7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneInspraak over toekomst Sint Jozefpark ‘slechts voor de bühne’ volgens leden burgerinitiatief

Inspraak over toekomst Sint Jozefpark ‘slechts voor de bühne’ volgens leden burgerinitiatief

De leden van het burgerinitiatief die twee jaar geleden het braakliggende terrein tussen basisschool D’n Bogerd en de Beukenstraat in Deurne transformeerden tot het Sint Jozefpark, zijn niet tevreden over de mate van inspraak die buurtbewoners krijgen bij het plan om in plaats van de open groene ruimte een appartementencomplex te bouwen.

“Als dat burgerparticipatie inhoudt, dan is dat slechts voor de bühne, omdat blijkbaar het uitgangspunt is dat het plan in ieder geval gewoon door moet gaan en duidelijk wordt dat alleen financiële haalbaarheid de belangrijkste drijfveer is”, zegt Leo Cuijpers. Hij heeft namens het burgerinitiatief in een brief aan de commissie Omgeving zijn zorgen geuit over de gang van zaken. De commissie behandelt het onderwerp dinsdagavond in hun vergadering.

Bezorgdheden
Dat er een gebouw met 53 woningen komt in plaats van het twee jaar geleden gecreëerde park, lijkt ondertussen onomkeerbaar. Hoewel omwonenden eerder hun bezorgdheden en verbazing uitten over het verdwijnen van de ruimte met groenvoorzieningen, zitbankjes, speeltoestellen en een hondenlosloopplaats, benadrukte de gemeente toen dat bij de aanleg van het park al duidelijk was dat dit om een tijdelijke bestemming zou gaan.

Het college van burgemeester en wethouders meldde toen dat verdere medewerking aan het project verbonden werd aan de voorwaarde om samen met het burgerinitiatief te kijken naar een passende en evenwichtige invulling van het aangrenzend terrein, met zo veel mogelijk behoud van groen.

Mooie plaatjes
Maar tijdens die ‘meepraat-avonden’ krijgen de aanwezigen volgens Leo Cuijpers mooie plaatjes te zien krijgen van hoe de open ruimte ingericht kan worden met vijvers, bruggetjes en wandelpaden die zouden passen op het volledige terrein, maar niet op de plek die overblijft nadat het gebouw met vier woonlagen er staat. “Immers, het betreft 53 appartementen en 29 parkeerplaatsen op maaiveld, wat totaal niet voldoende is voor alle bewoners en een rij fietsbergingen om de monumentale boom heen gebouwd. Daarmee blijft er slechts een klein deel groen over. Om precies te zijn; blijft van ongeveer 3500 m2 slechts 10 procent in de hoek van het gebied over”, legt Cuijpers uit.

Namens het burgerinitiatief benadrukt hij ook dat de gemeente zegt stakeholders beter te willen betrekken bij totstandkoming van beleid en inwoners meer mee te willen laten praten. Maar in de praktijk pakt dat tijdens de bijeenkomsten hiervoor volgens Leo Cuijpers heel anders uit: “De aanwezigen krijgen dan te horen ‘sorry maar het moet wel binnen de ruimte van het plan blijven’ en ‘het reeds bestaande groen buiten het plangebied hoort er ook bij ter compensatie’.”

Groen
Ook haalt Cuijpers aan dat de gemeente in haar beleid belang hecht aan de aanwezigheid van het groen voor spelen, fietsen en recreëren en dat dit karakter behouden moet blijven, zodat Deurne in lijn met de Toekomstvisie 2030 een fijne leef- en woongemeente wordt. Volgens Leo Cuijpers zegt de gemeente zelf daarover ook letterlijk: ‘Het volbouwen met woningen in onze kernen, grote uitbreidinglocaties en hoogbouw passen daar niet bij.’

De leden van het burgerinitiatief geven aan ook wel te snappen dat er gebouwd moet worden omdat er een groot tekort aan woningen is: “Waarom dan niet de lijn van de twee bestaande appartementencomplexen aan de Beukenstraat doortrekken, met een parkeergarage onder deze appartementen met stallingen voor fietsen en parkeerruimte aan de weg. Als je voor die kwaliteit kiest, bespaar je 50 procent van het groen, behoud je het karakter van de huidige omgeving en kun je toch bouwen voor onze inwoners met een veel groter draagvlak.”

Bang
Daarnaast waarschuwt Cuijpers ervoor dat er ook nog een flinke uitbreiding van brede school D’n Bogerd aan komt: “Zij moeten vijf lokalen van zo’n 500 m2 oppervlakte gaan bouwen op eigen terrein. Daarmee wordt de speelruimte van deze school die de komende jaren flink zal groeien dus zeer beknot. De school en de MR vinden de ontwikkelingen in de openruimte achter de school die veel gebruikt wordt door D’n Bogerd, ook een flinke verarming voor het schoolgebied, maar durven hiervan niets te zeggen; bang dat dan de hard benodigde uitbreiding van de school op het spel komt te staan.”

De leden van burgerinitiatief Sint Jozefpark vragen daarom de commissie Omgeving om zich vanavond tegen het plan uit te spreken en om voor betere kwaliteiten te kiezen en aan de planmaker te vragen hiervoor opnieuw de tekenkamer in te gaan.

Lees ook: Nieuwsdossier Burgerinitiatief Sint jozefpark

Foto: Bergopwaarts

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen