13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneCoalitieakkoord Aa en Maas bereikt: ‘We schuiven rekening niet naar toekomst door’

Coalitieakkoord Aa en Maas bereikt: ‘We schuiven rekening niet naar toekomst door’

De vier partijen die vanaf half april formatiegesprekken hebben gevoerd voor waterschap Aa en Maas, zijn tot een akkoord gekomen. Water Natuurlijk, Geborgd Landbouw en Natuur, VVD en PvdA vormen samen de nieuwe coalitie voor de komende vier jaar.

De BBB die bij de waterschapverkiezingen op de tweede plek eindigde, valt daarmee buiten de boot. Ernest de Groot van Water Natuurlijk zegt dat er wel met de partij is gesproken over een mogelijke samenwerking, maar dat de inhoudelijke verschillen te groot bleken te zijn.

Grondwaterpeil
Eén van de belangrijkste onderwerpen in het akkoord is het grondwaterpeil dat vrijwel overal omhoog moet en bij voorkeur met nog meer dan de eerder afgesproken 10 tot 35 centimeter. Om dat te bewerkstelligen mogen boeren die helpen om water langer vast te houden en daarmee het grondwaterpeil aanvullen, op andere momenten die buffer weer gebruiken om hun land te sproeien. “We spelen in op de eisen van de samenleving voor een klimaatbestendig watersysteem dat vraagt om flexibiliteit en stuurbaarheid. We continueren het huidige beleid én geven ruimte aan verdere optimalisatie en innovatie”, zegt Ernest de Groot.

Droge zomer
Daarbij wil hij samen met de boeren bekijken op welke manier het waterpeil in het voorjaar omhoog kan worden gebracht als voorbereiding op een mogelijke droge zomer. Het opgespaarde water zouden die boeren dan later weer zelf mogen gebruiken voor beregening. De Groot legt uit dat die participatie daarbij steeds belangrijker wordt.

Breder en verder kijken
Daarnaast wordt er in het coalitieakkoord ingezet op betere communicatie en educatie. “De uitdaging voor ons waterschap is ambitieus, maar realistisch en uitvoerbaar. We schuiven zo de opgaven, risico’s en rekening niet naar de toekomst door. We kijken met vertrouwen naar de komende bestuursperiode waarin we breder en verder kijken dan onze wettelijke kerntaken: de zorg voor schoon, voldoende en veilig water”, aldus Ernest de Groot van de grootste partij Water Natuurlijk.

Extra vergadering
De nieuwe coalitie van Aa en Maas bestaat uit Water Natuurlijk (8 zetels), VVD (3 zetels), PvdA (2 zetels) en de fracties Natuurterreinen en Ongebouwd (samen 4 zetels). Op dinsdag 9 mei licht formateur Josan Meijers tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur toe hoe het onderhandelingsproces tussen de partijen is gelopen. Zij is tevreden over het bereikte akkoord: “Hierin vind je elementen uit de inbreng van alle fracties in het algemeen bestuur terug. Ik verwacht daarom de komende vier jaar mooie resultaten waar inwoners, agrariërs en ondernemers blij mee zijn.”

Lees ook: Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen Aa en Maas: Water Natuurlijk grootste met 8 zetels

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen