23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneCultuurcentrum Deurne wil met nieuwe uitstraling publiek gaan verwonderen

Cultuurcentrum Deurne wil met nieuwe uitstraling publiek gaan verwonderen

Op de plek waar enkele weken geleden nog de boeken van de Deurnese bibliotheek stonden uitgestald, zijn al de eerste contouren te zien van wat komend weekend wordt geopend als Gastrobar BijC. In de zomervakantie is er hard gewerkt in het cultuurcentrum om de oude bieb om te bouwen tot eetgelegenheid en om het hele cultuurcentrum een nieuwe uitstraling te geven rond het thema ‘verwondering’.

“Een groot gedeelte van de verbouwing is door de medewerkers en vrijwilligers van het CCD zelf uitgevoerd”, vertelt algemeen manager Bianca den Toom trots. “Voor bepaalde zaken hebben we experts ingeschakeld, maar heel veel van de dingen in de oude ruimte van de bibliotheek hebben we zelf aangepakt.”

Nieuwe ‘look’ en ‘feel’
Tijdens het Cultuurfestival op zondag 24 september kan het publiek voor de eerste keer kennis maken met Gastrobar BijC en de nieuwe ‘look’ en ‘feel’ van Cultuurcentrum Deurne. “Onze overburen van reclamebureau Spiegel hebben voor ons een prachtige marketingcampagne opgezet, die de mensen prikkelt met bijvoorbeeld de sandwichborden langs de weg met de aftelling naar de openingsdatum erop. Daar hebben we al heel veel leuke reacties op gekregen.”

De nieuwe huisstijl van het cultuurcentrum is losjes gebaseerd op het lied van Ramses Shaffy. “De tekst is niet helemaal hetzelfde, deze is aangepast naar de speerpunten van wat we vanaf komend seizoen willen gaan doen: ‘Zing, lach, huil, proef, leer, werk en verwonder!’ Daarmee is ons doel eigenlijk in één zin samengevat”, zegt Den Toom. Ze legt uit dat de woorden verwijzen naar onder meer de koren die zingen, het publiek dat lacht of huilt bij een voorstelling of film, Gastrobar BijC waar geproefd kan worden, stagiaires en studenten die bij het centrum leren en bedrijven die met hun werknemers in het CCD samenkomen.

Totaalconcept
“Alles dat met cultuur te maken heeft, gaat samenkomen in ons nieuwe totaalconcept. Dat sluit aan op het businessplan dat we vorig jaar aan de gemeente hebben gepresenteerd. Ook Gastrobar BijC past in dat traject, waarbij we steeds verder willen groeien.”, zegt Bianca den Toom. Hierbij wordt het aanbod van activiteiten volgens haar ook breder op cultureel gebied. In het voorjaar is bijvoorbeeld een cultuurcoach van Leef! vanuit het CCD aan de slag gegaan. Zij is verantwoordelijk voor culturele activiteiten in samenwerking met scholen en verenigingen in Deurne. Ook worden bepaalde initiatieven samen met de bibliotheek en Museum de Wieger verder uitgebouwd.

Het eerste jaar is er voor het cultuurcentrum nog een tegemoetkoming van de gemeente voor het wegvallen van de huurinkomsten, door het vertrek van de bibliotheek. “Dat geeft ons de gelegenheid om de activiteiten in de bar geleidelijk op te bouwen. We beginnen met het serveren van drankjes en hapjes na de voorstellingen. Daarna gaan we in BijC ook diners aanbieden, die kunnen worden gecombineerd met het bezoek aan een voorstelling”, legt Den Toom uit.

Hele ‘pakketje’
Het CCD heeft onderzoek gedaan naar waar in Deurne behoefte aan is. “Daaruit bleek dat mensen het prettig vinden om bij een avondje uit, het hele ‘pakketje’ op één plek te beleven”, aldus Den Toom. Operationeel manager Mark van Dijk voegt toe: “We spelen hiermee in op de wens van gasten die het fijn vinden om rustig te kunnen dineren, in de wetenschap dat ze op tijd zijn voor de voorstelling. Het is een extra comfort dat we toevoegen voor de klant.”

Dat er in Deurne al veel restaurants en bars zijn, is volgens de leiding van het cultuurcentrum geen obstakel voor hun nieuwe bar. “Het wordt echt iets dat nog niet bestaat. Bovendien heeft Gastrobar BijC een heel andere rol dan de overige horecagelegenheden in Deurne”, vertelt Bianca den Toom.

Voor de keuken is het cultuurcentrum nog op zoek naar een kok. “We zoeken per direct iemand voor 32 uur per week, die het culinaire gedeelte van het CCD mee gaat ontwikkelen. Wat er precies geserveerd gaat worden in onze gastrobar is in grote mate afhankelijk van de inbreng van de toekomstige kok. Het wordt in elk geval een middenweg tussen het zogeheten ‘shared dining’ en ‘fine dining”, zegt Mark van Dijk.

Muzikaal talent
In het nieuwe gedeelte is ook plaats voor lokaal muzikaal talent, waarvoor een podium in de bar al klaar staat. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een singer-songwriter met een repertoire dat aansluit op de sfeer van de gastrobar of een vleugel met een pianist”, leggen Den Toom en Van Dijk uit.

Hoewel het nieuwe theaterseizoen pas op 7 oktober officieel begint, kan het publiek op zondag 24 september vanaf 12.00 uur al bij het CCD komen proeven van de nieuwe uitstraling en de sfeer in Gastrobar BijC tijdens het Cultuurfestival.

Preview-shows
Ook zijn er die dag een aantal preview-shows van Marjolijn van Kooten, Steven Brunswijk en Rosa Spruit. Daarnaast geven Muziekvereniging Excelsior, de Koninklijke Harmonie Deurne en coverband Say Keys een voorproefje van hun optredens en vindt de 18de editie van Sessie X plaats in de Martinetzaal van Cultuurcentrum Deurne. Buiten op het Martinetplein geven de dansers van Poertwa uit Liessel een voorstelling.

Bezoekers kunnen tijdens het Cultuurfestival ook een rondleiding krijgen door alle ruimtes in het CCD en voor kinderen zijn er twee workshops van tekendocent en illustrator Imke Meeusen, waarin de kids het tuinpad van hun dromen kunnen maken. De workshops zijn mogelijk gemaakt door Bibliotheek Helmond-De Peel en Museum de Wieger en duren ieder ongeveer 45 minuten. Ze beginnen om 15.00 uur en 16.00 uur.

Op de Markt is er zondag een podium waar onder andere Una Sono, koor Together en Pluckem optreden. Het festival is een nieuwe samenwerking tussen Leef! en het cultuurcentrum. Het volledige programma vind je op de website van het cultuurcentrum en via de Facebookpagina van Leef!

Foto’s: CCD/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen