8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneCelstraf van 4 jaar en tbs voor Deurnenaar (25) die moeder in...

Celstraf van 4 jaar en tbs voor Deurnenaar (25) die moeder in Asten doodstak

De 25-jarige Jaebet B. uit Deurne heeft een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging gekregen omdat hij  in december vorig jaar zijn 43-jarige moeder in haar woning aan de Klaproosstraat in Asten doodstak. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat doodslag is bewezen, maar dat er geen sprake is van moord. Justitie eiste twee weken geleden zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Met een groot keukenmes stak de Deurnenaar zijn moeder, zoals hij het zelf verwoorde: ‘best vaak’. Na forensisch onderzoek bleek dat de vrouw om het leven was gekomen doordat ze 53 keer was gestoken. Het mes dat Jaebet B. uit de besteklade in de keuken van de woning had gepakt, plaatste de verdachte naderhand bij de rechterhand van zijn moeder omdat hij zich voor zijn daad schaamde en wilde laten lijken alsof zij het zelf had gedaan.

Playstation
De jongste zoon, die toen 13 jaar oud was, speelde vlak voor het incident op zijn Playstation op zijn slaapkamer en hoorde zijn moeder en de verdachte ruzie maken. Toen hij zijn moeder hoorde schreeuwen, is hij naar beneden gerend en zag hij zijn broer in de hal met een mes op zijn moeder insteken: ‘de hele tijd door, door, door, door’.

De jongen rende uit angst naar boven en stuurde zijn vriend berichtjes, waaronder ‘Mijn broer heeft mijn moeder neergestoken’ en ‘Mijn ma is dood’. Toen hij voor een tweede keer naar beneden ging, zag hij dat zijn moeder op de grond lag en een mes in haar handen had. Het jongere broertje is kort hierna naar de woning van een vriend gevlucht.

Onder het bloed
De vader van het vriendje meldde vervolgens bij de politie wat er was gebeurd. Als de gealarmeerde agenten aankomen bij de woning in Asten, treffen ze in de hal op de grond het levenloze lichaam van de moeder aan. Op de eerste verdieping zit de 25-jarige zoon in een slaapkamer, zijn kleding en schoenen zitten onder het bloed.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte licht verstandelijk beperkt is. Ook zou hij waanideeën hebben en stemmen horen. Op fatale avond wilde de uitwonende zoon zijn moeder confronteren met seksueel getinte beelden van hem, waarvan hij meende dat zij die op het online platform OnlyFans had geplaatst. Specialisten hebben later vastgesteld dat dit een verzinsel was, mogelijk voortkomend uit een psychotische of schizofreniestoornis bij de verdachte.

Rotterdam
Tijdens de zitting kon de Deurnenaar geen helderheid geven over wat er exact gebeurd is op de avond dat hij zijn moeder doodstak. Datzelfde geldt voor zijn tripje naar Rotterdam op 9 december 2022. Hij kan niet goed uitleggen waarom hij daar toen was. Uit onderzoek bleek dat een dag eerder met zijn telefoon een artikel op de site van het Algemeen Dagblad was geopend over een zoon die zijn moeder had neergestoken in Rotterdam op 5 december 2022.

Toch gaat de rechtbank ervan uit dat verdachte heeft gehandeld in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling of hevige drift, waarbij hij geen mogelijkheden had voor het maken van relevante afwegingen en keuzes.’ De man werd daarom vrijgesproken van moord, aangezien voorbedachte rade niet kon worden bewezen. Omdat Jaebet volgens deskundigen niet helemaal ontoerekeningsvatbaar is, krijgt hij naast tbs met dwangverpleging ook vier jaar cel. Daarbij adviseerde de rechtbank om die behandeling al na twee jaar gevangenisstraf te starten.

Juiste zorg
De van oorsprong uit Congo afkomstige familie liet tijdens de zitting weten dat ze dader al hebben vergeven. In plaats van afstraffing hebben zij de uitdrukkelijke wens geuit dat de verdachte vooral de juiste zorg krijgt.

Foto: Still Omroep Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen