0.6 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneCDA Deurne dringt aan op koerswijziging stikstofaanpak: ‘Realistische, haalbare doelen en tijdspad’

CDA Deurne dringt aan op koerswijziging stikstofaanpak: ‘Realistische, haalbare doelen en tijdspad’

Verschillende lokale CDA-afdelingen rondom de Peel hebben op zaterdag 20 augustus opnieuw gesproken met de landelijke partijvoorzitter en een afgevaardigde van de Tweede Kamer fractie over het stikstofdossier. Hierbij gaven ze aan dat de uitspraken die CDA-partijleider Wopke Hoekstra vorige week deed, aansluiten bij wat er in het land leeft en gevoeld wordt.

Hoekstra zei toen onder meer dat zijn partij niet achter het kabinetsdoel staat om al in 2030 overal de stikstofuitstoot met 50 procent te hebben verminderd. De CDA-leider pleitte voor meer tijd en een ‘herstart’ van het proces. Omdat hij hiermee een belangrijke coalitieafspraak loslaat, komt de Tweede Kamer vandaag eerder terug van reces voor een ingelast Kamerdebat. “De uitvoering van de koerswijziging begint dus al dinsdag in het debat in de Tweede Kamer dat aangevraagd is naar aanleiding van de uitspraken van Wopke Hoekstra”, geeft CDA Deurne aan.

Gezond verstand
De lokale fracties in en rondom de Peel vinden het noodzakelijk dat er herstel komt van de verbinding tussen de tekentafel in Den Haag en de keukentafel bij mensen thuis waar volgens CDA Deurne het gezond verstand meer regeert. Eerder brachten dertig lokale afdelingen uit Brabant en Limburg een statement uit over het stikstofdossier, naar aanleiding waarvan op 14 juli een bespreking plaatsgevonden heeft tussen de landelijke partijvoorzitter en enkele regionale afdelingen. Tijdens dit gesprek hebben de afdelingen het partijbestuur verzocht om op korte termijn te komen met een duidelijke eerste stap richting een koerswijziging.

‘Tijd nemen’
Dat doet Hoekstra nu met de uitspraak dat het verminderen van de stikstofuitstoot in 2030 niet heilig is voor het CDA ondanks dat dit eerder in het regeerakkoord is afgesproken. “Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen”, zegt Hoekstra vorige week tegenover het Algemeen Dagblad.

Herkennen
“Het interview in het AD van Wopke Hoekstra raakt de problematiek in de kern waar Nederland mee te maken heeft op onder andere het gebied van stikstof, migratie en het verlies van koopkracht”, geven de lokale CDA-afdelingen rondom de Peel aan. Zij zeggen zich te herkennen in hetgeen de partijleider in het gesprek meldt.

Eerlijke boterham
“We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig. Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen’’, zegt Hoekstra in het interview.

Haalbare doelen
De lokale CDA-afdelingen zien de uitspraken als een positieve ontwikkeling maar blijven kritisch: “Deze ‘eerste’ stap heeft alleen waarde als daadwerkelijk continu gedaan wordt wat er is gezegd, en als de partij blijft zeggen wat ze doet. Door onder andere in het stikstof dossier een benodigde herstart vorm te geven en door te willen werken met realistische, houdbare en haalbare doelen en tijdspad.”

Leefbaarheid
Ook politieke partij DeurneNU geeft aan zich ook zorgen te maken over de impact van de stikstofaanpak. ”De plannen die het kabinet voornemens is uit te gaan voeren omtrent het oplossen van de stikstofproblematiek hebben gevolgen voor onze gemeente in zijn algemeenheid en voor ondernemers in het bijzonder. Een substantieel deel van de agrarische bedrijven in de Peelregio zal beïnvloed worden en met hen hun toeleveranciers inclusief betrokken dienstverleners. Daarmee zou ook de sociale cohesie van het buitengebied geraakt kunnen worden en daardoor ook de leefbaarheid in ons buitengebied met haar kernen.”

Actieve economie
De leefbaarheid in de gemeente Deurne moet volgens DeurneNU minimaal op het huidige niveau blijven. “Dat betekent dat de voorzieningen in de kernen moeten blijven en om dat te kunnen betalen hoort daar ook een actieve economie bij. In die economie horen levensvatbare boerenbedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening en in het landschapsonderhoud. Uiteraard moet op deze bedrijven een eerlijke boterham verdiend kunnen worden.”

Kabinetscrisis
Het ingelaste Kamerdebat op dinsdag 23 augustus gaat overigens niet alleen over het stikstofprobleem maar ook over de uitspraken die CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra deed over de koopkracht. Hij vindt dat er minimaal 10 miljard euro nodig is om de hoge inflatie te compenseren. Voor het CDA zijn er vandaag twee scenario’s mogelijk na het debat; als de uitspraken van Hoekstra puur zijn geweest om de achterban gerust te stellen, kan dat fors gezichtsverlies voor de partij betekenen maar als het CDA voet bij stuk houdt, kan er een kabinetscrisis ontstaan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen