20.6 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneBoeren vragen met protestactie aandacht van Koninklijk paar tijdens bezoek in Deurne

Boeren vragen met protestactie aandacht van Koninklijk paar tijdens bezoek in Deurne

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag een bezoek aan Deurne waarbij ze ook met verschillende boeren uit de omgeving in gesprek gaan. De boodschap van agrarische ondernemers dat ‘Nederland op zijn kop staat’, is nu al te zien in de vorm van een protestactie langs de weg van Deurne richting Griendtsveen.

Waar donderdag de Koning en Koningin zullen passeren, wapperen niet alleen talloze omgekeerde Nederlandse vlaggen maar zijn ook met gekleurde balen hooi, twee poppen gemaakt die op hun kop staan en de naam ‘Alex’ en ‘Max’ dragen. De verwachting is dat boeren tijdens het Koninklijk bezoek ook op andere manieren hun onvrede zullen uiten met ludieke protestacties.

Wandeling
Het Koninklijk paar start hun streekbezoek donderdagochtend in Deurne met een wandeling door de Deurnsche Peel. De boswachter, omwonenden en afgevaardigden van Werkgroep Behoud de Peel en Waterschap Aa en Maas zullen uitleg geven over het belang van natuurbehoud in dit gebied, de effecten van stikstofneerslag en de transitie van cultuurgrond naar natuurgrond. Er wordt ook stilgestaan bij de natuurbranden in de Peel.

Gesprek met boeren
Daarna gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek met verschillende boeren uit de omgeving over de effecten van de nabijheid van een Natura 2000-gebied op hun agrarische bedrijven.

Corona
Na het bezoek aan Deurne, gaat het Koninklijk paar door naar Gemert-Bakel waar de Koning en Koningin worden ontvangen in het gemeentehuis. Hier zullen ze praten met zorgmedewerkers, een voormalige coronapatiënt, nabestaanden van coronaslachtoffers en andere betrokkenen over de impact van corona op de zorg en de samenleving in de Peel. Ook brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan het Boerenbondsmuseum.

Hightech
Op de Automotive Campus in Helmond zal het Koninklijk paar onder meer een ritje in een zelfrijdende shuttle maken en worden ze geïnformeerd over Brandevoort dat met de inzet van techniek de slimste wijk van Nederland wil gaan worden. Het streekbezoek wordt afgesloten met een rondetafelgesprek met diverse ondernemers die met hightech innoveren op het gebied van mobiliteit of energie.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen