23.1 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- LiesselCOA-locatiemanager Didier wil schakel zijn tussen inwoners, organisaties en jonge vluchtelingen in...

COA-locatiemanager Didier wil schakel zijn tussen inwoners, organisaties en jonge vluchtelingen in Liessel

Vanuit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat Brigitte Didier als manager aan de slag van de opvanglocatie aan het Zand 17 in Liessel, waar vanaf september dertig minderjarige vluchtelingen worden gehuisvest. Ze wil in haar rol een schakel zijn tussen enerzijds de inwoners en organisaties in Liessel en Deurne en anderzijds de jonge asielzoekers die worden opgevangen.

De verantwoordelijkheid van Didier als locatiemanager bestaat uit het aansturen van een team medewerkers en ze is verantwoordelijk voor de processen en resultaten binnen de locatie aan het Zand 17 in Liessel. “Verder ben ik actief met het onderhouden van het contact met de gemeente, politie, GGZ, voogdij, onderwijsinstellingen en buurtbewoners, zodanig dat onze locatie goed geïntegreerd is in haar omgeving”, legt Brigitte Didier uit.

In gesprek
De kersverse manager vertelt dat er in Liessel drieëntwintig jongens en zeven meiden van 15 tot 18 jaar oud worden verwacht. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen en zijn zonder ouders naar Nederland gekomen. Didier wil samen met de lokale gemeenschap in gesprek gaan over vraagstukken op het gebied van scholing en sociale contacten, maar ook het kunnen weerstaan van verleidingen. “Kortom een mooie, uitdagende doelgroep, waarvoor ik me samen met mijn team ga inzetten”, zegt Didier.

Het opvangcentrum moet volgens de locatiemanager voor de dertig minderjarige vluchtelingen een plek worden waar ze zich thuis voelen. Voordat de jongeren er terecht kunnen, moeten er nog wel verschillende aanpassingen aan het gebouw en het terrein worden gedaan. Er komen extra parkeerplaatsen en er wordt een receptie en een kantoor ingericht voor de medewerkers van het COA en de beveiliging.

Open dag
Daarnaast worden er gemeenschappelijke keukens gerealiseerd en wordt er een recreatieruimte ingericht. In het pand moeten ook nog aanpassingen en uitbreidingen aan de nutsvoorzieningen worden uitgevoerd en er komt camera-beveiliging en een brandmeldinstallatie. In het Zand wordt ook extra straatverlichting geplaatst. “Zo dragen we bij aan de zichtbaarheid rondom de locatie en het gevoel van veiligheid in de avonduren”, aldus de gemeente.

De werkzaamheden starten halverwege juni en moeten voor het begin van de maand september afgerond zijn, zodat de dertig vluchtelingen vanaf dat moment kunnen worden ontvangen. “Zodra de locatie opengaat, willen mijn team en ik een open dag organiseren”, vertelt locatiemanager Brigitte Didier. Gemeente en COA melden dat er niet langer sprake is van een kleinere groep die al in de zomerperiode op de locatie wordt geplaatst.

Verenigingen
Ondertussen gaat Didier al aan de slag met voorbereidend werk: “Tot de komst van de jongeren wil ik graag in gesprek komen met verenigingen in Liessel en Deurne om de jongeren in de gelegenheid te stellen zich aan te sluiten bij sportverenigingen, muziekgezelschappen en andere ontspanningsactiviteiten. Ook zijn wij op zoek naar gebruiksfietsen en nieuwe of gebruikte kleding.”

Didier zegt dat alle ideeën welkom zijn om deze jongeren te kunnen helpen integreren in hun nieuwe omgeving en dat inwoners en organisaties in Liessel voor vragen, ideeën of suggesties rechtstreeks met haar contact kunnen opnemen via e-mailadres: amvliessel@coa.nl.

Veilige omgeving
De locatiemanager van Zand 17 in Liessel is in februari van dit jaar gestart bij het COA en heeft expertise in speciaal onderwijs met onder andere gehandicapte kinderen en kinderen met grote leer- en/of aanpassingsproblemen. Brigitte Didier is Canadees en Nederlands van nationaliteit en heeft zich sinds het begin van dit jaar opnieuw gevestigd in ons land.

Daarvoor heeft ze 17 jaar, vooral in Canada, in het onderwijs gewerkt; eerst als leerkracht en daarna als directeur van basisscholen. “Met mijn ervaring en passie voor kinderen die een moeilijke start in het leven hebben gehad, kijk ik ernaar uit om deze nieuwe uitdaging aan te gaan en jongeren uit verschillende landen een veilige omgeving te bieden en een kans op een betere toekomst”, aldus Didier.

Lees ook: Nieuwsdossier: Asielopvang Liessel en Zeilberg

Foto: COA

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen