we dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds”, aldus Rijkswaterstaat.
Met het protocol moet worden voorkomen dat automobilisten met pech langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Op dagen met extreme hitte kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden.
“Het raam op een kiertje zetten is onvoldoende om je dier verkoeling te bieden.”
Diezelfde temperatuur kan met de huidige weersomstandigheden ook binnen in een auto bereikt worden. Als het buiten 35 graden is, kan het na tien minuten in een voertuig al 45 graden worden en na dertig minuten zelfs 54 graden.
De politie waarschuwt daarom dierenbezitters en vraagt hen om hun viervoeter niet in de auto achter te laten met deze temperaturen: “Het raam op een kiertje zetten is onvoldoende om je dier verkoeling te bieden.” In noodgevallen mag je 112 bellen, in alle andere situaties wordt aangeraden om 144 te bellen.
Besproeien
Door de hoge temperaturen op dinsdag en woensdag kunnen betonplaten van wegen of fietspaden uitzetten en omhoog komen. Daarom heeft gemeente Deurne ook het lokale hitteplan voor de twee dagen geactiveerd. Hierbij worden betonnen wegen en fietspaden en alle rotondes in Deurne besproeid met water. De gemeente zet twee watertonnen en een trekker in om de wegen en paden af te koelen.
Foto: Pixabay/Nelen & Schuurmans