Op wens van de politiek heeft gemeente Deurne de mogelijkheid onderzocht om paspoorten en identiteitskaarten voortaan thuis te laten bezorgen. Daarom werd besloten om dit jaar een proef te starten met het thuisbezorgen van reisdocumenten. Maar de potentiële bezorgpartijen kunnen niet garanderen dat er aan de strenge voorwaarden van de gemeente wordt voldaan.
“Helaas is gebleken dat de leveranciers die de gemeente heeft benaderd, niet kunnen voldoen aan de gevraagde eisen. Vanwege de risico’s die de aanvrager van een reisdocument hierdoor loopt, heeft de gemeente uiteindelijk besloten om af te zien van deze nieuwe service”, meldt de gemeente.
Welkome oplossing
Anne Verstappen van DeurneNU wees in de motie voor thuisbezorging als voorbeeld naar de gemeente Helmond. Daar is het sinds kort wel mogelijk om een paspoort of identiteitsbewijs thuis te laten bezorgen. Volgens het raadslid is het niet voor iedereen altijd even makkelijk om binnen de mogelijke tijdsvakken een document op te halen. Ook constateert Verstappen dat: ‘niet iedereen mobiel genoeg is om zélf naar het gemeentehuis te komen en voor deze groep het thuisbezorgen van identiteitsbewijzen een welkome oplossing is.’
Omdat het bij reisdocumenten gaat om de persoonsgegevens van inwoners, wil het college dat er extra zorgvuldig wordt omgegaan met de informatie: “Daarom stelt de gemeente strenge eisen aan de leverancier die de bezorging van de reisdocumenten gaat verzorgen. Vooral op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de aanvrager te maken krijgt met identiteitsfraude of andere schade oploopt als er bij de bezorging iets misgaat.”
Risico’s
Omdat de gemeente eindverantwoordelijk is voor de levering van de documenten bij de mensen thuis, was als voorwaarde gesteld dat de bezorgpartij dient te voldoen aan de eisen van de gemeente met betrekking tot inkoop, privacy, informatiebeveiliging en ICT. Het college zegt het belangrijk te vinden dat alle reisdocumenten adequaat en volgens deze voorwaarden worden verstuurd: “Met name op het gebied van informatiebeveiliging en privacy zitten er risico’s aan dit proces.”
Naast de zorgen om veiligheid twijfelt het college aan de behoefte bij inwoners om paspoorten en identiteitsbewijzen thuis te laten bezorgen. Op basis van ervaringen bij andere gemeenten concluderen burgemeester en wethouders dat de bezorgpercentages sterk achterblijven bij de verwachtingen: “Als inwoners een financiële vergoeding moeten betalen, is het gemiddelde percentage ongeveer 1 procent. Alleen gemeenten die gratis bezorgen, halen een hoger percentage, maar zelfs dan kiezen meer inwoners voor zelf ophalen dan voor bezorgen.”
Bezorgklachten
In gemeenten waar wel wordt bezorgd, zijn volgens het Deurnese college ook regelmatig klachten over de bezorging. Zo worden documenten niet op het afgesproken tijdstip geleverd of is de wachttijd voor het maken van een afspraak bij de bezorgdienst zo lang dat inwoners alsnog besluiten het document bij de gemeente op te halen.
Daarnaast heeft het college bij thuisbezorging de vrees dat documenten worden uitgereikt zonder zorgvuldige vaststelling van de identiteit. Het gebeurt ook dat nieuwe documenten worden vernietigd in plaats van de ingeleverde documenten of dat paspoorten en identiteitsbewijzen kwijtraken tijdens transport en dit niet of te laat wordt gemeld bij de gemeente. “Elk document dat in verkeerde handen komt, is een onaanvaardbaar risico. Dit kan een enorme impact hebben voor de inwoner die het raakt. Thuisbezorging levert naar ons oordeel een te groot risico op”, aldus B&W.
Zonder afspraak
Het college wil wel verder onderzoeken of er op andere manieren dingen kunnen worden verbeterd aan de gemeentelijk dienstverlening. Daar zijn een al een aantal aanpassingen voor gedaan. Zo kunnen inwoners sinds september vorig jaar kiezen tussen ophalen van hun reisdocument zonder afspraak tijdens openingstijden of met een vooraf gemaakte afspraak. Op dit moment wordt gemiddeld 14 procent van de documenten zonder vooraf gemaakte afspraak opgehaald.
Inwoners van Deurne kunnen online een aanvraag invullen en alvast betalen. “Op deze manier kan de inwoner bij het bezoek aan de balie sneller en efficiënter geholpen worden. In specifieke situaties waarin een inwoner fysiek niet in staat is om naar het Huis voor de Samenleving te komen, wordt in overleg naar een maatoplossing gezocht”, meldt het college.
Foto: archief DMG