23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneBoer Henk Kerkers vertelt over geschiedenis van moestuin bij tentoonstelling in Heemhuis...

Boer Henk Kerkers vertelt over geschiedenis van moestuin bij tentoonstelling in Heemhuis Deurne

Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne opent zaterdag 22 juni in het Heemhuis de nieuwe tentoonstelling met de naam ‘De Moestuin’. Boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants vertelt daarbij als gastspreker over hoe er in het verleden werd getuinierd in moestuinen en hoe de kennis van toen kan worden gebruikt in het heden.

Kerkers kweekt zelf in zijn enorme tuin al bijna tien jaar vergeten groenten en gaat bij zijn lezing in op vragen als hoe onze voorouders 365 dagen per jaar konden eten, zonder dat er voedsel van ver weg werd geïmporteerd. “Vroeger bestond het woord ‘biologisch’ telen nog niet, maar gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest bestonden ook nog niet. Ook het bewaren van groenten ging anders dan tegenwoordig”, legt Henk Kerkers uit.

De leden van de heemkundekring hebben de tentoonstelling samen met boer Henk ingericht. “We gaan altijd op zoek naar een thema dat een relatie heeft met Deurne en dat past binnen de heemkunde. Vaak wordt ingespeeld op de actualiteit of een jubileumjaar”, vertelt Josée van der Loo van de werkgroep tentoonstellingen. “Daarbij wordt gebruikgemaakt van voorwerpen uit de oudheidkamer, informatie uit de eigen bibliotheek, Docudatadeurne, DeurneWiki en het beeldarchief. En niet te vergeten de brede kennis van onze medeleden.”

Daarnaast worden er ook thema’s uitgewerkt in samenwerking met verenigingen, instellingen en particulieren, vertelt Van der Loo: “Voor de opening nodigen we altijd een interessante gastspreker uit die een passende inleiding geeft. Deze keer hebben we gekozen voor Henk Kerkers van Bijzonder Brabants. Zijn bedrijf richt zich op het kweken van vergeten groenten, maar ook op exotische gewassen. Hij teelt op natuurlijke manier in de open lucht en met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Henk weet dus veel van het verleden van de moestuin en kan ook goed de link leggen met het heden”, legt Josée van der Loo uit.

Bij de tentoonstelling vind je informatie, foto’s, gereedschappen, gebruiksvoorwerpen, zaden, boeken en recepten die te maken hebben met de moestuin van vroeger en nu. Ook wordt er uitgelegd hoe je groenten en fruit houdbaar kunt maken en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

De tentoonstelling is van zaterdag 22 juni tot en met zondag 13 oktober te zien in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Openingstijden zijn op iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Heemkundekring H.N. Ouwerling/Bijzonder Brabants

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen