13.2 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneBurgemeester Buter over opvang vluchtelingen in Deurne: ‘Verdient geen schoonheidsprijs maar is...

Burgemeester Buter over opvang vluchtelingen in Deurne: ‘Verdient geen schoonheidsprijs maar is noodzakelijk’

Bij de informatiebijeenkomst in Sporthal de Kubus in Deurne kwamen donderdagavond ongeveer 150 buurtbewoners samen om vragen te stellen aan onder meer burgemeester Greet Buter over de komst van 225 vluchtelingen. Hoewel een aantal omwonenden aangaven zich zorgen te maken over de veiligheid en eventuele overlast, waren er ook bewoners die zich positief uitspraken over het initiatief en hoopten dat Deurne een waardig gastheer kan zijn.

Dat een aantal inwoners van de wijk Heiakker het niet zien zitten dat de vluchtelingen tijdelijk in Sporthal de Kubus verblijven, bleek al meteen buiten het gebouw waar een spandoek hing met een tekst gericht aan de burgemeester. Binnen in de hal was de sfeer een stuk gematigder maar bleken er wel veel vragen te zijn bij de bewoners. Ook gaven verschillende bezoekers van de informatiebijeenkomst aan dat het nieuws hen heeft overvallen.

‘Dit kan’
Eén van de omwonenden verbaast zich erover dat er voor het kleinste dingetje voortaan een evenementenvergunning moet worden aangevraagd en dit zo maar in één keer wel kan vanuit calamiteitenoogpunt. “Dit kan”, antwoordt burgemeester Buter maar ze benadrukt daarbij dat ook de gemeente pas kort op de hoogte is van de hele gang van zaken. “Ik snap uw punt maar ook wij weten het nog niet zolang en wij tobben eigenlijk met dezelfde vraag die jullie hebben maar er moet nu wel wat gebeuren. We kunnen ook niet als gemeente Deurne zeggen: wij doen niets.”

Zerotolerance
Een woordvoerder van de gemeente geeft na afloop van de avond aan te begrijpen dat het nieuws nogal plotsklaps komt maar hoopt dat met de informatie die nu verstrekt is, de zorgen zoveel mogelijk zijn weggenomen. Daarnaast geeft burgemeester Buter aan dat de gemeente zo goed mogelijk probeert te waarborgen dat er geen problemen ontstaan: “We hebben de afspraak met de Veiligheidsregio en de bewakers hier dat op het moment dat iemand zich niet houdt aan de regels, de richtlijnen en de fatsoensnormen die horen bij deze opvang, dan zerotolerance geldt en mensen worden begeleid, niet naar buiten maar terug naar Ter Apel.”

Geen incidenten
De groep vluchtelingen die in Deurne voor een periode van drie weken wordt gevestigd, is een bekende groep bij de betrokken instanties en die geven aan dat er door deze mensen nooit eerder noemenswaardige problemen zijn ontstaan. De groep bestaat uit gezinnen, alleenstaande vrouwen en alleenstaande mannen uit vijftien verschillende landen. “Ik heb vandaag nog gesproken met de burgemeester van Best, vorige week uitgebreid gesproken met de burgemeester van Heeze-Leende en eerder ook al gesproken met de burgemeester van Waalre. Het zal u misschien niet geruststellen maar zij geven wel aan; het verloopt goed en er zijn eigenlijk geen incidenten”, vertelt Buter.

Menselijk
De gemeente krijgt ook kritiek vanuit een heel andere invalshoek. Omdat nu wordt aangegeven door de gemeente Deurne dat er op deze manier gehandeld moet worden vanuit humanitaire overwegingen, vraagt één van de bewoners zich af waarom er dan niet eerder actie is ondernomen vanuit de gemeente om hierin te helpen. “Wat mij stoort is dat dit menselijk beleid pas start als de staatssecretaris overweegt om dwangmaatregelen te nemen. Waarom was de gemeente zo weinig menselijk om al in april toen de problemen er ook al waren om te zeggen; ‘We nemen er twintig of vijftig op’? De opmerking van de omwonende kon rekenen op een luid applaus van verschillende medebuurtbewoners.

Meer opvangplekken
Burgemeester Buter geeft aan dat de beslissingen hierin worden genomen in samenwerking met de Veiligheidsregio: “Daar is gekozen met elkaar voor deze oplossing maar ik ben het helemaal eens met iedereen die zegt dat deze oplossing geen schoonheidsprijs verdient. De oplossing zit er echt in dat er meer structurele opvangplekken komen maar u weet ook dat dat geen makkelijk verhaal is.”

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen