11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneCultuursubsidie van 7.500 euro voor ‘Het Huis 44-24’ van theatermakers Casper Vriens...

Cultuursubsidie van 7.500 euro voor ‘Het Huis 44-24’ van theatermakers Casper Vriens en Bas Leenders

Stichting de Theatermakers heeft een subsidie van 7.500 euro gekregen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant voor de productie ‘Het Huis 44-24’. In totaal investeert het fonds in het derde kwartaal van dit jaar ruim 300.000 euro in 61 cultuur- en natuurprojecten, waaronder ook 5.850 euro voor de tentoonstelling over Gerrit van Bakel en tijdgenoten in Museum De Wieger in Deurne.

Producenten Casper Vriens uit Deurne en Bas Leenders uit Gemert van De Theatermakers hebben zin in de nieuwe uitdaging, waar ze nu de cultuursubsidie voor hebben gekregen: “Deze productie is nieuw en vernieuwend. Na de historische verhalen van ‘De Peel’ en ‘De Strijd’ draait het nu meer om de actualiteit. In 2024 is Zuid-Nederland tachtig jaar bevrijd. Daar willen we iets mee, maar niet in de vorm van het zoveelste bevrijdingsverhaal.”

Twee periodes
De vorige producties ‘Weg uit de Peel’ en ‘Strijd om de Kathedraal’ van De Theatermakers  waren mede door de samenwerking met scriptschrijver en regisseur Jacques Vriens uit Deurne een groot succes in de regio. Voor ‘Het Huis 44-24’ heeft Lucas de Waard het verhaal geschreven en regisseert Rick Hooijberg de voorstellingen.

Afgelopen weekend werd er bij het Oorlogsmuseum in Overloon de kick-off gehouden van ‘Het Huis 44-24’, waaraan tientallen Brabantse en Limburgse spelers en ‘backstagers’ meewerken. Het stuk beschrijft het verhaal van een familie, waarin het verleden in gesprek gaat met het heden. Het speelt zich af in twee periodes: in 1944 toen het Zuiden van Nederland werd bevrijd en in 2024, 80 jaar later.

Het huis
Het script van Lucas de Waard gaat over het onvermogen te zien wat je hebt en over de kracht om het te beschermen als het in gevaar komt. “Een verhaal over hoeveel we op elkaar lijken en over wat ons uiteindelijk menselijk maakt. Centraal staat ‘Het Huis’; wat speelde zich hier vroeger af en wat gebeurt er nu? Is er eigenlijk wel zoveel veranderd?”, legt De Waard uit.

De scriptschrijver werkte eerder voor Bos theaterproducties, BNNVARA, Netflix en het Zuidelijk Toneel. In 2016 won hij een Musical Award voor beste script van ‘Willem Ruis; de show van zijn leven’. Samen met Daan Windhorst schreef hij het succesvolle ‘Watskeburt?! De musical’, voor De Jeugd van Tegenwoordig en verzorgde hij het scenario voor de actiefilm ‘Invasie’.

Ook regisseur Rick Hooijberg is geen onbekende in theaters en daarbuiten. Hij regisseerde diverse toneelgroepen zoals De Kern Handel, ’t GAT Gemert en De Vrouwen van Vught. Verder werkt hij als theaterdocent en freelancer voor culturele festivals en overheidsinstellingen

De voorstellingen van ‘Het Huis 44-24’ zijn in mei en juni van volgend jaar te zien in de open lucht in Noord-Brabant en (Noord-)Limburg. Per speel-locatie worden lokale namen en verhalen in het script verwerkt. Op die manier willen de makers de binding met de omgeving en historie extra verstevigen.

Meer informatie over ‘Het Huis 44-24’ vind je op hethuis44-24.nl.

Foto: De Theatermakers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen