23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneBlushelikopters van Defensie droppen 736.000 liter water op natuurbrand in Mariapeel

Blushelikopters van Defensie droppen 736.000 liter water op natuurbrand in Mariapeel

De Cougar- en Chinook-transporthelikopters van Defensie die woensdag werden ingezet bij het bestrijden van de natuurbrand in de Mariapeel, hebben die dag ongeveer 736.000 liter water op de vuurzee gedropt.

Daarmee leverden beide toestellen een forse bijdrage aan de bestrijding van de brand. Bij het invallen van de schemer zijn de toestellen met blussen gestopt. Rond 21.00 uur woensdagavond waren ze terug op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Bambi bucket
De helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn woensdag gezamenlijk 156 keer af en aangevlogen om water te droppen. Dat gebeurde met hun flexibele waterzakken, zogenoemde bambi buckets te vullen met water uit de plas bij de Brink in Liessel. Bij de de grote natuurbrand in 2020 voerden de blushelikopters van Defensie in een week tijd 540 zogeheten drops uit waarbij in totaal ongeveer 3,2 miljoen liter water werd uitgestrooid boven de Peel.

40 hectare verwoest
De brand van woensdag bij Griendtsveen is inmiddels beheersbaar, maar de brandweer moet voorlopig nog wel nablussen. Iets dat mogelijk meerdere dagen in beslag neemt. Het vuur is dus nog niet onder controle. Het gebied dat door het vuur verwoest is, heeft een oppervlakte van ongeveer 40 hectare.

Cougar en Chinook
Bij het blussen van branden vanuit de lucht zet de luchtmacht Cougar- en Chinook-transporthelikopters in. Als de helikopter op de plek van de brand is, bevestigt het Mobile Air Operations Team van Defensie een bambi bucket onder de helikopter. Na het opstijgen klapt deze waterzak als een omgekeerde paraplu open. Om tijd te besparen gebeurt het vullen zo dicht mogelijk bij de brand zoals in het geval van de Mariapeel bij de Brink in Liessel.

Douchekop
Het vullen van de waterzakken kan overal, zelfs in een zwembad. Zolang het water maar minimaal 2 meter diep is. Met een vernevelaar, een soort douchekop onder de bambi bucket, is het mogelijk een groter gebied in een keer te besproeien. De Cougar vervoert maximaal 2.500 liter, de Chinook 10.000 liter.

Loadmaster
Tijdens een natuurbrand werken militaire en civiele eenheden in de lucht en op de grond intensief samen. De loadmaster zit in de blushelikopter en houdt de controle over de bambi bucket. Deze persoon houdt ook de snelheid en hoogte van de helikopter in de gaten. De vlieger heeft de taak om met rustige bewegingen het toestel zo min mogelijk te laten slingeren.

Heli-team
Het Mobile Air Operations Team (MAOT) vormt bij dit soort operaties de schakel tussen de grond en de lucht. Militairen van het MAOT haken de waterzak aan en houden toezicht op de landingszone. Het Heli-team van de brandweer stemt met brandweereenheden op de grond af waar en hoe de brand moet worden geblust.

Foto’s: Defensie / Video: Micha Meulendijks

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen