13.3 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneBrabantse boeren protesteren in Deurne tegen plannen intensieve veehouderij

Brabantse boeren protesteren in Deurne tegen plannen intensieve veehouderij

Boeren uit heel Brabant kwamen dinsdagavond bij Zalen Van Bussel in Deurne samen. Zij protesteerden tegen de plannen die de politiek in Brabant heeft met de intensieve veehouderij. In die plannen staat dat veehouders zes jaar eerder dan afgesproken hun verouderde stalinrichtingen moeten aanpassen aan de nieuwe eisen.

VVD Brabant hield dinsdagavond bij Zalen Van Bussel in Deurne een informatie bijeenkomst om de plannen van de Brabantse politiek (Gedeputeerde Staten) toe te lichten. Een versnelling van het beleid in de intensieve veehouderij is volgens de gedeputeerden noodzakelijk omdat de beoogde milieureductie in 2028 niet gehaald wordt. Bovendien willen ze met deze maatregelen andere sectoren, zoals de industrie en wegenbouw, ruimte geven om te groeien.

Als coalitiepartner staat VVD Brabant achter de plannen. De kans is daardoor groot dat de plannen doorgaan. De Brabantse boeren vinden het onverteerbaar dat de provincie eenzijdig de afspraken wil wijzigen. Volgens hen hebben zij de afgelopen jaren veel investeringen gedaan en milieuwinst geboekt. Op korte termijn nog meer investeren zit er niet in, aldus de boeren.

Vroegtijdig stoppen
De boeren verwachten dat veel van hen vroegtijdig met hun bedrijf zullen moeten stoppen als de plannen doorgaan. Vrijdag 7 juli nemen Provinciale Staten een besluit. Of de veehouders in Deurne de statenfractie van de VVD hebben kunnen overtuigen, is niet duidelijk. Eerder sprak VVD Deurne in een open brief al haar afkeur uit over het voorstel. De Deurnese fractie roept VVD Brabant op om 7 juli tegen de plannen te stemmen.

Meer acties
In de hele provincie vinden deze week acties plaats, maar vooral in het Zuidoosten omdat hier de meeste veehouderijen zijn gevestigd. Andere provincies hebben nog geen beleid gemaakt voor de intensieve veehouderij.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen