23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneCrème de la crème van graffitiwereld verzamelt zich in Deurnese galerij voor...

Crème de la crème van graffitiwereld verzamelt zich in Deurnese galerij voor kunst van BLADE

In de anders vrij rustige Stationsstraat in Deurne is het vrijdagavond bij Unframed Art Gallery een drukte van belang met fans, verzamelaars en ‘schrijvers’ die vanuit de hele wereld naar de opening van de tentoonstelling van graffitikunstenaar BLADE zijn gekomen.

Ook de inmiddels 67-jarige Amerikaanse ‘Koning van de Graffiti’ zelf is aanwezig en heeft het maar wat druk met het te woord staan van alle liefhebbers van zijn werk en het signeren van onder andere boeken over zijn kunst.

Grondlegger graffitikunst
Bij de Deurnese galerij komen wel vaker wereldberoemde graffiti-artiesten op bezoek om hun exposities te openen, maar dit is volgens eigenaar Guillermo de Louw van Unframed Art Gallery toch wel even iets anders: “BLADE is de grondlegger van graffitiwereld, met hem is het allemaal in 1972 begonnen. Iedere ‘schrijver’ oftewel graffiti-artiest kijkt tegen hem op.”

Op de revers van de colbert van de goedlachse Amerikaan prijkt niet voor niets een gouden kroontje en zijn handtekening waar hij vrijdag veelvuldig om gevraagd werd, bevat ook een getekende kroon. Toch is deze ‘King’ niet iemand die zich als een typische koning gedraagt. Voor iedereen heeft hij tijdens de opening van de tentoonstelling even tijd en de spontane BLADE kan bijna niet stoppen met vertellen over zijn kunst, maar ook over die van andere grote graffiti-artiesten waar hij al jaren mee bevriend is of was, want veel van hen zijn ondertussen al niet meer in leven.

Signeren
Eén van de bezoekers in de Deurnese galerij is een fan van BLADE die helemaal met de trein uit Hamburg naar de Stationsstraat 37 is gekomen. Bij zich draagt hij een overvolle tas met boeken waarin over BLADE is geschreven. Of de ‘Koning van de Graffiti’ deze even wil signeren. De wereldberoemde kunstenaar hoeft daar niet lang over na te denken: ‘sure no problem’.

Ook uit andere landen, zoals Spanje, Frankrijk en Australië, waren er vrijdag bewonderaars van het werk van BLADE aanwezig. Onder hen veel beroemdheden uit de internationale graffitiwereld en ook de Koningin van Europa in deze scene: Mickey, ofwel Mick LaRock. Zo werd ze ook voorgesteld aan Koning Willem-Alexander en Máxima bij de contraprestatie van het staatsbezoek van Spanje aan Nederland.

5.000 treinstellen
BLADE oftewel Steve Ogburn zoals zijn echte naam luidt, begon op zijn vijftiende in de Bronx in New York met graffiti. Eerst nog met viltstiften op onder andere de binnenkant van bussen en later met de spuitbus op ruim 5.000 treinstellen. De artiest vertelt dat hij de laatste twee jaar niet zoveel nieuwe werken heeft gemaakt omdat hij zijn vrouw verloor aan kanker: “Ik had zoiets van wat moet ik na het verlies van haar nou nog? Ze was mijn alles en ze regelde ook veel voor me. Op aanraden van haar hebben we ook ons huis in Miami gekocht. Dat vond ze een verstandigere keuze dan het over de balk gooien”, vertelt BLADE.

Thuiskomen
Voor de Amerikaan is het bij Unframed Art Gallery vrijdag eigenlijk ook een beetje thuiskomen. Samen met andere ‘street artists’, zoals Quick en Ramellzee, verbleef hij vroeger al regelmatig in onze regio door de interesse van Henk Pijnenburg voor het werk van de New Yorkse kunstenaar. Sinds de jaren 80 zet de 84-jarige Pijnenburg zich in voor de erkenning van graffiti als kunstvorm en voor de acceptatie van zwarte kunstenaars.

Dat deed hij ook in zijn functie als bestuurslid en voorzitter van de Stichting Beeldende Kunst Helmond en als adviseur aankopen moderne kunst van de gemeente voor de kunstcollectie van Museum Helmond. Ook na hij was gestopt met zijn werkzaamheden voor de gemeente Helmond ging Pijnenburg door met de promotie van de ‘street art’ en was hij (mede)organisator van tal van spraakmakende tentoonstellingen en verantwoordelijk voor meerdere tentoonstellingscatalogi en andere publicaties. De belangrijkste zijn New York Graffiti, Quik + BLADE en Coming from the Subway. Op dit moment is er in Kunsthal Helmond ook werk te zien van BLADE tijdens de tentoonstelling NO MORE HEROES – Kunst van de jaren 80.

Musea
Een andere belangrijke Nederlander voor de Amerikaanse ‘Koning van de Graffiti’ is de Amsterdamse verzamelaar en manager Vince Vlasblom die vrijdag ook bij de opening aanwezig was. Samen met Pijnenburg is hij verantwoordelijk voor de doorbraak van BLADE in Europa en heeft het tweetal ervoor gezorgd dat de graffiti van de artiest zijn weg vond naar vele musea. Vlasblom bezocht afgelopen week met BLADE ook het Straatmuseum in Amsterdam. Daar heeft de kunstenaar schoolkinderen ontmoet die erg geïnteresseerd waren in hoe hij vroeger te werk ging bij het schilderen op treinen. Komende week gaat hij opnieuw naar het museum voor ‘street art’ en graffiti.

In de Deurnese galerij zijn de werken van BLADE nog een kleine drie maanden te zien. Een stuk langer dan de kunst van de meeste andere artiesten. “De expositie loopt inderdaad nog tot 31 augustus, maar we hebben dan ook wel met werk te maken van een héle grote graffitikunstenaar”, zegt galerijeigenaar De Louw. Op afspraak kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen in de kunstgalerij en daarnaast worden er werken verkocht via de website van Unframed Art Gallery.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen