25.1 C
Deurne
woensdag 29 juni 2022
Home- DeurneCoronaveilig stemmen voor nieuwe Tweede Kamer

Coronaveilig stemmen voor nieuwe Tweede Kamer

De Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar verspreid over drie dagen. Er worden allerlei maatregelen genomen om te zorgen dat iedereen in coronatijd veilig kan stemmen. Daarom zijn er ook andere stembureaus dan normaal.

Er zijn dit jaar in de gemeente Deurne ruim 200 mensen actief om te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Het gaat om medewerkers van de gemeente en vrijwilligers. Burgemeester Greet Buter: “Stemmen is een belangrijk recht dat mensen hebben. Daarom hebben we allerlei maatregelen genomen om te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Ook worden er extra mensen ingezet om alles in goede banen te leiden. Er is bijzondere aandacht voor mensen van 70 jaar en ouder of mensen met een kwetsbare gezondheid. Zo kan iedereen in deze bijzondere tijd toch veilig zijn stem uitbrengen. Maak gebruik van uw stemrecht, want elke stem telt!”

Coronaveilig stemmen
Eind februari of begin maart ontvangen stemgerechtigden in de gemeente Deurne hun stempas. Bij de stempas zit een gezondheidscheck. Het is belangrijk dat elke kiezer deze gezondheidscheck invult. Kunt u één of meer vragen met JA beantwoorden, dan blijft u thuis. U kunt dan iemand anders voor u laten stemmen met een volmacht. In de stembureaus staan kuchschermen, er zijn looproutes, stemmers desinfecteren hun handen en ieder stempotlood wordt maar één keer gebruikt. Verder houdt iedereen 1,5 meter afstand en is het dragen van een mondkapje verplicht. Een gastheer of gastvrouw leidt dit in goede banen.

Liever niet naar het stembureau?
Kiezers die ondanks alle maatregelen toch liever niet naar het stembureau gaan in coronatijd, kunnen gebruik maken van de volgende mogelijkheden:

  • Vraag iemand anders om voor u te stemmen. Vul hiervoor de achterzijde van de stempas in en geef een kopie van uw identiteitsbewijs mee;
  • Mensen van 70 jaar en ouder kunnen stemmen per brief. Zij ontvangen uiterlijk 12 maart de briefstembewijzen thuis. Deze kunnen zij invullen en opsturen of afgeven in het gemeentehuis. Bij de briefstembewijzen zit ook een uitleg;
  • Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen stemmen op maandag 15 of dinsdag 16 maart. Die dagen zijn twee stembureaus geopend: het gemeentehuis, Markt 1 in Deurne en gemeenschapshuis De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel.

Andere stembureaus
Er zijn in de gemeente Deurne dit jaar diverse andere stembureaus. Zo kan er gestemd worden in het Cultuurcentrum aan het Martinetplein, Reddingiushuis – Helmondseweg 15 , Microsporthal Schutsboom 28, Sporthal De Kubus – De Meent 1, gymzaal De Springplank – Keltenstraat 18 en de molen in Zeilberg.

Drive in
Daarnaast is er Deurne dit keer iets nieuws: een Drive-In stembureau. Dit stembureau komt te staan aan de As, bij de Binderendreef. Hier kunnen kiezers veilig stemmen vanuit hun auto. Zij rijden door de Drive-In en brengen door het raam hun stem uit.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen