12.4 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneCursus bij Bibliotheek Deurne maakt mensen digitaal vaardig en weerbaar

Cursus bij Bibliotheek Deurne maakt mensen digitaal vaardig en weerbaar

Voor niet iedereen zijn dingen als een email versturen en een DigiD aanvragen de normaalste zaak van de wereld. Laat staan zaken als hoe je digitale oplichting door bijvoorbeeld phishing voorkomt. Daarom start Bibliotheek Deurne in juni met een cursus voor mensen die hun digitale kennis en vaardigheden willen vergroten.

Stap voor stap wordt met een docent uitgelegd hoe je een DigiD aanvraagt en gebruikt, informatie van de overheid opzoekt en hoe je vanuit huis aanvragen kan doen bij de gemeente. De cursus Digisterker van de bibliotheek in Deurne is bedoeld voor iedereen die nog niet zo thuis is in de digitale wereld en daar verandering in wil brengen.

Best spannend
Voor sommige deelnemers is dat in het begin nog best spannend, vertelt docente Carlijn: “Met elke les gaat het makkelijker en worden ze vaardiger. Een deelnemer vertelde na de oefening ‘aanvragen’ trots aan mijn collega dat hij voor iedereen in zijn familie een traplift had ‘aangevraagd’. Mooi dat de deelnemers er zo’n vertrouwen en plezier in krijgen.”

Digitale zaken
In vier bijeenkomsten worden onderwerpen behandeld als DigiD, informatie opzoeken op het internet, phishing (neppe e-mails en berichten), Belastingdienst, MijnOverheid en het Elkerliek. “We oefenen met inloggen, zoeken en aanvragen. Tijdens de cursus raak je vertrouwd met je DigiD, het internet en de digitale omgeving, zodat je zelf je digitale zaken kunt regelen. Na afloop voel je je echt Digisterker”, zegt docente Carlijn.

Vier lessen
De cursus start op donderdag 2 juni in de bibliotheek in het Cultuurcentrum aan het Martinetplein in Deurne. Er zijn in totaal vier lessen van elk twee uur die plaatsvinden op 2, 9, 16 en 23 juni. Elke bijeenkomst begint om 10.15 uur. Deelname is voor iedereen gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Vertrouwen
Deelneemster Marie (74 jaar) is blij dat ze één van de eerdere cursusreeksen heeft gevolgd: “Inloggen met DigiD vond ik altijd erg spannend. Het was heel fijn om veel te kunnen oefenen in een kleine groep. Ook weet ik nu beter hoe ik op internet moet zoeken en bepaalde dingen kan vinden. Nu kan ik met vertrouwen inloggen.”

Je kunt je aanmelden voor de training via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/digisterker, maar je kunt ook bellen met 0492-522220 of langskomen bij Bibliotheek Deurne. Voor de cursus kun je je eigen laptop of tablet meenemen naar de training, maar je kunt ook een apparaat lenen van de Bibliotheek. Bij de cursus hoort een praktisch werkboek dat verkrijgbaar is voor 10 euro.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen