Het laatste stukje van de Spoorzone in Deurne dat nog moet worden gevuld met woningen heeft lang braak gelegen, maar vorige week is dan eindelijk begonnen met de realisatie van 37 huizen en 15 appartementen aan het Tasveld. Op dit moment wordt er grondwerk verricht en na de bouwvakvakantie gaan de werkzaamheden officieel van start.
Het plan voor de kleinschalige woonwijk ligt er al vanaf 2020 en eigenlijk zou de oplevering van de woningen in de eerste helft van 2023 plaatsvinden. Meerdere tegenslagen zorgden ervoor dat de eerste schop pas veel later de grond in kon.
Asbest
Op het stuk grond stonden vroeger de oude fabriekspanden van Gebroeders Nies Vouwkartonnage. Nog voor de sloop van die gebouwen kon worden gestart, zorgden asbesthoudende materialen voor het eerste oponthoud. Die moesten vooraf worden verwijderd om het pand ‘sloopklaar’ te maken.
Vleermuizen
Toen eind augustus 2021 eindelijk kon worden gestart met het slopen, was de verwachting dat dit ongeveer vier weken zouden duren. Dat pakte heel anders uit toen een maand later bleek dat buurtbewoners verschillende vleermuizen hadden gezien die het pand in en uit vlogen. Zij seinden de gemeente in die de sloop stil legde. In de omgeving werden meerdere vleermuiskasten geplaatst, maar uiteindelijk bleek in maart 2022 uit onderzoek dat niet konden worden aangetoond dat er zich een vleermuissoort in het pand had gehuisvest.
Daarna was de planning dat de volledige sloop en bodemsanering nog vóór de zomer van vorig jaar werden afgerond. Alle vergunningen en het gewijzigde bestemmingsplan zouden dan in het najaar van 2022 rond zijn en de nieuwe huizen zouden er dan begin 2023 moeten staan. Maar het bouwbedrijf liet toen al weten dat het niet haalbaar zou zijn en het nog tot de zomer van 2024 zou gaan duren voordat de eerste bewoners de sleutels krijgen van hun nieuwe woning.
Raadsvragen
Door het lange traject gingen er in de buurt al geruchten rond dat de bouwactiviteiten waren stilgelegd. Dit leidde tot raadsvragen van de fractie van 50Plus. Toenmalig wethouder Marinus Biemans verzekerde destijds dat het bouwrijp maken van de locatie was afgerond en de bouwplaats werd opgeruimd en dat daardoor bij inwoners misschien de indruk was ontstaan dat het werk weer was onderbroken.
Om heel andere redenen leverde de voorbereidingen van de bouw nog meer raadsvragen op. Omwonenden zouden zich hebben beklaagd bij de politiek over werknemers op het braakliggende terrein die voor iedereen zichtbaar stonden te wildplassen. “Weliswaar strafrechtelijk gekwalificeerd als een lichte overtreding, maar impliciet ook schennis van de openbare zeden en dan kan het zo maar als een misdrijf worden uitgelegd. Bovendien is zo’n publieke vertoning een buitengewoon onsmakelijk gezicht voor de direct omwonenden en eventuele passanten”, zei Edmond van Ooijen van 50Plus destijds. De gemeente meldde het bij de uitvoerder met het verzoek de medewerkers erop aan te spreken.
Klimaatbestendig
Ondertussen is fase 2 van de verkoop van de woningen gestart. Van de eerste fase is inmiddels 90 procent van de huizen en appartementen verkocht. Volgens de gemeente biedt het laatste stukje van de herstructurering van het Spoorzone-Middengebied woonoplossingen voor alle inkomensgroepen en woonlasten. “Het plan voorziet in kwalitatief hoogwaardige koopwoningen voor voornamelijk starters, jonge gezinnen en appartementen voor senioren, gebouwd binnen bestaand stedelijk gebied door middel van sloop en nieuwbouw”, meldt de gemeente.
Het plan sluit ook aan op het voornemen om duurzaam te bouwen en in 2050 de totale woningvoorraad klimaat- en energieneutraal te maken. “Wat betreft klimaatbestendigheid wordt ruimte gereserveerd voor openbaar groen en hemelwaterberging, waardoor hittestress en wateroverlast zoveel mogelijk wordt tegengegaan. De woningen zelf zullen voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen”, aldus de gemeente.
Foto’s: Harold van der Burgt