12.7 C
Deurne
donderdag 30 maart 2023
Home- DeurneConcert Nederlands Projectkoor in St. Willibrorduskerk via livestream

Concert Nederlands Projectkoor in St. Willibrorduskerk via livestream

Het Nederlands Projectkoor geeft zondag 29 augustus een concert in de St. Willibrorduskerk in Deurne dat via een livestream op Youtube te volgen is. Het koor zal het Gloria en Magnificat van Vivaldi uitvoeren van 15.00 tot 16.00 uur.

Sopraan Leonor Biu en Mezzosopraan Anna-Christine Heymann zingen de solo’s. Rob Nederlof bespeelt het orgel. Zij worden begeleid door het Vivaldi Begeleidingsensemble met Willem Luijt en Marjanne Franke op hobo, Iris van de Laar en Liet Relou op viool en Roald van Os op altviool. Stans Jeurissen-Boomgaard bespeelt de cello en Marysia Bosma-Drapacka de contrabas. Het concert staat onder leiding van dirigent Martin van der Brugge.

Viva Vivaldi
Het Nederlands Projectkoor bestaat uit amateurzangers uit heel Nederland. Een keer per jaar komt dit koor bijeen om een programma in te studeren en uit te voeren en onder de naam Viva Vivaldi doen ze dat dit keer in Deurne. Het concert is georganiseerd door Stichting Educatieve Concerten, Sing Along Events en de Concertwerkgroep St. Willibrorduskerk Deurne.

Weeshuis
De twee werken van Vivaldi die zondag 29 augustus via de livestream worden uitgevoerd zijn Antonio Vivaldi: Magnificat in G-moll [ RV 610 en RV 611 ] en Gloria in D-dur [ RV 589 ]. Het Magnificat werd geschreven voor de liturgie van de Vespers op zondag in het Ospedale della Pietà. Musicologen verschillen van mening over de datering van de werken, bijvoorbeeld vóór 1717 of in 1719. Volgens de musicoloog Michael Talbot schreef Vivaldi de eerste versie in G mineur voor een weeshuis in 1715 en kort daarna heeft hij het gekopieerd voor het Cisterciënzer klooster van Osek. Hij herzag het Magnificat in 1720, waarbij hij de tenor- en baspartijen geschikt maakte voor mannelijke stemmen en er twee hobo’s aan toevoegde. Deze versie werd bekend als RV 610, de versie die het koor in Deurne zal gaan uitvoeren. De twee toegevoegde aria’s komen uit het Magnificat RV 611.

Vrouwenstemmen
Het Gloria heeft een feestelijk en opgewekt karakter. Vrouwenstemmen spelen de hoofdrol in het werk, en daarom wordt algemeen aangenomen dat het Gloria ook voor de meisjes van het weeshuis is geschreven. Antonio Vivaldi schreef tenminste drie zettingen van de hymne ‘Gloria in excelsis Deo’, waarvan de woorden dateren uit de vierde eeuw en dat een integraal deel is van de gewone mis. Twee overleefden: RV 588 en RV 589. Een derde, RV 590 wordt alleen genoemd in de Kreuzherren catalogus en wordt als verloren beschouwd. Het Gloria RV 589 voor koor, orkest, sopraan en alt is misschien wel het beroemdste en meest gezongen koorwerk van Vivaldi. Het werk bestaat uit twaalf delen waarbij uitbundigheid, fraaie harmonische wendingen en soli voor de nodige frisheid en afwisseling zorgen.

Meer informatie over het concert en het programma vind je op https://singalongevents.nl/vivaldi. Via onderstaande livestream is zondag 29 augustus het concert te bekijken en beluisteren van 15.00 tot 16.00 uur. Zaterdag 28 augustus wordt tussen 14.00 en 16.00 uur ook aandacht besteed aan het concert in het programma MiddagMaatjes op DMG Radio.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen