18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneOmroep Max op bezoek bij pensionstal De Kawei in Deurne; paarden als...

Omroep Max op bezoek bij pensionstal De Kawei in Deurne; paarden als therapeut

Dat paarden bijzondere dieren zijn, weten ze bij pensionstal De Kawei in Deurne als geen ander. De hele familie Van Deursen; van opa en oma tot kinderen en kleinkinderen helpen mee bij het verzorgen van de paarden die bij het bedrijf verblijven. Ook Omroep Max kwam een kijkje nemen bij de pensionstal aan de Bakelseweg omdat één van de klanten een speciale band heeft met haar pony.

Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid werden opnamen bij De Kawei gemaakt, die vandaag rond 16.50 uur te zien zijn in een speciale editie van het MAX Ouderenjournaal. In de reportage wordt aandacht besteed aan hoe het paard van Sophie haar rots in de branding bleek, toen ze door een moeilijke periode heenging.

Bijzonder effect
“Ze heeft het heel moeilijk gehad, maar haar pony heeft haar er doorheen gesleept. Door het contact met het dier is Sophie helemaal veranderd en staat ze weer positief in het leven”, vertelt Theo van Deursen van De Kawei. Hij heeft het bijzondere effect van paarden op mensen vaker gezien. “Er helpt ook een jongen bij ons in de stallen, die vanuit Stichting Mee wordt begeleid. Hij is al 17 jaar bij ons en door het contact met de dieren is ook hij helemaal veranderd in positieve zin.”

Paarden zijn prooi- en kuddedieren. Om te overleven moeten zij gevoelens en intenties van anderen interpreteren en daarop reageren. Ze spiegelen volgens experts direct en zonder oordeel onbewust gedrag. Verschillende hulpverleners zijn overtuigd dat de omgang met paarden op veilige wijze inzicht in het functioneren van mensen geeft.

Zo diepgaand wordt er bij De Kawei nog niet gekeken naar de therapeutische waarde van de dieren. “We zijn in eerste instantie een pensionstal waar particulieren hun paarden kunnen stallen, maar we zien wel dagelijks dat het contact met de dieren de mensen goed doet”, zegt Van Deursen.

Hoofd leegmaken
Dat blijft volgens hem ook niet beperkt tot de stallen zelf. “Vlakbij ligt een ruiterroute en er zijn verschillende bossen zoals De Bikkels, Stippelberg en het Zandbos voor fijne buitenritten. Die zorgen ervoor dat mensen in de natuur hun hoofd leeg kunnen maken. De drukke wereld waarin alles maar sneller moet, komt bij zo’n rit even tot stilstand als je relaxed kunt rijden en kunt genieten van je paard.”

De band die de eigenaren hebben met hun dieren is heel anders dan bijvoorbeeld met een hond of kat, weet Van Deursen: “Het zijn heel wijze en geduldige dieren. Zonder er een goed of fout aan te verbinden, laten ze zien wat zij voelen bij het gedrag en de houding van mensen. Er zijn hier genoeg mensen die regelmatig een uur met hun paard zitten te praten in de stal.”

De reportage van Omroep Max is donderdagmiddag om 16.50 uur te zien in het MAX Ouderenjournaal op NPO 1, gepresenteerd door Jan Slagter. Daarin zijn deze en volgende week de levensverhalen van mensen uit heel Nederland te zien, waarbij verschillende vormen van eenzaamheid aan bod komen. De vijfdelige special is te zien vanaf donderdag 28 september om 16.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Foto’s: De Kawei

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen