11.2 C
Deurne
zaterdag 9 december 2023
Home- DeurneOmvang brand Deurnese Peel wordt kleiner, maar veen smeult nog steeds

Omvang brand Deurnese Peel wordt kleiner, maar veen smeult nog steeds

De omvang van de brand in de Deurnese Peel wordt kleiner, maar het veen smeult nog steeds na. De regenbuien van afgelopen weekend hebben een positief effect gehad. Dat laat de gemeente Deurne woensdag op haar website weten.

Dinsdag heeft een loonwerker de randen van het gebied van de brand met watertonnen nat gehouden. De inzet richt zich met name op de zuidkant van het gebied. Aan de zijde van het kanaal (oostkant) is het gebied op dit moment nat genoeg. De watertonnen worden ingezet om te voorkomen dat de brand alsnog kan overslaan naar naastgelegen graslanden. Het turf, wortels en strooisel smeulen nog. Er kan sprake zijn van overlast van rook en stank. Op momenten dat het windstil is, blijft de rook langer op dezelfde plek hangen. En bij lagere temperaturen in de ochtend stijgt de rook niet op, maar blijft hangen vlak boven de grond.

Droog weer
Voor de komende dagen wordt er warm en droog weer voorspeld. Medewerkers van Staatsbosbeheer en waterschap Aa en Maas houden de situatie in de gaten. Als het nodig is, gaat een loonwerker opnieuw aan de slag met watertonnen om de randen van het gebied nat te houden. Het gebied is nu nat dankzij de regen van afgelopen weekend. Binnen het gebied van 700 bij 300 meter waar de brand zich bevindt, is ongeveer driekwart van het veen verbrand. Dit betekent dat er nog ongeveer een kwart brandbaar materiaal is.

Enkele weken
In de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 juni is in de Deurnese Peel bij Liessel een grote brand uitgebroken. Het gaat om een veenbrand, die niet te blussen valt. Het veen smeult en af en toe ontstaan er kleine brandjes. Het duurt naar verwachting nog enkele weken voordat het vuur helemaal uit is. Tot die tijd kan er overlast zijn in de vorm van rook en stank.

 

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen