15.4 C
Deurne
woensdag 9 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBrabant geeft meer kavels voor bedrijven uit, maar extra ruimte blijft nodig...

Brabant geeft meer kavels voor bedrijven uit, maar extra ruimte blijft nodig volgens provincie

Er is afgelopen jaar in Noord-Brabant 146 hectare aan nieuwe bedrijfskavels op bedrijventerreinen uitgegeven. Dat is 45 hectare meer dan in 2022. Dat blijkt uit de nieuwste Monitor Bedrijventerreinen van Noord-Brabant.

Tot en met 2040 moet er volgens de provincie nog minimaal 1.000 hectare extra aan bedrijventerrein ontwikkeld worden om ruimte te blijven bieden voor een kwalitatieve aanvulling op de economie. In Deurne wordt daar acht hectare voor ingeruimd ten zuiden van het huidige industrieterrein Kranenmortel.

15.000 hectare
Bedrijventerreinen zijn een belangrijke motor voor de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in Noord-Brabant. In totaal is er op alle Brabantse bedrijventerreinen nu ruim 15.000 hectare ruimte voor bedrijfsactiviteiten. In Deurne is er met de acht hectare van het toekomstige terrein Kranenmortel-Zuid meegerekend, 171 hectare aan bedrijventerrein, verdeeld over twaalf locaties.

Lees ook: Deurne krijgt er met Kranenmortel Zuid acht hectare bedrijventerrein bij, maar niet iedereen is daar blij mee

Ieder jaar monitort de provincie de ontwikkeling van deze gebieden in Brabant. De gegevens hiervan worden gebruikt voor het maken van afspraken tussen de provincie en de vier Brabantse regio’s over bestaande en nieuwe werklocaties. Volgens die regelingen kan maximaal 900 hectare bedrijventerrein uitgegeven en ontwikkeld worden. Om aan de verwachte vraag tegemoet te komen, moet dus extra ruimte gevonden worden.

‘Ongelofelijk belangrijk’
“Er werken 500.000 mensen op de bedrijventerreinen in Brabant”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Daarmee zijn ze ongelofelijk belangrijk voor onze innovatie, concurrentiekracht en werkgelegenheid. Tegelijkertijd is de grond in onze provincie schaars. Dat verplicht ons om met de regio’s slimme keuzes te maken die passen bij de behoefte van Brabantse ondernemers, onze economie en de beschikbare ruimte.”

Het verwachte tekort aan bedrijfsruimte is vooral hoog voor grootschalige logistieke bedrijven. Het mogelijke aanbod van dit type bedrijventerreinen ligt 160 hectare onder de laagste verwachte vraag. In de provinciale omgevingsverordening zijn sinds vorig jaar regels opgenomen.

Concentreren
Die extra afspraken hebben als doel de vestiging van grootschalig logistieke bedrijven te concentreren op specifieke locaties en daarbuiten de vestiging alleen onder bepaalde voorwaarden toe te staan. In de nieuwe regionale afspraken zal de ontwikkeling van logistieke bedrijventerreinen extra aandacht krijgen.

“Met een programma als Grote Oogst zetten we al een tijdje grote stappen naar duurzame bedrijventerreinen met meervoudig ruimtegebruik”, aldus Smulders. “Afgelopen jaar hebben we ons ook aangesloten bij Werklandschappen van de Toekomst, om onze bedrijventerreinen te helpen bij de uitdagingen van onder meer klimaatverandering. Dat zijn belangrijke stappen om onze werklocaties klaar te stomen voor de toekomst. Bovendien kunnen dat soort transformaties ruimte bieden op bestaande bedrijventerreinen.”

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen