15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- VlierdenBossen bij Bikkels Vlierden worden uitgedund; kap van bomen nodig voor gevarieerdere...

Bossen bij Bikkels Vlierden worden uitgedund; kap van bomen nodig voor gevarieerdere natuur

Als je op eerste of tweede kerstdag een wandeling gaat maken in de bossen tussen de Bikkels en de Brouwhuissche Heide, zullen je meteen de enorme stapels hout opvallen die er liggen. Het gaat om bomen die geveld zijn om de overige bomen in het bos meer groeiruimte te geven. De gemeente streeft op die manier naar een gevarieerder bos met meer afwisseling en natuurwaarde.

De komende tijd gaat Bosgroep Zuid Nederland in opdracht van gemeente Deurne verder met de zogeheten dunning. De bomen die nog geveld gaan worden, zijn aangegeven met een oranje markering.

Kruiden en struiken
De gemeente geeft aan dat door middel van het vellen van bepaalde bomen, sturing kan worden gegeven aan de bosontwikkeling: “We streven naar een soortenrijk bos met een hoger aandeel in inheemse loofbomen. In de monotone delen zullen een aantal open plekken worden gemaakt. Op deze plaatsen kunnen kruiden en struiken groeien en kan het bos zich verjongen. Hierdoor wordt de variatie en natuurwaarde in het bos vergroot.”

Nieuwe bomen
Het hout dat overblijft na de kap van de bomen is al verkocht en de opbrengsten ervan worden gebruikt voor de aanplant van nieuwe bomen. Er zullen inheemse boom- en struiksoorten geplant worden die in het gebied van nature thuishoren en die de biodiversiteit zullen versterken.

Paden afgesloten
De uitvoerder meldt dat er tijdens de werkzaamheden wordt geprobeerd om de overlast tot een minimum te beperken. “Desondanks kunnen bezoekers aan het bosgebied overlast ondervinden. Sommige paden zijn tijdens de werkzaamheden moeilijker begaanbaar of tijdelijk afgesloten”, legt Bosgroep Zuid Nederland uit.

Houtstapels
Bij de werkzaamheden worden grote bosbouwmachines gebruikt. Voor de veiligheid van voorbijgangers wordt gevraagd voldoende afstand tot de machines te houden. Dat geldt ook voor de houtstapels. Hierop mag niet geklommen worden, omdat de stammen dan kunnen gaan rollen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen