8.3 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurneKoning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Deurne

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Deurne

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen donderdag 15 september een streekbezoek aan de Peel. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond.

Het Koninklijk paar komt kijken naar de ontwikkelingen in natuurbehoud, de toekomst van de agrarische sector, nieuwe vormen van maatschappelijke coöperaties en innovatief ondernemen in de Peelregio. Ook wordt stilgestaan bij de invloed van corona op het in 2020 zwaar getroffen gebied.

Stikstofneerslag
Het bezoek start in Deurne. Tijdens een wandeling krijgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima toelichting over het natuurgebied de Deurnsche Peel. De boswachter, omwonenden en afgevaardigden van Werkgroep Behoud de Peel en Waterschap Aa en Maas zullen uitleg geven over het belang van natuurbehoud in dit gebied, de effecten van stikstofneerslag en de transitie van cultuurgrond naar natuurgrond. Er wordt ook stilgestaan bij natuurbranden in de Peel.

In gesprek met boeren
Daarna gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in gesprek met verschillende boeren uit de omgeving over de effecten van de nabijheid van een Natura 2000-gebied op hun agrarische bedrijven. De boeren lichten hun kijk op de actualiteit toe en benoemen hun opties voor de toekomst.

Corona
In de gemeente Gemert-Bakel wordt het Koninklijk paar ontvangen in het gemeentehuis. Zorgmedewerkers, een voormalige coronapatiënt, nabestaanden van coronaslachtoffers en andere betrokkenen vertellen hier over hun ervaringen tijdens de pandemie en over de impact van corona op de zorg en de samenleving in de Peel.

Coöperatieve gedachte
Vervolgens gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar het Boerenbondsmuseum. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen, de grondlegger van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en meerdere boerencoöperaties. Het Koninklijk paar krijgt uitleg over het ontstaan van de coöperatieve gedachte. Daarna geven vertegenwoordigers van verschillende hedendaagse coöperaties in een rondetafelgesprek hun visie op het belang van coöperaties in de Peel en lichten zij de kansen en uitdagingen van een coöperatie toe.

Ritje in zelfrijdende shuttle
Op de Automotive Campus in Helmond sluit het Koninklijk paar het streekbezoek af met aandacht voor durf en innovatie op het gebied van automotive-technologie en slimme mobiliteit. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen in Helmond ook een ritje maken in een zelfrijdende shuttle waarbij ze uitleg krijgen over het last-mile-principe, waarbij vervoer wordt ingezet om bij een reis met het openbaar vervoer de laatste mijl tot de eindbestemming te overbruggen. Ook krijgt het Koninklijk paar een toelichting op de verschillende testvormen van zelfrijdend vervoer.

Brandevoort
Brainport Development en de gemeente zullen de Koning en Koningin vertellen over de wijk Brandevoort. Doel is daar om de slimste wijk ter wereld te ontwikkelen, waarbij de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezondheid, data, mobiliteit, energie en circulariteit worden ingezet om een duurzame en leefbare woonomgeving te creëren. Het streekbezoek wordt afgesloten met een rondetafelgesprek met diverse ondernemingen die met hightech innoveren op het gebied van mobiliteit of energie.

Foto: RVD – Patrick van Emst

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen