Er staan in totaal 6,3 miljoen mensen in het donorregister in 2018. In zuid-oost Brabant zijn de meeste donoren: in Deurn..." />
12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneCBS-cijfers: aardig wat orgaandonoren in Deurne

CBS-cijfers: aardig wat orgaandonoren in Deurne

Er staan in totaal 6,3 miljoen mensen in het donorregister in 2018. In zuid-oost Brabant zijn de meeste donoren: in Deurne is dat 29 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In de zomer van 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd: dan is iedereen donor. 
De nieuwe wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie wanneer zij geen andere keuze vastleggen.

Vrouwen vaker donor
Uit de donor-cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt: vrouwen (45 procent) hebben zich in 2018 vaker in het donorregister geregistreerd dan mannen (39 procent). Personen met Marokkaanse migratieachtergrond geven het vaakst geen toestemming voor orgaandonatie. Ook het aantal jongeren dat nee zegt tegen donorschap is gestegen.

Percentage per gemeente
Er zijn in 2018 verschillen per gemeente te zien in het aandeel mensen dat toestemming geeft voor donatie. De gemeenten met de hoogste percentages geregistreerde donoren liggen in Oost-Brabant, de kop van Noord-Holland en Oost-Nederland. In enkele gemeenten bedraagt dit aandeel meer dan 30 procent van de totale bevolking van 12 jaar en ouder.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen