2.3 C
Deurne
zaterdag 14 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurne krijgt er met Kranenmortel Zuid acht hectare bedrijventerrein bij, maar niet...

Deurne krijgt er met Kranenmortel Zuid acht hectare bedrijventerrein bij, maar niet iedereen is daar blij mee

De gemeente Deurne wil de lokale economie versterken door meer ruimte te bieden aan Deurnese ondernemers op een nieuw bedrijventerrein ten zuiden van het huidige industrieterrein Kranenmortel in Deurne. Voor eigenaren van bedrijven die willen uitbreiden gaat met de komst van het acht hectare grote gebied een lang gekoesterde wens in vervulling, maar bij omwonenden die al bezorgd waren over het bestaande bedrijventerrein zorgt het opnieuw voor ongerustheid.

Het nieuwe gebied strekt zich uit van de Energiestraat tot de Breemortelweg en van achterkant van de panden aan de Liesselseweg tot Sportpark Kranenmortel. De extra ruimte is volgens de gemeente nodig voor zowel startende ondernemers als bedrijven die willen doorgroeien in de eigen gemeente. “Vanuit ondernemers is er een grote behoefte aan nieuwe bedrijfslocaties”, zegt gemeente Deurne.

‘Ongezond en gevaarlijk’
In de regio is bepaald dat Deurne binnen haar gemeentegrenzen acht hectare aan bedrijventerrein mag ontwikkelen. “Ik heb er voor gewaarschuwd dat dit ging gebeuren”, zegt Anita Maassen van Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT). Ze vraagt al jaren aandacht vraagt voor de situatie op het reeds bestaande gedeelte van bedrijventerrein Kranenmortel. “Daar is al sprake van een ongezonde en potentieel gevaarlijk situatie. En dan komt er nu nog zo’n gebied bij, dat ook nog eens dubbel zo groot wordt als de vier hectare die in eerste instantie de bedoeling was.”

Op het nieuwe terrein komen ongeveer twintig kavels voor middelzware tot zwaardere industriële activiteiten in de milieu-categorieën 3 en 4. “De hoeveelheid bedrijven die zich uiteindelijk vestigen, is afhankelijk van de benodigde bedrijfsoppervlakte van de geïnteresseerde bedrijven”, aldus de gemeente.

Lagere milieu-categorie
Een bijzondere keuze vindt Maassen van GFT: “Voor dat oude gedeelte dat veel dichterbij de woonwijken Zeilberg en Koolhof ligt, zijn grote industriële bedrijven in de milieu-categorieën 4 tot en met 5.2 toegestaan. Maar voor het nieuwe gebied waar veel minder mensen wonen, wordt een lagere milieu-categorie gehanteerd.”

Voor bedrijventerrein gelden verschillende milieu-categorieën, variërend van lichte bedrijvigheid (categorie 1) tot zware industrie (categorie 6). In categorie 5.2 die is toegestaan op het oude stuk van de Kranenmortel, mogen zich bijvoorbeeld ook bedrijven vestigen waarvan de gevaren vergelijkbaar zijn met die van een kruit- of vuurwerkfabriek.

“Op ongeveer 500 tot 700 meter van bewoond gebied mag dat dus al jaren in Deurne, maar verderop in het nieuwe gebied niet. Dat is toch raar, dat dit dan wel nog steeds mag op het huidige stuk van de Kranenmortel met twee grote woonwijken vlakbij”, zegt Anita Maassen van de actiegroep.

‘De neus’
Ook geurexpert Cor Coenrady die bekend staat als ‘de neus’ en in de documentaireserie Stank & Strijd van tv-programma Zembla aan het woord kwam, maakt zich zorgen over de situatie op het huidige gedeelte van de Kranenmortel. Een jaar geleden presenteerde hij een 79 pagina’s tellend rapport waarin hij verschillende misstanden op het Deurnese bedrijventerrein aan de kaak stelde.

Hoewel op het toekomstige Kranenmortel Zuid bedrijven zijn toegestaan tot een lagere milieu-categorie dan in het oude gedeelte, liggen de categorieën toch nog een stuk hoger dan bijvoorbeeld op het nieuwe terrein van de Willige Laagt in Liessel, waar bedrijven zich mogen vestigen in de milieu-categorie 2 tot en met 3.2.

Impact op omgeving
Kranenmortel Zuid ligt tegen bestaande bedrijven en woningen aan. “Dit betekent dat er impact is op de directe omgeving. Daarom zijn we in gesprek met direct omwonenden en bedrijven in dit gebied”, zegt de gemeente. “Je zou verwachten dat wij als actiegroep daar ook bij betrokken worden in een vroeg stadium”, zegt Maassen. “Maar we hebben tot dusver alleen een e-mail ontvangen met de mededeling dat we worden uitgenodigd voor een algemene bijeenkomst in het laatste kwartaal van dit jaar.”

Of het dan nog zin heeft voor Actiegroep (G)een Frisse Toekomst om aan te sluiten zo’n meeting betwijfelt Anita Maassen: “Ik heb al meerdere keren aan de gemeente en andere instanties laten weten dat wij de situatie zorgelijk te vinden op het huidige bedrijventerrein Kranenmortel. En nou komt er gewoon nog eens acht hectare aan middelzware tot zware industrie bij.”

Vooral de combinatie van zeer zware categorieën industrie op het terrein zo dicht in de buurt van woonwijken baart haar ernstige zorgen: “Het lijkt alsof het allemaal al besloten is, want er komen nu weliswaar op wat verdere afstand, nog meer potentieel gevaarlijke bedrijven bij en de situatie op het oude terrein blijft hetzelfde.”

Lees ook:

Foto’s: Josanne van der Heijden/Zembla

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen