-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBuurt bij toekomstig Urban Sportpark is bang voor (meer) overlast

Buurt bij toekomstig Urban Sportpark is bang voor (meer) overlast

Enkele tientallen bewoners die in de buurt wonen waar het Urban Sportpark zou moeten verrijzen – hoek Dunantweg en Houtenhoekweg – kwamen maandag af op de infoavond. Zij blijken nog zorgen te hebben over de mogelijke overlast die het park zou veroorzaken.

Teleurgesteld zijn sommige bewoners als ze na de presentatie van het voorlopige ontwerp het woord krijgen. “Een jaar geleden hebben we ook al aangegeven dat we bang zijn voor overlast van hangjongeren en dealers. Als oplossingen noemden we toen een afzetting van het terrein en goeie verlichting. Waarom zien we hier nu niks van terug?”, vraagt een meneer zich af.

Hij krijgt bijval van andere buurtbewoners. “Als er geen toezicht komt, rijst het vandalisme de pan uit. We vinden nu al wekelijks rommel en soms drugsafval. Wat gebeurt er als een kind zo iets vindt?”, zegt zijn buurvrouw.

Prachtig plan
Het ontwerp op zich, gemaakt door Donker Groen, kan wel op lovende reacties rekenen. De grote bomen op het terrein blijven behouden. Er komt nog meer groen bij en er komen wadi’s voor wateropvang. Natuurlijke elementen, zoals boomstammen en grote keien, dienen als speel- en zitelementen.

De sportfaciliteiten die het park straks biedt, zijn een pumptrack – een baan die geschikt is voor zowel BMX-rijders als skaters – een basketbalveld voor 3 x 3 spelers, een voetbalveldje, een danszone en een calisthenics zone. Eromheen komt een trimparcours en diverse speelelementen, zoals een grote schommel.

“Het is een mooi plan, maar niet op deze locatie”, vat een van de bezoekers het sentiment van de buurt samen. “Hebben jullie nooit gedacht aan de open plek in het Kasteelpark?” vraagt hij aan het groepje initiatiefnemers en de gemeente.

Kasteelpark geen optie
Wethouder Tom Oomen antwoordt: “Dat gebied is beschermd. Hier staat al een skateramp en het ligt centraal. Vanavond zijn we hier om jullie ideeën op te halen. We gaan met iedereen in gesprek, maar niet alles kan verwezenlijkt worden.”

Licht morrend verspreiden de bezoekers zich over de tafels achterin de zaal waar het plan uitgestald is. Ondanks dat sommigen vinden dat ze al hun pijnpunten al eerder hebben geuit, gaan ze het gesprek toch weer aan.

De initiators – het Urban Sportpark is een burgerinitiatief – en medewerkers van de gemeente noteren alles nauwkeurig. Geopperd wordt bijvoorbeeld om een verblijfsverbod in te stellen na zonsondergang. De politie kan iemand die dan toch nog aanwezig is een boete geven.

Sociale controle
Aan een andere tafel probeert de beleidsuitvoerder maatschappelijke voorzieningen van de gemeente de zorgen wat weg te nemen. “Als er straks allerlei groepen komen, is er meer sociale controle. Jongeren die komen om hun sport te beoefenen, voelen zich vaak mede verantwoordelijk voor een plezierige sfeer. Zij zullen degenen die rottigheid uithalen erop aanspreken.”

Volgens Janne van den Elzen en haar dochter Karlijn van Hugten zijn vooral de avonden en weekenden nu een probleem. Karlijn: “Ik durf ’s avonds niet met mijn fiets achterom als er jeugd rondhangt.” Haar moeder vult aan: “Op de parkeerplaats die grenst aan het park wordt gedeald. Dat is al bekend bij de politie en de gemeente.”

De agent die vanavond aanwezig is, zegt desgevraagd niet bekend te zijn met meldingen van dealers. Hij is echter niet de wijkagent van het betreffende gebied, voegt hij eraan toe. De beleidsmedewerker belooft om het te bespreken met de wijkagent.

Terug naar de tekentafel
Een van de meest genoemde opties is het plaatsen van een hek aan de achterkant van de huizenrij. Dan zouden eventuele dealers ook niet meer van de parkeerplaats in het park kunnen komen. Het punt wordt meegenomen op de lijst.

“We gaan terug naar de tekentafel”, zegt de medewerker van de gemeente. “En we gaan weer in overleg met de initiatiefnemers, jongerenwerkers, politie en wijkcoördinator. Ik heb in Eindhoven gesproken met mensen die sinds een paar jaar naast een Urban Sportpark wonen. Die waren eerst ook huiverig en zijn er nu blij mee.”

Foto’s: Harold van de Burgt/ Donker Groen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen