9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneBritse awards voor treinstation Deurne en Michel Lintermans

Britse awards voor treinstation Deurne en Michel Lintermans

Het NS-station in Deurne is opnieuw in de prijzen gevallen bij de Britse Community Rail Awards. Dit keer ontving de vrijwilligersgroep van Coöperatie Stationspark Deurne de zilveren award voor meest maatschappelijk betrokken treinstation van Groot Brittannië.

Daarnaast kreeg Michel Lintermans als initiatiefnemer van de verbeteringen binnen de stationsomgeving in Deurne een onderscheiding als grootste pleiter voor ‘community stations’ in Nederland.

Indrukwekkend
“De groep heeft op hun station een indrukwekkend scala aan initiatieven opgezet, waaronder een fietsservicepunt, een gemeenschappelijke tuin, kunstwerken, een boekenruil en een Fairtrade-cateringfaciliteit”, oordeelde de jury van de Community Rail Awards.

In de moestuin bij het station komen diverse groepen mensen uit de Deurnese samenleving samen, zoals jongeren met gedragsproblemen, mensen met een verstandelijke handicap en wijk- en buurtbewoners. Er worden verschillende activiteiten gehouden als pluk-en oogstdagen, zwerfafval opruimen en planten verzorgen.

De Community Rail Awards werden maandagavond uitgereikt tijdens een gala-avond in het Britse Swansea met zo’n 430 gasten, waaronder spoor- en transportleiders, gemeenschapsrailfunctionarissen en vrijwilligers. Bij de award-uitreiking werden van de 180 inzendingen 19 winnaars beloond met een prijs. De awards worden jaarlijks erkend aan initiatieven die een positieve invloed hebben om stationsomgevingen, levens verrijken en duurzaam en inclusief reizen stimuleren.

Tweede keer
Het is niet de eerste keer dat het Deurnese station een prijs wint bij de Britse verkiezing. In 2019 won Lintermans samen met de vrijwilligers de derde prijs bij de wedstrijd van Community Rail Network. Deze keer werd ‘Outstanding Contribution to Community Rail Award’ toegekend aan Coöperatie Stationspark Deurne.

“Ze helpen de ‘community stations’ zich over heel Nederland te verspreiden. Dankzij hun passie en toewijding wordt ‘community rail’ nu officieel erkend en ontwikkelt zich een netwerk door het hele land”, aldus de leden van Community Rail Network.

Beste van Brabant
Net als in 2022 werd het treinstation van Deurne afgelopen jaar door reizigers ook verkozen tot het best gewaardeerde station van Brabant. Het stationsgebied in Deurne heeft in de laatste jaren een grote transformatie ondergaan door het initiatief van Michel Lintermans om met Coöperatie Stationspark te zorgen voor een prettigere stationsomgeving.

Hiermee is Deurne een voorbeeld geworden voor andere nog kille en ongezellige stations in Nederland. In 2020 is in de Tweede Kamer een voorstel van het CDA aangenomen met station Deurne als inspiratiebron. Hierin is bepaald dat ondernemers en bewoners voortaan zelf hun plaatselijke station moeten kunnen opknappen, zoals dat ook in Groot Brittannië gebeurt door de leden van Community Rail Network.

In Deurne gebeurde dat onder andere met de realisatie van de muurschildering met bekende Deurnenaren, het watertappunt, een elektrische fietspomp, een schaak- en damtafel, het paneel met de songtekst ‘Tijd Genoeg’ van Ernst Jansz, het beeld van Joep Coppens en een moestuin. Ook de stationsrestauratie Daily Deurne draagt al bijna 10 jaar bij aan de prettige omgeving op het Deurnese station.

Foto’s: Michel Lintermans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen