9.6 C
Deurne
vrijdag 26 april 2024
Home- DeurneBurgemeesters Zuidoost-Brabant luiden noodklok; brandbrief aan minister-president

Burgemeesters Zuidoost-Brabant luiden noodklok; brandbrief aan minister-president

Burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne heeft samen met haar collega-burgemeesters van Zuidoost-Brabant woensdagavond een brandbrief gestuurd naar minister-president Mark Rutte over de situatie van ondernemers in de regio door de huidige coronamaatregelen.

In de brief doen de 21 burgemeesters een oproep om de regels snel te versoepelen omdat de ondernemers in de regio zwaar te lijden hebben en hierdoor in veel gevallen ernstige financiële en vaak ook psychische problemen hebben.

Peelgemeenten
Naast de burgemeesters van Deurne, Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre, hebben eerder op woensdag ook de wethouders van Economische Zaken van de Peelgemeenten gezamenlijk een brandbrief gestuurd aan de minister-president en de ministers van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Schrijnende situatie
Hierin vragen ze aandacht voor de schrijnende situatie van ondernemers die nu gesloten moeten blijven. Er moet volgens de wethouders meer maatwerk komen zodat er op een veilige en verantwoorde manier alle winkels open kunnen blijven. “Dit kan zo niet meer. De sluiting van de niet-essentiële winkels is voor ondernemers niet meer vol te houden. Zij zien met lede ogen toe hoe publiek online winkelt of gaat winkelen vlak over de grens. De horeca is al heel hard geraakt, maar op deze manier gaan gezonde retail-bedrijven ook onnodig ten onder en blijven ondernemers met grote schulden achter. Ook met enorme mentale gevolgen, ook voor hun partners en gezinnen”, schrijven de gezamenlijke wethouders.

Boerenkamps Mode
Ze halen in de brief ook de protestactie in Asten aan die is ontstaan na de actie van Boerenkamps Mode in Deurne: “In de Peelgemeenten is in de afgelopen dagen op verschillende manieren door ondernemers uiting gegeven dat de rek er helemaal uit is. Zo stond het Marktplein in Asten afgelopen dinsdag vol met ondernemers die letterlijk en figuurlijk in hun hemd staan, heeft de gemeente Someren op dezelfde dag een ludieke protestactie ondersteund door ‘hun ondernemers niet in de kou te laten staan met een vlog gericht aan Mark Rutte’ en heeft een winkel in Deurne een week lang enkele kledingrekken – geheel coronaproof – uit protest buitengezet én was er een indringend interview in het Eindhovens Dagblad van een Helmondse ondernemer die aangeeft: “Aan het einde van de maand trek ik tegenwoordig mijn creditcard leeg. Van dat geld betaal ik mijn hypotheek en personeelskosten. Ik heb in januari in al mijn vijf winkels 650 euro omgezet.”

‘Ik ben er klaar mee’
De Helmondse ondernemer die in de brief wordt benoemd, is Arian Vereijken die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging in het Helmondse winkelcentrum de Passage. Hij geeft in een tv-reportage van 1Vandaag aan dat hij hoe dan ook zaterdag zijn winkels opengooit, ook als de lockdown wordt verlengd. “Ik ben er klaar mee. En ik denk dat het dan ook wel is dat als één schaap over de dam is, dan volgen er meer”, zegt Vereijken.

Tekst gaat verder onder de video.

Onvoldoende gecompenseerd
Ook benadrukken de wethouders uit de Peelgemeenten dat de financiële steun niet voldoende is. “In te veel gevallen zorgen de criteria, die aan de steunmaatregelen gekoppeld zijn, ervoor dat men daarvoor niet in aanmerking komt. Met name starters, die waardering voor hun lef en durf verdienen, worden niet of onvoldoende gecompenseerd. Jammer!” De steunpakketten moeten volgens de wethouders aanzienlijk verbeterd worden en er moet nadrukkelijk gekeken worden of ze in de praktijk voldoende zijn.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen