15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneFilms over Klein en Groot Kasteel gaan dienen als lesmateriaal op Deurnese...

Films over Klein en Groot Kasteel gaan dienen als lesmateriaal op Deurnese basisscholen

Leerlingen van de Deurnese basisscholen krijgen een lespakket dat is gebaseerd op de twee films over het Klein en het Groot Kasteel in Deurne. Met het materiaal leren de kinderen over de geschiedenis van de bouwwerken, waterlopen en landschapselementen aan het Haageind.

De films ‘Terug naar het klein en groot kasteel’ en ‘Het verhaal van Meindert’ gingen in première tijdens de laatste editie van filmfestival De Nacht van het Witte Doek. Aansluitend werden de films door regisseur Frans van de Pas en producent Henk Goorts symbolisch overgedragen aan Pieter Koolen van heemkundekring Deurne.

Creatieve opdrachten
“In het najaar zullen alle Deurnese basisscholen kunnen beschikken over de films met bijbehorende lesbrief, om daarmee een belangrijk stuk cultureel erfgoed bij kinderen aan te brengen”, zegt Goorts. De films worden komende jaren bij de scholen ingezet als lesmateriaal, waarin ook creatieve opdrachten opgenomen zijn.

Voor de filmopnames hebben verhalenverteller Frans van de Pas en Pieter Koolen van heemkundekring H.N. Ouwerling de handen ineengeslagen, om samen met leden van verschillende toneelverenigingen en de heemkundekring de verhalen van Van de Pas te verfilmen. “Talrijke leden van toneelgroep De Klotlanders hebben geacteerd, maar ook enkele jeugdige, schoolgaande jongens en meisjes namen rollen op zich”, vertellen de initiatiefnemers.

Roemruchte verleden
In de afgelopen 15 jaar heeft Van de Pas uit Ysselsteyn een groot aantal leerlingen weten te boeien met zijn interactieve voorstelling over het roemruchte verleden van het Groot Kasteel in Deurne. Van de Pas nam zelf de rol als regisseur op zich en het geheel werd geproduceerd door onder meer Henk Goorts van Visio Video Works.

Foto: Visio Video Works

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen